Marvel's Daredevil: meer dan een blinde man die een superheld wil zijn

Series | Netflix brengt daar vermoedelijk verandering in met een vooralsnog ge(s)laagd, donker eerste seizoen.Waarom kijken naar Daredevil? Er is meer aan dan een blinde man die een superheld wil zijn. Een kleine gids in het Marveluniversum.

Door MediaForta

Deel dit nieuws

Daredevil was behalve Ben Afflecks film in België niet zo bekend.

Netflix brengt daar vermoedelijk verandering in met een vooralsnog ge(s)laagd, donker eerste seizoen.Waarom kijken naar Daredevil? Er is meer aan dan een blinde man die een superheld wil zijn. Een kleine gids in het Marveluniversum.

Start Netflix op Proximus TV via het menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204! - meer info

The Defenders

Daredevil is het eerste personage dat Netflix heeft uitgewerkt om later The Defenders te kunnen lanceren.Daredevil is het alter ego van Matthew Murdock, een blinde advocaat. Als kind kreeg hij radioactief afval over zich, wat hem enerzijds zijn ogen kostte, maar anderzijds zijn andere zintuigen buitengewoon versterkte. Hij is getraind in verschillende vechtsporten en kan zijn blindenstok veranderen in een multifunctioneel wapen. Vecht voor het goede, maar stelt zijn acties vaak ethisch in vraag. Binnenkort krijgen we ook Jessica Jones, Luke Cage en Iron Fist te zien. De keuze voor deze personages verdedigt de CEO van Netflix door het argument dat ze net gekozen zijn omdat ze minder populair zijn.

Teenage Mutant Ninja Turtles

Wat doen de Teenage Mutant Ninja Turtles in deze lijst?De vier menselijke schildpadden waren oorspronkelijk een parodie op de comics uit de jaren '80, waaronder Daredevil. De rat Splinter, de leider en mentor van de vier jonge ninjaschildpadden, is een persiflage op Stick, Daredevils mentor. Zelfs de naam Splinter is een knipoog naar Stick, wat stok betekent. Ook The Foot Clan, de grootste vijanden van de Turtles, zijn geparodieerd op The Hand, een groep ninjavijanden die Daredevil uit de weg moet ruimen.

Black Widow

Daredevil doet het goed bij sterke vrouwen.Niet alleen Elektra, maar ook Black Widow viel voor de charmes van de blinde advocaat. Ze woonden zelfs een poosje samen. De Russische spion duikt vooralsnog niet op in de serie, maar het is niet uit te sluiten dat we ze samen zullen zien in een Avengerfilm.

Spiderman

Peter Parker of Spiderman is één van Daredevils beste vrienden.Daredevil/ Matt Murdock is zelfs even de advocaat van Spiderman, net zoals voor vele andere superhelden. Journalist Ben Urich, één van de goeieriken die de corruptie en criminaliteit in de stad niet langer wil toedekken, werkt in de comics ook bij de Daily Bugle, zoals Peter Parker/Spiderman. De voornaamste reden voor de intense vriendschap tussen de twee superhelden is de gemeenschappelijke gave van hooggevoelige zintuigen, zoals honderd meter ver kunnen meeluisteren. Door een rechtenkwestie, twee verschillende filmstudio's hadden elk de rechten gekocht op enerzijds Spiderman en anderzijds Daredevil, zijn sommige zaken verdeeld. Vijand the Kingpin verhuisde exclusief naar Daredevil en de krant The Daily Bugle werd exclusief voor Spiderman. Vandaar dat Ben Urich in de Daredevil niet voor The Daily Bugle werkt.

Marvels universum

De serie Daredevil vindt plaats in het Marveluniversum, waar alle Avengers, maar ook de X-men in vertoeven.Die twee raken zelfs in een oorlog met elkaar verzeild. Er liggen nog vele pistes open voor verhaallijnen en zelfs Wolverine zou dus nog kunnen opduiken in Daredevil.

The Kingpin

Wilson Fisk of de Kingpin was oorspronkelijk een van Spidermans vijanden, maar Frank Miller schreef hem in Daredevil en sindsdien is hij daar een veel grotere beginnen spelen.Miller wilde hem eerst als een Afro-Amerikaan voorstellen, maar Marvel was bang voor racistische klachten. Vandaar dat Fisk in de film Daredevil (2003) wordt vertolkt door Michael Clarke Duncan. In Spiderman is hij altijd blank. The Kingpin staat in vele lijstjes met stip op de eerste plaats als favoriete slechterik.

The Avengers

Netflix' Daredevil heeft plaats in het New York nadat de Avengers de metropool voor de eerste keer hebben gered in de filmrelease van 2012.The Avengers zijn een groep superhelden, waaronder Iron Man, Thor, Black Widow, Captain America en The Hulk. Vandaar de verwijzing van een personage in de serie dat Daredevil slechts een gewone man is zonder ijzeren pak of een magische hamer.

Frank Miller

Daredevil bleef lang onder de radar en werd maar moeilijk opgepikt door striplezend Amerika.De cijfers taanden, maar kenden na twintig jaar plots een boost toen Frank Miller, vooral bekend van Sin City, mee achter de tekentafel kroop in de jaren '80. De verhaallijnen werden donkerder met meer geweld en onder andere Elektra zag het levenslicht.

The Big Bang Theory

Stripheldfanaten Sheldon, Raj, Leonard en Howard, de vier nerds uit de razend populaire serie The Big Bang Theory, geven graag hun mening over de franchises en bewerkingen van hun favoriete helden.Zo zijn ze zeker ook fan van Daredevil, maar vinden ze de film met Ben Affleck maar niets. Zowel in seizoen 3 als in seizoen 6 laten ze zich negatief uit over de kwaliteit en acteerprestatie van Afflecks Daredevil. Charlie Cox, de acteur die nu Daredevil in de Netflixserie neerzet, heeft al verklaard dat hij Ben Affleck goed vond in Daredevil en hem als inspiratie gebruikt voor zijn eigen rol. Benieuwd wat de vier bollebozen over hem te zeggen zullen hebben.

Vreemde eend in de bijt

Daredevil is niet zomaar nog een superheld.In tegenstelling tot de vele andere heroïsche ordehandhavers, beschikt alter ego Matt Murdock niet over buitengewone superkrachten of heel veel geld. Meer nog, hij is blind en kan slechts zijn omgeving waarnemen door een verhoogde gevoeligheid van zijn andere zintuigen. Tijdens de opnames van de serie was Charlie Cox, de acteur die Daredevil speelt, de enige die de volledige crew er telkens aan moest herinneren dat hij niet kan zien. Geloof is in de meeste comics nooit echt aanwezig, maar Daredevil blijkt een diepgelovig man te zijn. Het zet hem aan om zijn keuzes telkens opnieuw in vraag te stellen en soms te twijfelen aan wat goed is en minder goed.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top