In deze Europese landen is de luchtkwaliteit het slechtst

Nieuws | De luchtkwaliteit in België is de op één na slechtste in Europa. Dat blijkt uit de Environmental Performance Index 2016, opgesteld door de universiteiten van Yale en Columbia. Ontdek hier ook de andere slechte leerlingen van de klas.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De luchtkwaliteit in België is de op één na slechtste in Europa. Dat blijkt uit de Environmental Performance Index 2016, opgesteld door de universiteiten van Yale en Columbia. Ontdek hier ook de andere slechte leerlingen van de klas.

Montenegro

Hoewel de toestand in Azië nog veel dramatischer is, is er ook in heel wat Europese landen nog veel ruimte voor verbetering op het vlak van luchtkwaliteit. Montenegro heeft de weinig benijdenswaardige eer helemaal onder aan te bengelen. Het kleine landje kan nochtans uitpakken met verschillende nationale parken en prachtige bergen.

België

Vooral fijn stof vormt een probleem voor de luchtkwaliteit in ons land. De grootste boosdoener daarvoor is de dieselwagen. Binnen België is de concentratie fijn stof het hoogst in Brussel.

Cyprus

In tegenstelling tot wat je zou denken is de luchtkwaliteit op dit eiland ook niet zo denderend. Vooral wat de broeikasgassenuitstoot betreft, scoort het slecht, net als op het percentage hernieuwbare energie.

Polen

De slechte ranking van Polen wordt vooral veroorzaakt door de energiecentrales die door steenkool en bruinkool worden aangedreven in het land.

Nederland

Nederland scoort net als ons land slecht door de dichtbevolktheid. De uitstoot van stikstofdioxide, die vrijkomt bij de verbranding van motoren, is er te hoog. Vooral de regio Randstad met daarin Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht scoort slecht.

Roemenië

Ook in Roemenië staan verschillende koolcentrales die zorgen voor zware vervuiling van de lucht.

Bulgarije

Bulgarije werd vorig jaar nog samen met België op de vingers getikt door de Europese Commissie wegens de slechte luchtkwaliteit. Ook hier is het fijn stof veroorzaakt door vervoer, de industrie en de verwarming van woningen de boosdoener.

Duitsland

Duitsland telt met het Ruhrgebied een heel productieve regio op het vlak van de industrie, maar voor de luchtkwaliteit is dat minder goed nieuws. Ook in Duitsland zijn er bovendien steenkool- en bruinkoolcentrales.

Italië

In de grote Italiaanse steden is het met de luchtkwaliteit niet al te best gesteld. Vooral bij zonnig weer en windstilte wordt de grens voor het fijn stof meermaals overschreden, met maatregelen om het verkeer te beperken als gevolg.

Hongarije

Ondanks de prachtige natuur in Hongarije blijkt dat de gezondheidsimpact door luchtvervuiling er bijna even hoogt ligt als in China.

Helemaal bovenaan

De dunbevolkte Scandinavische landen staan helemaal bovenaan met Finland op één en IJsland, Zweden en Denemarken als eerste achtervolgers. Hier kan je zonder problemen eens goed diep ademhalen!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top