Vooruitblik op het wielervoorjaar 2015

Sport | Zaterdag schiet het wielerseizoen helemaal opnieuw uit de startblokken met de Omloop Het Nieuwsblad. Welke renners zullen het voorjaar kleuren? Het zou wel eens het jaar van de clash tussen de generaties kunnen zijn. Wij stellen je de hoofdrolspelers van het nieuwe wielerseizoen voor.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vooruitblik op het wielervoorjaar

Zaterdag schiet het wielerseizoen helemaal opnieuw uit de startblokken met de Omloop Het Nieuwsblad. Welke renners zullen het voorjaar kleuren? Het zou wel eens het jaar van de clash tussen de generaties kunnen zijn. Wij stellen je de hoofdrolspelers van het nieuwe wielerseizoen voor.

Tom Boonen

Op zijn 34ste kan Tom Boonen opnieuw op zoek gaan naar nieuwe records. Vorig jaar pakte hij met Kuurne-Brussel-Kuurne slechts één klinkende overwinning. Zit een vijfde Parijs-Roubaix er dit jaar wel in? Na de geboorte van zijn tweeling Valentine en Jacqueline zit het qua motivatie alvast snor.

Fabian Cancellara

Ook Fabian Cancellara behoort op zijn 33ste stilaan tot de oudere generatie in het peloton. Hoewel hij vorig jaar de Ronde van Vlaanderen won en bijna overal op het podium stond in het voorjaar, wil Spartacus dit jaar beter doen.

Greg Van Avermaet

Greg Van Avermaet verzamelde de afgelopen jaren een indrukwekkende collectie ereplaatsen, maar een grote zege zat er nog niet in. Wordt dit dan het jaar van de glorie? Aan zijn aanvalslust zal het alvast niet liggen.

Peter Sagan

De 25-jarige Slovaak heeft alles in huis om de klassieke renner van zijn generatie te worden, maar mist rust. Zijn overstap naar Tinkoff-Saxo onder Bjarne Riis was op dat vlak misschien wel een goede zet. Met zijn overwinning in de E3 Harelbeke vorig jaar heeft hij alvast een semi-klassieker op zijn palmares staan, komt daar dit jaar een echt monument bij?

Philippe Gilbert

Voor de Amstel Gold Race en de Waalse klassiekers rust de Belgische hoop nog altijd op de schouders van Philippe Gilbert. Na een tegenvallend 2013 kwam hij er vorig jaar weer bovenop met winst in de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race. Dit jaar richt hij zich ook op Milaan-Sanremo, een leegte op zijn palmares die hij maar al te graag wil opvullen.

Michal Kwiatkowski

Krijgt de Poolse wereldkampioen af te rekenen met de vloek van de regenboogtrui? Op zijn 24ste zal hij nu alvast nog meer in het oog gehouden worden door de concurrentie. Kwiatkowski richt zich op de Ardense klassiekers maar kan ook in de kleinere rondes zijn slag slaan.

Sep Vanmarcke

Sep Vamarcke lijkt op zijn 26ste de troonopvolger van Tom Boonen in het klassieke werk. Hij focust helemaal op de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, al houdt dat ook gevaar in. De laatste jaren was hij vaak dicht bij een grote zege, maar uiteindelijk staat alleen nog maar de Omloop Het Nieuwsblad op zijn palmares. Kan hij dit jaar de laatste stap zetten naar de absolute top?

Alexander Kristoff

De Noor won vorig jaar Milaan-Sanremo en heeft dit seizoen al vier overwinningen achter zijn naam staan. Hij werd al eens vierde in de Ronde van Vlaanderen en is dus ook in de Vlaamse klassiekers zeker een man om mee rekening te houden.

Mark Cavendish

Mark Cavendish lijkt niet meer de onklopbare spurter van weleer, maar won dit seizoen wel al vijf keer. In de Scheldeprijs wordt een titanenstrijd met Marcel Kittel verwacht, waar beide topsprinters voor een vierde keer kunnen winnen. Ook Milaan-Sanremo is een doel voor de Brit.

Bradley Wiggins

Sir Bradley Wiggins, 35 ondertussen, heeft van Parijs-Roubaix zijn hoofddoel gemaakt dit seizoen. Vorig jaar werd de ex-Tourwinnaar al negende, de vraag is of hij sterk genoeg is om de echte kasseispecialisten af te houden. De coole Brit zal ter voorbereiding ook te zien zijn in de Omloop Het Nieuwsblad, E3 Harelbeke, de Driedaagse De Panne en de Ronde van Vlaanderen. Daarna stopt hij definitief als wegrenner en richt hij zich op de piste.

De andere kanshebbers

De concurrentie in het wielervoorjaar wordt groot en steeds meer kanshebbers in de klassiekers komen uit het buitenland. De jonge Nederlander Tom Dumoulin is een getalenteerd tijdrijder en kanshebber voor de Ardennenklassiekers en korte rittenkoersen. In diezelfde wedstrijden mogen we ook habitués als Daniel Martin en Simon Gerrans als kanshebbers noteren.

In de kasseiklassiekers is John Degenkolb een te duchten tegenstander. De Duitse sprintbom won vorig jaar Gent-Wevelgem maar was ook tweede in Parijs-Roubaix. De Fransman Arnaud Demaré en ex-veldrijder Zdenek Stybar zijn andere kanshebbers.

De andere Belgen

Wat mogen we nog verwachten van de andere Belgen? Bij Lotto-Soudal is Jürgen Roelandts kopman in de Vlaamse klassiekers, Jelle Vanendert in de Ardennen en Jurgen Van Den Broeck in de korte rittenkoersen. In de kasseiklassiekers wordt ook wel wat verwacht van jong talent Jasper Stuyven, al zal die in dienst van Cancellara moeten rijden. Ook jong en beloftevol: Tim Wellens, die zich richt op de Tour, maar ook in wedstrijden als de Amstel Gold Race zijn kans heeft. Belgisch kampioen Jens Debusschere is een wapen in de sprint. Björn Leukemans tenslotte is een man om altijd rekening mee te houden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top