De ergste luchtvaartrampen sinds 2000

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dinsdag crashte een Airbus A320 van de Duitse luchtvaartmaatschappij Germanwings in de Franse Alpen. Het toestel was onderweg van Barcelona naar Düsseldorf toen het plots 8.000 meter hoogte verloor. Alle inzittenden, 144 passagiers en 6 bemanningsleden, kwamen daarbij om het leven. Volgens het parket heeft de copiloot het toestel vrijwillig laten crashen.

Hoewel de luchtvaart een van de veiligste vervoersmiddelen blijft, zijn er de laatste jaren verschillende zware ongevallen gebeurd. Een overzicht.

AirAsia-vlucht 8501 stort neer in de Javazee

Op 28 december vorig jaar verdween een Airbus A320 van AirAsia met bestemming Singapore 42 minuten na vertrek van de internationale luchthaven Juanda van de radar. Later werd het toestel met aan boord 155 passagiers en 7 bemanningsleden teruggevonden in de Javazee.

Malaysia Airlines-vlucht 17 crasht in het oosten van Oekraïne

Bijzonder dramatisch was de crash van vlucht MH17 in augustus vorig jaar. Het toestel was onderweg naar Kuala Lumpur maar stortte drie uur na vertrek op Schiphol neer in het oosten van Oekraïne, waar op dat moment een pro-Russische opstand gaande was. Zeker is dat het toestel werd neergehaald, maar over de verantwoordelijkheid daarvan loopt nog een onderzoek. Bij de crash kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 193 Nederlanders en ook 6 Belgen.

Malaysia Airlines-vlucht 370 verdwijnt van de radar

Op 8 maart 2014 verdween vlucht 370 van Malaysia Airlines van de radar onderweg van Kuala Lumpur naar Peking. Ondanks een uitgebreide zoektocht werd het vliegtuig nooit teruggevonden. Het vliegtuig zou neergestort zijn ergens ten zuiden van Indische Oceaan. Alle inzittenden, 227 passagiers en 12 bemanningsleden, kwamen daarbij om het leven.

Drama in Nigeria

In juni 2012 stortte een McDonnell Douglas MD-83 van de Nigeriaanse maatschappij Dana Air neer op een gebouw nabij de luchthaven van Lagos. Het toestel stond op het punt te landen na een vlucht vanuit Abuja. Alle 153 inzittenden kwamen om het leven en ook 16 mensen op de grond overleefden de ramp niet.

Landingspoging bij mist loopt slecht af in Islamabad

Een landingspoging bij mist en zware regen loopt slecht af in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad in juli 2010. De Airbus A321-234 van de maatschappij Airblue was onderweg van Karachi. Alle inzittenden, 146 passagiers en 6 bemanningsleden, kwamen om het leven.

Air India Express-vlucht 812 stort neer bij de landing

In mei 2010 schiet een Boeing 737-800 van de lagekostenmaatschappij Air India Express door bij de landing op de luchthaven van Mangalore. Het toestel was vertrokken in Dubai. Slechts 8 van 166 inzittenden overleven de crash.

Pools regeringsvliegtuig crasht in Smolensk

Op 10 april 2010 stort het Poolse regeringsvliegtuig, een Tupolev Tu-154, kort voor de landing neer nabij het militaire vliegveld van de Russische stad Smolenks. Alle 96 inzittenden komen om het leven, onder wie de Poolse president Lech Kaczynski, diens vrouw en verscheidene andere hoogwaardigheidsbekleders. De weersomstandigheden waren op het moment van het ongeluk erg slecht, de piloot volgde het advies om te landen in de Wit-Russische hoofdstad Minsk of de Russische hoofdstad Moskou echter niet.

Drama in Iran

Een kwartier na vertrek uit de Iraanse hoofdstad Teheran in juli 2009 stort Caspian Airlines-vlucht 7908, een Tupolev Tu-154, met bestemming Jerevan neer in het noordwesten van Iran. Alle 153 passagiers en 15 bemanningsleden kwamen daarbij om het leven. De crash zou veroorzaakt zijn door een aanvaring met vogels.

Eén overlevende bij Yemenia-vlucht 626

Wanneer Yemenia-vlucht 626 in juni 2009 neerstort in de Indische Oceaan is er als bij wonder één overlevende: een twaalfjarig Frans meisje. Het vliegtuig was onderweg van Sanaa in Yemen naar Moroni, de hoofdstad van de Comoren. Aan boord van de Airbus A310 waren 142 passagiers en 11 bemanningsleden.

Dodelijkste ramp van Air France

Op 1 juni 2009 verdwijnt een Airbus A330-200 van Air France in slecht weer boven de Atlantische Oceaan. Vlucht 447 was onderweg van Rio de Janeiro naar Parijs. Bij het laatste automatische contact met het toestel gaf de computer diverse problemen met instrumenten aan, veroorzaakt door ijsvorming. Met 228 slachtoffers, onder wie vooral Fransen en Brazilianen, is het de dodelijkste ramp van Air France.

