Wat je moet weten over etherische oliën

Nieuws | Etherische oliën verhogen ons comfort op het vlak van gezondheid, schoonheid en welzijn, maar wat zijn nu hun belangrijkste kwaliteiten en hoe gebruik je ze het best?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Angsten, vermoeidheid, droge huid, rimpels, ... Etherische oliën kunnen voor elk van deze problemen een oplossing bieden. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat ze gebruikt worden in heel wat verzorgingsproducten. Etherische oliën verhogen ons comfort op het vlak van gezondheid, schoonheid en welzijn, maar wat zijn nu hun belangrijkste kwaliteiten en hoe gebruik je ze het best? Een initiatie.

Wat zijn etherische oliën?

Etherische oliën zijn extracten van aromatische planten, verkregen door distillatie in water of met stoom. De oliën zijn sterk geconcentreerd en dus ook heel krachtig. Wees dus voorzichtig: foutief gebruik kan gevaarlijk zijn. Etherische oliën zijn vluchtige substanties, die verkregen worden uit een grote hoeveelheid bloemen, blaadjes, schillen, wortels, granen of fruit. Het is die hoge concentratie die de hoge prijs van etherische oliën verklaard.

Etherische oliën worden voor heel wat verschillende doeleinden gebruikt, die zich niet beperken tot de cosmetica. Dankzij hun welriekende eigenschappen zijn ze bijvoorbeeld ook uiterst geschikt voor het overhoud van je huis.

Hoe ze gebruiken?

Etherische oliën kunnen worden gebruikt als concentraat (bvb. voor massages), verstuift (om te parfumeren) of in een pilletje.

Om een overdosis te vermijden is het belangrijk om de recepten tot op de letter te respecteren. Het is daarbij aangeraden om je te beperken tot officiële uitgaven en de formules die je vindt op het internet te wantrouwen.

Voorzorgsmaatregelen

Etherische oliën staan erom bekend uiterst geconcentreerd te zijn. Ze worden vooral gebruikt in parfums of medicijnen, maar het grote publiek kan er ook zelf mee aan de slag gaan, op voorwaarde dat het omzichtig gebeurd.

Uiteraard zijn de etherische oliën die vrij verkocht worden niet toxisch, maar toch is gedoseerd gebruik essentieel om elk risico op bijvoorbeeld verbranding te voorkomen. Vooral bij kinderen en zwangere vrouwen is voorzichtigheid geboden. Lees aandachtig de gebruiksaanwijzing van elke olie of informeer je over de bijwerkingen van elk product.

Welke olie kiezen?

In totaal bestaan er maar liefst 400 verschillende oliën, maar slechts tien procent daarvan wordt gebruikt voor aromatherapie. Elke etherische olie wordt gekarakteriseerd door enkele specifieke eigenschappen. Maar het is niet eenvoudig om te weten waar te beginnen...

Een goede etherische olie om mee te beginnen is lavendelolie omdat het zo polyvalent is. Je kan de olie gebruiken voor kleine ongemakken, als cosmetica of om het huis te parfumeren.

Als schoonheidsverzorging

Biologisch of niet: heel wat cosmetica bevatten etherische oliën. Ze boosten de werking van de producten en dat op een natuurlijke manier. Voor een maximaal respect van de huid combineer je ze best met andere natuurlijke producten zoals plantaardige oliën, aloë gel, yoghurt, enz.

Er bestaan receptjes voor gezichtsverzorging, anti-rimpelverzorging, verzorgende lippenstift, voedende maskertjes, shampoo... Tijd om vaarwel te zeggen tegen al die chemische bewaarmiddelen!

Allergie-alarm

Test elk product eerst uit op een kleine zone voor je het uitsmeert op de huid. Sommige personen kunnen allergisch zijn voor bepaalde etherische oliën. Om elk risico te vermijden kan je dus maar beter voorzichtig zijn.

Meng enkele druppels plantaardige olie met een druppel etherische olie in een glas. Breng aan op de plooi van je arm en laat intrekken. Je kan deze zone vervolgens bedekken met een verband. Als je gedurende 24 uur niets speciaal opmerkt, mag je zeker zijn dat je niet allergisch bent.

In de gezondheidszorg

Natuurlijke remedies kunnen in bepaalde gevallen even efficiënt of zelfs efficiënter zijn dan medicijnen. Te gebruiken in pilvorm, als zalf, via inhalatie of zelfs puur om een wonde te desinfecteren. Het grote voordeel is dat je etherische oliën perfect kan doseren naargelang de nood.

Een verkoudheid, keelpijn, irritaties, pijn veroorzaakt door inspanningen, menstruatiepijn, een gebrek aan energie of angsten zijn typische kwaaltjes die je onder handen kan nemen met etherische oliën.

De limieten

Etherische oliën kunnen bepaalde kwalen dan wel verzachten, enige waakzaamheid is ook geboden. Reserveer het medicinaal gebruik van etherische oliën voor milde kwaaltjes én voor volwassenen. Houd ook rekening met de mogelijke bijwerkingen. Lees altijd de bijsluiter om slechte interacties tussen verschillende stoffen te voorkomen.

Vermijd in elk geval om je kinderen zelf te behandelen met etherische oliën, daarvoor is hun werking te sterk. Breng je kinderen naar de dokter: alleen hij of zij kan je kind grondig onderzoeken en een gepaste behandeling voorschrijven.

Als wellnessbehandeling

Niets zo aangenaam als een goede massage om de batterijen terug op te laden. Ook in deze categorie bewijzen etherisch oliën hun nut. Er bestaan eenvoudige formules die je huid niet alleen voeden en parfumeren, maar je ook doen ontspannen van kop tot teen. Waar wacht je nog op? Zoek enkele recepten uit en por je partner aan om tot actie over te gaan!

Een goede bewaring

Etherische oliën worden niet voor niets verkocht in ondoorzichtige flesjes. De flacons moeten rechtopstaand bewaard worden, met gesloten dopje en uit de warmte. Op die manier kan je ze jaren bewaren!
Etherische oliën zijn niet altijd even goedkoop maar toch rendabel net omdat je ze zo lang kan gebruiken.

Extra voorzorgsmaatregel: bewaar ze buiten het bereik van kinderen, want die zouden in de verleiding kunnen komen om ze te proeven of te proberen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top