In deze landen wordt het meeste alcohol verzet

Nieuws | Sommige landen staan bekend om de grote hoeveelheden alcohol die er worden verzet. In Duitsland zijn de halve liters bier ingeburgerd, de Fransen kunnen niet zonder een glaasje wijn en de Russen stoken allemaal hun eigen wodka. Maar hoe zit het nu in de realiteit? De wereldgezondheidsorganisatie publiceerde in 2014 een rangschikking van landen waar het meest (pure) alcohol wordt verzet.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sommige landen staan bekend om de grote hoeveelheden alcohol die er worden verzet. In Duitsland zijn de halve liters bier ingeburgerd, de Fransen kunnen niet zonder een glaasje wijn en de Russen stoken allemaal hun eigen wodka. Maar hoe zit het nu in de realiteit? De wereldgezondheidsorganisatie publiceerde in 2014 een rangschikking van landen waar het meest (pure) alcohol wordt verzet.

Wit-Rusland

De absolute nummer één is Wit-Rusland, met 17,5 liter pure alcohol per jaar bij de plus vijftienjarigen. Als je weet dat een gemiddelde fles wijn twaalf procent pure alcohol bevat, zou dat willen zeggen dat de Wit-Russen per jaar meer dan 160 flessen wijn achterover slaan. In werkelijkheid gaat het waarschijnlijk om wodka, met een gemiddeld alcoholpercentage van 35 procent.

Een Oost-Europees probleem?

Verder in de top tien bijna uitsluitend Oost-Europese landen met achtereenvolgens Moldavië (16,8 l), Litouwen (15,4 l), Rusland zelf (15,1 l), Roemenië (14,4 l), Oekraïne (13,9 l), Hongarije (13,3 liter), Tsjechië en Slovakije met elk dertien liter.

Onderling is er wel een groot verschil: terwijl Hongaren en Moldaviërs vooral wijndrinkers zijn, drinken de Tsjechen bijvoorbeeld vooral bier.

De vreemde eend

In de top tien staat één vreemde eend in de bijt. Met 13,8 liter alcohol jaarlijks staat Andorra op de zevende plaats. In het ministaatje zou dit wel eens te wijten kunnen zijn aan de vele feestjes die er georganiseerd worden voor toeristen op zoek naar een belastingvrije roes.

Wat met België?

In België lijkt het alcoholgebruik al bij al nog mee te vallen. Met 11 liter alcohol per jaar staan we op de 29ste plaats, op gelijke hoogte met Zuid-Afrika. Voor een land dat bekend staat voor zijn bier is dat eerder bescheiden.

Het is trouwens minder schadelijk voor je lichaam om geregeld met mate te drinken dan je éénmaal per week volledig te laten gaan.

De rest van West-Europa

België laat Nederland (42ste met 9,9 liter alcohol) ver achter zich. Iets voor ons staat opvallend genoeg Denemarken (16de met 11,4 l) waar alcoholische dranken nochtans erg duur zijn. Zweden, dat in een gelijkaardige situatie zit, staat bijvoorbeeld pas vijftigste.

West-Europese landen die wel bekend staan om hun drinkcultuur zoals Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië met zijn binge drinking staan respectievelijk op de 18de, 23ste en 25ste plaats.

De Verenigde Staten scoren met 9,2 liter alcohol per jaar op de 48ste plaats duidelijk beter. Alcohol is hier dan ook verboden onder de 21 jaar.

Onderaan de rangschikking

Het hoeft niet te verbazen dat in de moslimlanden het minst gedronken wordt. Op een gedeelde laatste plaats staan Koeweit, Libië, Mauritanië en Pakistan met amper 0.1 liter alcohol per jaar.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top