Spanair-vlucht JK 5022 verongelukt tijdens het opstijgen

Spanair-vlucht JK 5022 richting Las Palmas verongelukt op 20 augustus 2008 nabij de Spaanse hoofdstad Madrid. Wanneer de Mc Donnell Douglas MD-82 wil opstijgen gaat het mis op de startbaan. Het vliegtuig breekt in stukken en brandt uit. Slechts 18 passagiers overleven de ramp, het dodental bedraagt 154 slachtoffers. Een waarschuwingssysteem voor een verkeerde take off configuratie was niet in actie getreden.

Drama op de luchthaven van Sao Paulo

Bij TAM Linhas Aéreas-vlucht JJ 3054 ging het fout bij de landing op de luchthaven Congonhas in Sao Paulo, Brazilië op 27 juli 2007. De Airbus A320 schoot door op de korte landingsbaan, kwam terecht in een gebouw en vloog in brand. Tijdens de landing was het erg hard aan het regenen. Alle inzittenden, 181 passagiers en 6 bemanningsleden, kwamen om het leven. Ook op de grond overleefden 12 personen de ramp niet.

Botsing boven het Amazonegebied

Nog geen jaar eerder, in september 2006, vond er nog een vliegtuigcrash plaats in Brazilië. Een Boeing 737-8EH van de Braziliaanse luchtvaartmaatschappij Gol kwam toen in botsing met een zakenvliegtuigje. Het toestel stortte neer boven het Amazonegebeid in de staat Mato Grosso. Alle 155 passagiers kwamen om het leven.

Tupolev gaat neer nabij Donetsk

Tijdens een vlucht van de Russische badplaats Anapa naar Sint-Petersburg op 22 augustus 2006 stortte een Tupolev Tu-154 van Pulkovo Aviation neer zo’n 45 kilometer ten noorden van de Oekraïense stad Oekraïne. Alle inzittenden, 159 passagiers en 10 bemanningsleden, kwamen hierbij om het leven.

Vliegtuigcrash in Indonesische woonwijk

Op 5 september 2005 stort een Boeing 737 van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Mandala Airlines neer vlak na het vertrek op een woonwijk in Medan, Noord Sumatra. Van de 117 inzittenden overleven er 6 de crash. Maar ook op de grond kwamen er 30 mensen om het leven. Mogelijk zou de piloot een fout hebben gemaakt bij het opstijgen.

West Caribbean Airways-vlucht 708 stort neer in Venezuela

Een Mc Donnell Douglas MD-82 van West Caribbean Airways stortte in augustus 2005 neer in het westen van Venezuela in bergachtig gebied. Het toestel was onderweg van Panama City naar Fort de France in Martinique en kwam in de problemen door een te hoge vlieghoogte. Alle 152 passagiers en 8 bemanningsleden kwamen om het leven.

Crash in de bergen bij Athene

Slechts twee dagen eerder gebeurde er nog een grote vliegtuigramp in Griekenland. Een Boeing 737-31S van Helios Airways stortte op 14 augstus 2005 neer in de bergen op zo’n 40 kilometer van de hoofdstad Athene. De vlucht was vertrokken in Larnaca (Cyprus) en onderweg naar Athene voor een tussenstop. Door een probleem met de cabinedruk waren zowel bemanning als crew bewusteloos geraakt. Alle 115 passagiers en 6 bemanningsleden kwamen om het leven.

Flash Airlines-vlucht eindigt in de Rode Zee

Een vlucht met een Boeing 737-300 van het Egyptische Sharm el-Sheikh naar de luchthaven Charles de Gaulle in Parijs stortte op 3 januari 2004 neer in de Rode Zee. Op het vliegtuig van de maatschappij Flash Airlines zaten vooral Franse toeristen. Het vliegtuig raakte uit koers om onduidelijke redenen. Geen van de 148 inzittenden overleefden het ongeluk. Twee maanden na de crash ging Flash Airlines failliet.

Drama bij China Airlines

Een Boeing 747 van China Airlines met als bestemming Hong Kong valt tijdens de vlucht uit elkaar boven de Straat van Taiwan. Alle 225 inzittenden komen daarbij om het leven.

Airbus A300 crasht in New Yorkse woonwijk

Amper twee maanden na de aanslagen van 11 september 2001 werd New York opgeschrikt door een verschrikkelijk vliegtuigongeval. American Airlines-vlucht 587 richting de Dominicaanse Republiek stort kort na het vertrek op John F. Kennedy International Airport neer in de woonwijk Queens. De ramp kostte alle 260 inzittenden het leven en ook op de grond kwamen 5 mensen om. De piloot kreeg het toestel niet onder controle onder invloed van zogturbulentie van een ander vliegtuig.

Concorde stort neer

Op 25 juli 2000 stortte een Concorde, een supersonisch vliegtuig, van Air France neer op een bijgebouw van een hotel net buiten Parijs. Het toestel kreeg een klapband door een stuk metaal op de startbaan, wat dan weer een lek in de brandstoftank en aldus een brand veroorzaakte. Vlucht 4590 was onderweg naar New York voor een MS Deutschland-cruise naar Zuid-Amerika. De 100 passagiers, overwegend Duitsers en 9 bemanningsleden kwamen om het leven, net als vier mensen op de grond.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top