2015, een jaar in de greep van terreur

Nieuws | Het hele jaar lang al zijn terroristische aanslagen niet uit het nieuws geweest. Naast de bijna wekelijkse aanslagen in Irak en de verschrikkelijke terreur van Boko Haram in Nigeria, gebeurde er nog heel wat drama’s wereldwijd. Een triest overzicht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het dreigingsniveau in het Brussels Gewest is opnieuw gezakt naar 3, net als in de rest van het land. Dat wil zeggen dat het risico op een aanslag nog steeds ernstig is. België blijft na de aanslagen in Parijs dus nog even in de greep van de terreurdreiging.

Het hele jaar lang al zijn terroristische aanslagen niet uit het nieuws geweest. Naast de bijna wekelijkse aanslagen in Irak en de verschrikkelijke terreur van Boko Haram in Nigeria, gebeurde er nog heel wat drama’s wereldwijd. Een triest overzicht.

De aanslag op Charlie Hebdo

Het nieuwe jaar was nog maar pas begonnen toen de broers Kouachi op 7 januari het kantoor van het satirisch weekblad Charlie Hebdo binnenvielen met kalasjnikovs. Het tweetal maakte in totaal twaalf doden, onder wie twee politieagenten, de hoofdredacteur en vier cartoonisten. De aanslag werd opgeëist door Al Qaida. Twee dagen later werden de daders bij een politiebestorming neergeschoten in Dammartin-en-Goële.

Gijzeling in joodse supermarkt in Parijs

Amedy Coulibaly liet zich inspireren door de broers Kouachi met zijn gijzeling van de aanwezigen in een joodse supermarkt in de buurt van Porte de Vincennes in Parijs op 9 januari. Een dag eerder had hij ook al een politieagente vermoord. Met zijn actie eiste hij een vrijgeleide voor de broers. Coulibaly schoot vier aanwezigen in de supermarkt dood en nam de 17 anderen in gijzeling. Bij de bestorming van de supermarkt werd Coulibaly doodgeschoten door de politie, de gijzelaars werden gered. Zijn vermeende medeplichtige Hayat Boumeddiene, is nog steeds voortvluchtig en zou in Syrië zijn.

Verijdelde terreuraanslag dankzij actie in Verviers

Amper enkele dagen na de aanslagen in Parijs stond ook België op zijn kop. Bij een gecoördineerde antiterrorisme-actie op verschillende plaatsen in ons land werden twee teruggekeerde Syriëstrijders gedood in Verviers. Zij planden op korte termijn een aanslag op een politiekantoor. Het brein achter de opgerolde cel was Abdelhamid Abaaoud, maar hij bleef spoorloos.

Aanslag in het Bardo-museum van Tunis

Het toerisme in Tunesië werd dit jaar ook zwaar getroffen. In maart vielen 22 doden toen twee terroristen, verkleed als militairen, het vuur openden op een groep toeristen die een bus uitstapten bij het archeologische Bardo-museum in Tunis. Onder de doden ook één Belgische vrouw. De twee daders werden bij de aanslag gedood door de politie. Later werden bij een actie van het Tunesische leger nog eens negen jihadisten vermoord, waaronder het vermoedelijk brein van de actie.

Bomaanslagen in moskeeën van Sanaa

In Jemen is de situatie al het hele jaar onrustig door spanningen tussen het leger en sjiitische Houthi rebellen. Op 20 maart vielen bij zelfmoordaanslagen in sjiitische moskeeën 142 doden tijdens het druk bijgewoonde vrijdagsgebed. De aanslagen werden opgeëist door IS, die sjiieten beschouwen als afvalligen in het geloof. Ondertussen is Saudi-Arabië met de steun van een coalitie van Arabische landen militair opgetreden in Jemen, tegen de Houthi rebellen.

Gijzeling in de universiteit van Garissa

Begin april vielen bij een gijzeling en aanval op de universiteit van de Keniaanse stad Garissa door de terroristische moslimorganisatie al-Shabaab 148 doden. De aanslag was specifiek gericht op de christelijke studenten, de moslimstudenten werden vrijgelaten. Het brein achter de actie zou de Keniaan Mohamed Kuno zijn. De vier terroristen werden tijdens de bevrijdingsoperatie door de politie gedood.

