Duurste ingrediënten ter wereld

Nieuws | De uitdrukking wil dat peper duur is, maar dat is buiten deze ingrediënten gerekend.  Er zijn namelijk zo van die producten waarvoor je een gigantisch bedrag moet neertellen. Van kaviaar is algemeen geweten dat die kostbaar is, maar meloenen, thee of aardappelen kunnen ook veel waard zijn! Dit zijn de duurste ingrediënten ter wereld…

Door Pickx

Deel dit nieuws

De uitdrukking wil dat peper duur is, maar dat is buiten deze ingrediënten gerekend.  Er zijn namelijk zo van die producten waarvoor je een gigantisch bedrag moet neertellen. Van kaviaar is algemeen geweten dat die kostbaar is, maar meloenen, thee of aardappelen kunnen ook veel waard zijn! Dit zijn de duurste ingrediënten ter wereld…

Witte truffel

De truffel is een kostbare zwam die onder de grond, op de wortels van verschillende soorten bomen groeit. Bij de witte truffel is dat de eikenboom. Deze ondergrondse zwam groeit alleen in Alba, Italië. Ze zijn niet alleen moeilijk te kweken, ook om ze op te sporen. Daar worden er honden en varkens voor ingezet.

De beroemde truffels uit Europa kunnen wel 7.000 dollar per kilo kosten! De duurste ooit woog 1,51 kilogram en werd verkocht voor 125.000 euro.

Yubari meloen

In Japan zijn ze in de ban van de Yubari meloen, een meloen met een perfecte vorm en kleur en de fijnste smaak, die voor veel geld geveild wordt. De Yubari King is de meest prestigieuze meloenensoort in Japan. In 2008 werden twee meloenen voor 2,5 miljoen yen geveild, zowat 18000 aan de huidige wisselkoers.

Densuke watermeloen

Ook de duurste watermeloenen ter wereld zijn in Japan te vinden, waar ze gekweekt worden op het eiland Hokkaido. De watermeloenen zijn speciaal omdat ze heel zoet zijn. De recordprijs die ooit voor een Densuke watermeloen werd betaald is $6.100 of 4500 euro. De prijs wordt mee bepaald door de schaarste, want er worden slechts een paar duizend Densuke watermeloenen geoogst per jaar.

Saffraan

Als je weet dat saffraan met de hand geplukt wordt en je zo’n 15.000 sprietjes nodig hebt voor een kilo, wordt het al snel duidelijk waarom dit de duurste specerij is. Het “rode goud” wordt in veel Aziatische en Europese gerechten gebruikt als kleur- en smaakstof, maar gelukkig heb je er slechts weinig van nodig. De prijs van saffraan loopt al gauw op tot 2300 euro voor 500 gram.

Vogelnestjes

In China worden zwaluwnesten gebruikt om soep van te maken, maar deze gezonde lekkernij is behoorlijk waardevol. De nestjes bevinden zich namelijk in kalkrotsen in de Indische Oceaan, aan de Zuidkust van Java, waar vogelnestplukkers soms halsbrekende toeren moeten uithalen om de nestjes te gaan plukken. De prijs van de vogelnestjes loopt daarom op tot zo’n 22.000 dollar.

Vanille

Vanille is na saffraan de duurste specerij ter wereld. Omdat er in de teeltgebieden buiten Mexico geen natuurlijke bestuivers zijn, moet elke bloem met de hand bestoven worden. Bovendien gaat er per tros slechts één bloem per nacht open en duurt het vijf tot acht maanden voordat de halfrijpe vruchten kunnen geoogst worden. Vervolgens worden ze kort verhit en daarna gedurende drie tot zes maanden dagelijks in de zon gelegd, daarna in wollen dekens verpakt en beginnen ze aan een fermentatieproces. De oogst van vanille is met andere woorden een proces van lange duur en bovendien kan een oogst makkelijk mislukken, waardoor de geoogste vanille heel kostbaar wordt. 500 gram vanillepeulen kost 3000 euro.

Almaskaviaar

Kaviaar is sowieso niet goedkoop, maar Almaskaviaar uit Iran heeft een prijs die schommelt tussen enkele honderden en duizenden euro's, omdat hij uiterst zeldzaam is. Je kan hem  kopen bij Caviar House & Prunier in Londen. Een kilo kost er 20.000 euro, maar je krijgt hem verpakt in een 24-karaats gouden blik. Voor wie niet zoveel wil uitgeven is er ook een kleiner blik aan 900 euro.

Kobe rundvlees

Het duurste vlees ter wereld is Kobevlees dat afkomstig is van Japanse Wagyurunderen die volgens eeuwenoude Japanse tradities worden gekweekt. Er wordt gezegd dat de runderen iedere dag Japans bier drinken, biologische granen eten en worden gemasseerd waardoor ze een uitzonderlijk en exclusief soort vlees opleveren. Voor een kilo Wagyu-vlees betaal je al gauw 1000 euro.

Het exporteren van Japanse Wagyu-runderen is verboden, maar in België kan je het bijvoorbeeld vinden bij fokkerijen in Limburg en 's-Gravenvoeren.

Matsutake paddenstoelen

Deze Japanse paddenstoelen groeien in pijnboombossen. Helaas zijn er daarvan, omwille van de insecten die de bomen doden, steeds minder. De paddenstoelen zijn dan ook zeer zeldzaam en je betaalt al gauw enkele honderden euro’s per stuk!

Elandenkaas/-melk

Elandenkaas wordt in het Zweedse Bjornholm gemaakt, maar is zo duur omdat de dieren maar vier maanden per jaar gemolken kunnen worden. De melk is wel populair omdat ze zou helpen tegen verschillende ziektes.

La Bonnotte aardappel

Aardappelen, ze liggen zo goed als elke dag op ons bord, maar niet alle soorten zijn even goedkoop. Voor een halve kilo La Bonnotte aardappelen betaal je maar liefst 250 euro. De aardappelen zijn maar één week verkrijgbaar en dus zeer exclusief. Ze worden gekweekt op het Franse eiland Noirmoutier  en hebben een ziltige smaak.

Blauwvintonijn

De Blauwvintonijn is een bedreigde diersoort en daardoor ook zeer duur. Ooit werd er op een veiling voor een tonijn van ongeveer 300 kilogram zowat 535.000 euro betaald.

Tieguanyin Tea

Tieguanyin Tea is een premium variant van de bekende oolongthee. Er bestaan vier soorten van. Per kilo betaal je bijna 5000 euro. Voor speciale gelegenheden…

Kopi Loewak koffie

Ook koffie kan duur zijn, het bewijs ervan is de Kopi Loewak. Niet de boontjes op zich maken de koffie zo exclusief, dan wel het productieproces. De koffiebessen worden namelijk eerst opgegeten door de loewak, een civetkat. De fermentatie in het maag-darmkanaal zorgen voor de uitzonderlijke smaak. Vervolgens worden de pitten terug gewonnen uit de uitwerpselen van de dieren en gewassen, waarna ze licht geroosterd worden. Kopi Loewak koffie kost zo’n 200 tot 600 dollar per kilo.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top