Brussel

Vandaag
  • -7°
  • 8%
  • ZZW 4km/u
Het weer voor 10 dagen

Remedies uit grootmoeders tijd

Nu iedereen teruggrijpt naar de natuur, maken ook de middeltjes uit grootmoeders tijd hun comeback!

Remedies uit grootmoeders tijd © Fotolia


Deze traditionele remedies hebben ook nu nog niet aan kracht ingeboet. Om een hoest te kalmeren, een verstuiking of irritatie te verzorgen: heel wat kleine kwaaltjes kunnen verholpen worden met deze natuurlijke therapieën. Wij stellen je tien wondermiddeltjes voor uit grootmoeders tijd.

Na de zon

Na de zon © Larousse


Arnica of valkruid is een bekend medicinaal kruid dat al in de Middelleeuwen werd gebruikt. Het wordt vaak gebruikt in zalf en is effectief tegen blauwe plekken, spierpijn, zonneallergie en om insectenbeten te verzachten.

Spierpijn

Spierpijn © Larousse


Met zijn herkenbare geur is tijgerbalsem onmisbaar in de strijd tegen spierpijn. De zalf bestaat uit etherische oliën van kamfer, menthol, kruidnagel en kaneel. In Azië is deze zalf al enkele eeuwen bekend en wordt ze ook gebruikt bij hoofdpijn en insectenbeten. Afhankelijk van de samenstelling heeft de zalf een verkoelend of verwarmend effect. De versie met eucalyptus helpt om de neus vrij te maken bij een verkoudheid.

Ontsmetten

Ontsmetten © Larousse


Kleine schaafwonden ontsmetten, gebeurt al decennia lang met eosine. De felrode vloeistof werd in 1874 ontdekt en eerst gebruikt als kleurstof. Pas later ontdekte men de ontsmettende werking van eosine. Ideaal voor kinderen omdat het minder prikt dan alcohol. Let wel op met blootstelling in de zon!

Droge huid

Droge huid © Larousse


Homeoplasmine is een kalmerende zalf die een droge huid en roodheid tegengaat. Zou ook ontzwellend werken én heeft een ontsmettende werking. Voor alle huidirritaties dus!

Gekloofde lippen

Gekloofde lippen © Larousse


Cacaoboter verzorgt je lippen intens en is gemakkelijk smeerbaar. Een onmisbaar item in je handtas in de winter én de zomer. De Dermophil Indien bestaat al sinds 1921 en ontgoochelt zoveel jaren later nog altijd niet.

Frisse geur

Frisse geur © Larousse


Papier d'Arménie bestaat al sinds 1885 en is de oudste geurverfrisser. De blaadjes komen eigenlijk helemaal niet uit Armenië, maar het fabricatieproces is er wel op geïnspireerd. In de 19de eeuw werd het aromatische papier, op basis van benzoëhars, aangestoken om te voorkomen dat men elkaar aanstak met griep en verkoudheid. Ook ideaal als je enkele rokers op bezoek hebt om de geur weg te krijgen! Wierook avant la lettre!

Reisziekte

Reisziekte © Larousse


Heel wat kinderen en volwassenen worden ziek tijdens de lange rit naar het zuiden. De muntalcohol van het Franse merk Ricqles kan de symptomen hiervan verlichten. Ook hoofdpijn en diarree kunnen hiermee verholpen worden. Doe daarvoor enkele druppels muntalcohol in een glas water.

Frisse adem

Frisse adem © Larousse


De dropjes met cachou van het Franse merk Lajaunie hebben ook een geneeskundige werking. Cachou zorgt voor een frisse adem, verzacht keelpijn en vergemakkelijkt de vertering en dat al meer dan 130 jaar!

Eelt en likdoorns

Eelt en likdoorns © Larousse


Zalf op basis van salicylzuur komt vaak voor in de cosmetica. Het zuur werkt in op de hoornlaag van de huid, het resultaat zijn poezelige voetjes. Na een week kan je de dode huidcellen gemakkelijk verwijderen. Een voorbeeld van de zalf is het Franse Coricide Le Diable.

Insectenbeten

Insectenbeten © Larousse


Nog een Frans wondermiddeltje. Synthol wordt gebruikt om de huid te kalmeren na insectenbeten én om de mond te spoelen bij aften of tandvleesontstekingen. Ook bij verstuiking kan het helpen. Van een polyvalente lotion gesproken!

Niet te verwarren met de substantie die bodybuilders inspuiten in de spieren!

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0