Schietpartij in een kerk in Charleston

Geen jihadstrijder bij de schietpartij tijdens een kerkdienst in het Amerikaanse Charleston, North Carolina in juni. De aanslag door de 21-jarige Dylann Roof was ingegeven door rassenhaat. De blanke man drong de kerk binnen waar vooral zwarten komen en begon om zich heen te schieten. Daarbij kwamen negen personen om het leven. De dader werd na een klopjacht de dag nadien opgepakt bij een verkeerscontrole.

Aanslag op het strand van Sousse

Op 26 juni was het opnieuw prijs in Tunesië. Bij een schietpartij op het strand van twee hotels in de Tunesische badstad Sousse vielen toen 38 doden, waaronder 30 Britten en één Belg. De dader was de 23-jarige student Seifeddine Rezgui die samen met de aanvallers van het Bardo-museum in een trainingskamp in Libië zou gezeten hebben. De schutter verborg zijn wapen onder een parasol en werd uiteindelijk uitgeschakeld door de politie.

Verijdelde aanslag op de Thalys

Op 21 augustus opende een gewapende man het vuur op een Thalys-trein van Amsterdam naar Parijs. Onmiddellijk daarna werd hij echter overmeesterd door andere passagiers, onder wie enkele Amerikaanse militairen. De dader, Ayoub El Khazzani, was opgestapt in Brussel-Zuid en in het bezit van een kalasjnikov, een automatisch pistool een een mes. Hij kon opgepakt worden door de politie in het station van Arras. Door de heldendaad van de passagiers raakten slechts drie mensen gewond.

Aanslag op vredesbetoging in Ankara

Op 10 oktober vond een dubbele bomaanslag plaats tijdens een vredesmanifestatie in de Turkse hoofdstad Ankara. Daarbij vielen 102 doden en meer dan 500 gewonden. De aanslag werd niet opgeëist maar werd volgens het Turkse gerecht gesponsord door IS. Ondertussen werden ook verschillende verdachten opgepakt.

Bomaanslag op Russisch vliegtuig uit Sharm el Sheikh

Op 31 oktober crashte een Russisch passagiersvliegtuig op weg van de Egyptische badplaats Sharm el Sheikh in de Sinaï-woestijn. Alle 224 inzittenden kwamen daarbij om het leven. De crash werd al snel opgeëist door IS en ondertussen werd ook bevestigd door de Russische onderzoekers dat het een bom was die het vliegtuig neerhaalde.

Aanslagen op restaurants en concertzaal in Parijs

Op 13 november werd Parijs opnieuw getroffen door bloedige aanslagen op verschillende plaatsen in de stad. Zo werden er verschillende terrassen van restaurants beschoten en bliezen drie zelfmoordterroristen zich op in de buurt van het Stade de France, waar op dat moment de wedstrijd Frankrijk - Duitsland bezig was. De meeste doden vielen in de concertzaal Bataclan, waar een concert van de Eagles of Death Metal bezig was. Het totale dodental liep op tot 130. De aanslagen werden gepleegd door acht, mogelijk negen verschillende daders. Zeven daders kwamen ter plaatse om, Salah Abdeslam keerde terug naar België en wordt sindsdien gezocht. Enkele dagen later werd in Saint-Denis het brein achter de actie, Abdelhamid Abaaoud, vermoord, die zelf mogelijk ook deelnam aan de aanslagen.

Abaaoud zou nog een aanslag voorbereid hebben in de zakenwijk La Défense, samen met de andere man die omkwam bij de inval in Saint-Denis.

Gijzeling in hotel in Bamako

In de Malinese hoofdstad Bamako werden op 20 november de gasten van het Radisson Blu Hotel gegijzeld. Gewapende mannen drongen het hotel binnen toen er ongeveer 140 mensen aanwezig waren. Daar openden ze meteen het vuur op de gasten, voornamelijk diplomaten en zakenmensen. Veiligheidstroepen konden uiteindelijk heel wat gijzelaars bevrijden. Toch vielen er 24 dodelijke slachtoffers, onder wie twee Belgen. De drie daders werden tijdens de actie neergeschoten. De aanslag werd opgeëist door verschillende jihadistengroepen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top