De gevaarlijkste epidemieën

Nieuws | De Wereldgezondheidsorganisatie heeft deze week de noodtoestand uitgeroepen wegens de verspreiding van het zikavirus vanuit Latijns-Amerika. Het virus, dat verspreid wordt door de tijgermug, is ondertussen al in meer dan twintig landen aanwezig en zou volgens het WHO dit en volgend jaar meer dan vier miljoen mensen kunnen besmetten. Het virus zou tot afwijkingen bij ongeboren baby’s leiden met verminderde hersenontwikkeling als gevolg. Op dit moment is er geen behandeling of vaccin tegen het virus.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft deze week de noodtoestand uitgeroepen wegens de verspreiding van het zikavirus vanuit Latijns-Amerika. Het virus, dat verspreid wordt door de tijgermug, is ondertussen al in meer dan twintig landen aanwezig en zou volgens het WHO dit en volgend jaar meer dan vier miljoen mensen kunnen besmetten. Het virus zou tot afwijkingen bij ongeboren baby’s leiden met verminderde hersenontwikkeling als gevolg. Op dit moment is er geen behandeling of vaccin tegen het virus.

Wij zetten de grootste killervirussen op een rij.

Ebola

Ebola werd voor het eerst vastgesteld in 1976 in Sudan en Kongo. In 2014 brak er een grote epidemie uit in Guinee, Sierra Leone en Liberia. Uit cijfers van het WHO van 28 juni 2015 blijkt dat er in totaal 11.220 geregistreerde dodelijke slachtoffers vielen. Ondertussen is er wel een vaccin ontwikkeld tegen ebola.

Tuberculose

Tuberculose is een bacteriële infectieziekte die met antibiotica tegenwoordig goed te behandelen is. De bacterie die de ziekte veroorzaakt werd al in 1882 ontdekt. Toch waren er volgens cijfers van het WHO in 2013 nog steeds 9 miljoen zieken met tbc, waarvan er anderhalf miljoen overleden. Een derde van de wereldbevolking heeft trouwens een latente tuberculose: ze zijn drager van de bacterie zonder zelf symptomen te vertonen.

Malaria

Malaria is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door parasieten en overgedragen wordt door muggen. Twintig procent van de kindersterfte in Afrika kan worden toegeschreven aan malaria. Volgens cijfers van het WHO waren er in 2012 207 miljoen zieken en 627.000 doden door de ziekte. Met muskietennetten en insecticides kunnen heel wat besmettingen voorkomen worden. Er bestaat nog geen vaccin tegen malaria.

Hiv/aids

Hiv is een snel muterend virus verantwoordelijk voor aids en een seksueel overdraagbare aandoening. Het werd voor het eerst vastgesteld in 1981 in de Verenigde Staten. Een hiv-infectie is tot nu toe niet te genezen maar de ziekte kan met aidsremmers wel onderdrukt worden. Wereldwijd zijn 35 miljoen mensen seropositief en in totaal stierven al 39 miljoen mensen aan aids. In 2013 waren dat er nog anderhalf miljoen.

Influenza

Influenza of griep (type A, B en C) is een virus dat de luchtwegen infecteert. Wereldwijd wordt jaarlijks 5 tot 10 procent van de bevolking geïnfecteerd maar de meerderheid hiervan vertoont geen ernstig ziektebeeld. Toch veroorzaakt griep jaarlijks wereldwijd 3 tot 5 miljoen zieken en maakt het 250.000 tot 500.000 dodelijke slachtoffers. Slachtoffers vallen vooral in de risicogroepen: ouderen en personen met een chronische aandoening. Je kan je jaarlijks laten vaccineren tegen een variant van het virus.

Dengue

Dengue of knokkelkoorts is een tropische ziekte veroorzaakt door het denguevirus. Er bestaan vijf verschillende types van het virus, dat ook al wordt overgedragen door muggen. Er bestaat geen vaccin voor de ziekte, die jaarlijks nochtans goed is voor 100 miljoen ziektegevallen, waarvan 25.000 met dodelijke afloop.

SARS

SARS werd voor het eerst vastgesteld in 2002 in China en is een type coronavirus dat voor de uitbraak nog niet eerder bij mensen werd vastgesteld. Het veroorzaakt een soms levensbedreigende vorm van pneumonie. In totaal werden er 8098 gevallen vastgesteld waarvan 774 dodelijke slachtoffer. Sinds 2004 zijn er mondiaal geen gevallen meer gemeld.

MERS

In 2012 werd voor het eerst MERS vastgesteld in Saudi-Arabië, ook een coronavirus. De ziekte komt voor bij kamelen en is overdraagbaar aan mensen. MERS kan leiden tot een ernstige longontsteking en nierfalen. Er bestaat voorlopig geen geneesmiddel tegen het virus. Uit cijfers tot juni 2015 blijkt dat er 1342 bevestigde gevallen zijn, waarvan 513 met dodelijke afloop.

Chikungunyakoorts

Ckikungunyakoorts werd voor het eerst vastgesteld in Tanzania in 1952 en is een virale infectieziekte die wordt overgedragen door muggen. De ziekte wordt gekenmerkt door hardnekkige gewrichtspijn, koorts en huiduitslag. Dodelijke gevallen zijn mogelijk, maar zeldzamer dan bij andere besmettelijke ziekten. Chikungunya komt vooral voor in Afrika en Azië. Bij een uitbraak in 2006 in India werden er anderhalf miljoen gevallen geteld. Er bestaat nog geen vaccin tegen de ziekte.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top