10 pensioentips voor een rustige oude dag

Nieuws | 10 pensioentips voor een rustige oude dag

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op pensioen gaan is vaak erg welkom na een lange carrière. Maar het heeft ook zijn keerzijde. Zo worstelen veel 55-plussers vaak met privé- en professionele stress. Redenen hiervoor zijn het verminderde sociale contact en de grote hoeveelheid vrije tijd waarover ze plots komen te beschikken. Om die reden dienen de nodige voorbereidingen en aanpassingen te worden getroffen. Ga eerst en vooral op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zo kan je kooklessen gaan volgen of een boek schrijven. Of doe aan vrijwilligerswerk. Het komt er in hoofdzaak op neer om jezelf verder te ontwikkelen en te blijven groeien. Hierna volgen nog een aantal tips voor een rustige oude dag.

Blijf langer aan de slag

Wie het niveau van zijn wettelijk pensioen wat wil verhogen, denkt best eens aan de pensioenbonus. Door je loopbaan met enkele maanden of jaren te verlengen, krijg je mogelijk recht op een aanvullend maandelijks bedrag gedurende al je pensioensparen. De pensioenbonus werd door de Kamercommissie Sociale Zaken verlengd tot 2013. Hiermee wil Europa oudere werknemers aanmoedigen om langer aan het werk te blijven.

Doe aan pensioensparen

Wie aan pensioensparen doet, kan rekenen op tal van fiscale voordelen. Wanneer je bijvoorbeeld jaarlijks een maximaal bedrag van 880 euro spaart, krijg je daar 30 tot 40 procent van terugbetaald door de overheid. Hierdoor brengt een pensioenfonds meer op dan een gewone spaarrekening. Bevraag je zeker eens bij je verzekeringsmakelaar.

Stop niet met werken in de winter of samen

In de winter stoppen met werken is een slecht idee. Het is vroeg donker, er is minder te doen en mensen sluiten zich op. Wie in de lente stopt, heeft meer om handen. Vermijd ook dat je samen met je partner stopt met werken. Bij alleen stoppen verloopt de aanpassingsperiode vaak vlotter. Wanneer je samen stopt, moet je naast je eigen weg ook nog een gezamenlijke weg zien te vinden.

Investeer in een aanvullend pensioen

Naast het wettelijke rustpensioen kan je werken aan een aanvullend pensioen. Dat pensioen kan uitgaan van het bedrijf waar je werkt of kan ook per bedrijfssector geregeld zijn. En sommigen werken zelf aan een aanvullend pensioen.  Het grote voordeel hiervan voor de werknemer is dat de gestorte premies aanleiding geven tot belastingvermindering.

Laat je werkgever bijbetalen

Intussen hebben reeds 6 op 10 loontrekkenden in de private sector recht op een aanvullend pensioen. Meer en meer werkgevers bouwen voor hun werknemers een dergelijk extra pensioen op. Bij verandering van werkgever verhuist het bijeen gespaarde bedrag gewoon mee. Eventueel kan je vragen aan je werkgever om je winstbonus of je dertiende maand in je pensioenplan te storten.

Zoek een bijverdienste

Wil je je inkomsten tijdens je pensioen wat opkrikken, dan kan je het ook overwegen om wat bij te verdienen. Let er wel op dat wanneer je te veel bijverdient, je de kans loopt dat je pensioen geschrapt wordt. Bovendien kan in sommige situaties de belasting die je op deze bijverdienste betaalt even hoog oplopen als de bijverdienste zelf. Open VLD heeft een wetsvoorstel ingediend om 65-plussers onbeperkt te laten bijverdienen.

Spaar je vakantiedagen niet op

Zorg ervoor dat je je overgebleven verlofdagen niet opspaart, maar spreidt. Neem tijdens de laatste maanden dat je werkt telkens 1 dag op. Zo kan je alvast oefenen met je vrije tijd en wennen aan je nieuwe situatie. Wie van de ene dag op de andere stopt met werken, zal zich moeilijker kunnen aanpassen dan iemand die af en toe een dagje verlof neemt.

Koop een huis

Wie een eigen huis koopt, stopt met elke aflossing geld in zijn pensioenspaarpot. Wanneer het huis is afbetaald, is het eigenlijk een grote pensioenspaarpot. Bovendien woon je ook gratis, wat mooi is meegenomen voor mensen die na hun pensioen met een lager inkomen moeten rondkomen. Later kan je dan beslissen of je de woning wenst te behouden of te verkopen en er een kleinere woonst in de plaats voor te kopen.

Maak plannen

Onderschat op pensioen gaan niet. Zorg er dus maar beter voor dat je je goed voorbereidt. Smeed concrete plannen over wat je wil gaan doen. Ga je je tuin heraanleggen? Je huis verbouwen? Of ga je een cursus volgen? Er worden genoeg sociale activiteiten georganiseerd voor gepensioneerden. Informeer je zo goed mogelijk over alle valkuilen waarmee je te maken zou kunnen hebben. Zo vermijd je dat je op je oude dag voor onaangename verrassingen komt te staan.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top