10 reisprogramma's die je blik verruimen

Door MediaForta

Deel dit nieuws

De opzet van een doorsnee reisprogramma is eenvoudig: presentator gaat naar een streek, stad of attractie, bezoekt er enkele pleisterplaatsen en krijgt ondertussen uitleg van een lokale gids. De kijker krijgt praktische info toegestopt en klaar is kees.Sommige reisprogramma's durven gelukkig verder te kijken dan dat. Begin bijvoorbeeld bij het immer aimabele Monthy Python-lid Michael Palin, die al sinds 1980 de wereld afdweilt. Zijn invloed op het lokale toerisme is zo groot dat er binnen de sector gesproken wordt van een Palin-effect. Haast elke stad of streek die Michael en zijn filmploeg aandoen, mag op een toeristische boost rekenen. 'Rond de wereld in 80 dagen' uit 1989 is een goed startpunt, of anders 'In het spoor van Hemingway' en 'De cirkel rond met Michael Palin' wel.

Doorgewinterde motards

'Long Way Round' is de fascinerende motorrit van de acteurs Ewan McGregor en Charley Boorman van Londen tot in New York.Je bekijkt hen al snel niet meer als Hollywoodberoemdheden maar als doorgewinterde motards die na een week stof happen snakken naar een verfrissende douche. In 'Long Way Down', de opvolger van 'Long Way Round', starten ze in Schotland om helemaal onderaan in Zuid-Afrika te eindigen. Ideale reclame voor een zomerse cruise op twee wielen.

Huismus op reis

Ricky Gervais en Stephen Merchant sturen hun vriend Karl Pilkington op reis, terwijl die laatste eigenlijk gewoon liever thuis met een warme tas chocomelk naar zijn dagelijkse soap kijkt.'An Idiot Abroad' is één lange bucket list en Karl lijkt het – buiten heel wat gemopper – gewillig te ondergaan. Altijd goed voor een glimlach op je gezicht.

Sterke maag

Chefkok Anthony Bourdain neemt geen blad voor de mond en heeft een ijzersterke maag, een combinatie die van 'No Reservations' in geen tijd een hit maakte.Bourdain reist de wereld rond om te bewijzen dat voedsel mensen dichter bij elkaar brengt, hoe degoutant het er soms ook uit mag zien. Of zou jij spontaan een oogbal van een zeehond of gefermenteerde haaienvlees oppeuzelen, zoals Bourdain ooit gedaan heeft?

Finnen met humor

Bekende Finnen? Verder dan Kimi Raikkonen, Mika Hakkinen en – euh – Lordi geraken we spijtig genoeg niet.Gelukkig is er nog het gezellig geflipte duo Riku en Tunna, die in 'Madventures' op een heel basic manier een land ontdekken. Ze hebben amper budget, werken niet met een filmploeg en moeten het met afgeleefd materiaal stellen, en toch hebben de afleveringen 'iets'. Het leukste moment is telkens hun steen-papier-schaar spelletje om te bepalen wie het misselijkmakende plaatselijke gerecht van de dag moet proeven.

Wat je zelf doet...

Soms ontstaan de beste ideeën en producten uit een gezonde dosis frustratie.De drie vrienden Scott Wilson, Justin Lukach en Andre Dupuis reisden een paar jaar de wereld rond terwijl ze al hun ontmoetingen filmden. Gewoon, omdat ze vonden dat ze het zelf beter konden dan het gemiddelde reisprogramma. En kijk: een Canadese zender toonde interesse in het ruwe materiaal en de rest is geschiedenis. 'Departures' is één lange reclamespot voor rugzaktoerisme.

Jongensdroom

De titel 'Don't Tell My Mother' dekt de lading perfect.De Fransman Diego Buñuel beleeft een echte jongensdroom: alles doen wat niet mag van zijn moeder. Hij reist naar landen waar zijn ma hem nooit naartoe zou laten gaan, hij eet ongezond, krijg klappen en drinkt sloten alcohol als het plaatselijke gebruik dat vereist. Ondertussen denkt mama dat hij in een all-inn verblijft. Ze moest eens weten.

Creatief reizen

Van een uitdaging gesproken: Charley Boorman reist in 'By Any Means' van Ierland naar Australië, zolang het maar niet per vliegtuig is.Of het moest écht niet anders kunnen. In amper zes afleveringen jaagt hij er 112 verschillende transportmiddelen doorheen, van olifanten en een sneeuwmobiel tot een tractor en roeiboot.

Britse humor

'Stephen Fry In America' toont hoe de Britse acteur en presentator Stephen Fry met een traditionele Britse taxi alle 50 Amerikaanse staten doorkruist.Als je fan bent van Britse humor in zijjn puurste vorm, ben je hier aan het juiste adres.

Naakt kamperen

Eigenlijk is elk programma over overleven in de wildernis één lange reclamespot voor de gekozen streek.Bear Grills die gedropt wordt in het Amazonewoud of in de Grand Canyon? Les Stroud die in 'Survivorman' een week moet overleven met enkel een mes een mondharmonica? Allemaal goed voor heerlijk ongerepte natuur. 'Naked and Afraid' is een buitenbeentje want het toont telkens een poedelnaakt koppel dat het 21 dagen lang met elkaar moet zien uit te houden. Als je dat kan als koppel, kan je elke reis aan.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top