10 tenenkrommende inzendingen op het Eurovisiesongfestival

Door MediaForta

Deel dit nieuws

We hebben de voorbije decennia heel wat ondermaatse Eurosong-acts uit ons collectief geheugen verbannen. Tijd om te gaan graven in het duistere verleden van het bekendste liedjesfestival ter wereld!We hadden kunnen beginnen met Nicole en Hugo's 'Baby, Baby' uit 1973, maar zou dat niet té gemakkelijk geweest zijn? Nee, dan de Estse inzending uit 2008. De Esten lachen zich naar het schijnt een breuk met Kreisiraadio maar in 2008 was daar in Servië weinig van te merken. De drie bierbuikventen van Kreiseraadio worstelden even hard met hun tekst als de schaarsgeklede danseresjes met hun vlaggen. Ze haalden de finale terecht niet.

Ophef in Jeruzalem

In 1987 was Brussel de gaststad van het Eurovisie Songfestival, na de eclatante overwinning van Sandra Kim in 1986.Israel stuurde Lazy Bums met het nummer 'Shir Habatlanim'. De Israëlische Minister van Cultuur dreigde vooraf met zijn ontslag als Lazy Bums het zou halen, om maar te illustreren hoeveel geloof de Israeli's hadden in een goede afloop. Beoordeel zelf maar of hun achtste plaats in 1987 terecht was of niet. De choreografie leverde hen ongetwijfeld extra punten op...

Coole dirigent

Turkije is het land dat Hadise en 'Dum Tek Tek' opstuurde, maar net zo goed de natie die in 1989 verantwoordelijk was voor Pan en 'Bana Bana'.De eerste seconden stal de rubberen dirigent nog de show, daarna ging het alleen maar bergaf met de kwaliteit. Als je in 1989 een zuur kijkende Turk ontmoet had, weet je nu waar dat toen aan lag. Pan eindigde voorlaatste.

Koebellen

Duitsland heeft al bijna alles geprobeerd om op te vallen tijdens het Eurovisie Songfestival.Voordat Lena in 2010 toonde hoe het moest, mocht de kale schlagerzanger Guildo Horn het in 1998 op zijn eigen manier proberen. Tijdens 'Guildo hat euch lieb' dook hij in het publiek, beklom hij een stelling en rammelde hij met enkele koebellen. Dat deze clown zevende eindigde, mag een klein wonder heten.

Geen Griekse halfgod

Griekenland stuurt ofwel een sexy popbabe, ofwel een donkerharige adonis.In 2002 was dat even anders met Michalis Rakintzis en 'S.A.G.A.P.O'. De melodie, de tekst, de danspasjes en de foute kledingkeuze, het ging allemaal vakkundig de mist in.

Niet toonvast

Doorgaans scoren de grote landen zoals Frankrijk, Spanje of Groot-Brittannië bitter weinig punten in de finale.Het zal niemand verbazen dat Jemini in 2003 welgeteld nul punten scoorden met 'Cry Baby'. Volgens het duo werden ze destijds geboycot door de Europese kijkers omdat Groot-Brittannië zich gemoeid had in Irak. Yeah right, dat zal het geweest zijn.

"Hallo, God?"

De Scandinavische landen hebben ons pareltjes opgeleverd als ABBA en Noreen, maar ook muzikale misbaksels als deze Silvia Night.Blijkbaar doet ze het goed in haar thuisland IJsland maar de rest van de wereld snapte haar 'humor' niet helemaal. Het dieptepunt? Eventjes met God bellen om te laten weten dat ze de wereld redt (vanaf ongeveer 2'10").

Kalkoen op het menu

Johnny Logan beleefde in 2008 een rotavond toen hij zijn Ierland zag afgaan met Dustin The Turkey.Misschien deden de Ieren het wel expres, om zeker te zijn dat ze het jaar nadien het peperdure circus niet zelf zouden moeten organiseren.

Superman

Zes jaar geleden vertegenwoordigde de Roemeense groep Gipsy.cz Tsjechië.Het was nog maar de derde keer dat Tsjechië deelnam en meteen kreeg de twijfelachtige inzending de ronde score van nul punten in de halve finale. Dit jaar is Tsjechië er weer bij, we houden ons hart vast.

Bejaardenfuif

Rusland ging in 2012 shoppen in rusthuis Avondrust en stelde zes oma's voor die live koekjes bakten.'Party for Everybody' van Buranovskiye Babushki bakte (heb je hem?) er niet veel van en bewees dat één oma met een trommel het altijd beter doet dan zes moemoe's met koekjes.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top