Makkelijke Mexicaanse recepten

Nieuws | De Mexicaanse keuken brengt de zon in huis! Makkelijk om te bereiden en met de vingers op te eten. Maar wat is het verschil tussen tacos, quesadas, fajitas en tortillas ?

Tacos bestaan uit een pannenkoek van maïsbloem, gevuld met vlees of vis, kaas en een pikante saus. Fajita’s of tortilla’s zijn gemaakt van tarwemeel en worden gevuld met gebakken en in stukjes gesneden ingrediënten. Burritos zijn zoals tortillas, meestal gevuld met bonen en vlees en opgerold zodat de

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Mexicaanse keuken brengt de zon in huis! Makkelijk om te bereiden en met de vingers op te eten. Maar wat is het verschil tussen tacos, quesadas, fajitas en tortillas ?

Tacos bestaan uit een pannenkoek van maïsbloem, gevuld met vlees of vis, kaas en een pikante saus. Fajita’s of tortilla’s zijn gemaakt van tarwemeel en worden gevuld met gebakken en in stukjes gesneden ingrediënten. Burritos zijn zoals tortillas, meestal gevuld met bonen en vlees en opgerold zodat de vulling binnenin de tortilla zit. En quesadillas, dan? Dat zijn tortilla’s van maïs- of tarwebloem met gesmolten kaas over. Ze zijn populair in combinatie met pittige salsa's, chilisaus of met guacamole.

Een andere typisch Latijns-Amerikaans gerecht zijn tortillas de patatas, een soort van dikke omelet met aardappelen, groenten of uien. De tortilla kan warm of koud gegeten worden. Deze specialiteiten kunnen als gerecht gegeten worden, met een salade, guacamole of als tussendoortje. Smakelijk !

Pikante tacos met rundsvlees, courgette, tomaat en selder

Voor 6 tacos

Bereiding:
10 min.

Baktijd: 10 min.

Makkelijk

Ingrediënten:


1 ui
1 soeplepel olijfolie
250 g rundsgehakt
1 snuifje Mexicaanse kruiden (mengeling in supermarkt)
1 tomaat
1 rode peper
1 courgette
3 takken selder
6 tacos
pikante saus
peper en zout

Bereiding:

Schil de ui en snijd hem fijn. Doe hem met wat olijfolie in de pan en bak tot de ui transparant wordt. Voeg het vlees en de kruiden toe en laat 5 à 8 minuten bakken.

Was de tomaat en de courgette, verwijder de pitten en snijd in kleine stukken. Ontpit de rode peper en snijd in fijne schijfjes.

Was de selder en snijd in staafjes. Doe ze enkele minuten in een kookpot met kokend gezouten water tot ze zacht zijn.

Vul de tacos met het gekruide vlees en vervolgens de stukjes tomaat en courgette, de schijfjes peper en selderstaafjes. Kruid met peper en zout. Breng op smaak met de pikante saus en dien onmiddelijk op!

Burritos met lamsvlees, broccoli en verse kaas

Voor 6 burritos

Bereiding: 15 minuten

Baktijd: 5-8 minuten

Makkelijk

Ingrediënten:


400 g lamsvlees
2 soeplepels olijfolie
1 snuifje komijnpoeder
1 broccoli
6 tortillas
200 g platte kaas
1 snuifje Espelettepeper in poedervorm
peper en zout

Bereiding:

Snijd het vlees in fijne stukjes. Doe de olijfolie in een pan en bak het vlees met de komijn. Kruid met peper en zout.

Verdeel de broccoli in bloemetjes. Doe ze in kokend gezouten water en kook ze gedurende 8 à 10 minuten tot ze zacht zijn. Doe ze vervolgens onder koud water en laat goed uitlekken.

Leg in het midden van elke tortilla een stuk lamsvlees, enkele bloemetjes broccoli en wat platte kaas. Strooi er wat Espelettepeper over.

Rol de tortillas op en dien op met warme burritos.

Fajitas met Grisonvlees, gekarameliseerde peren, raketsla en verse geitenkaas

Voor 6 fajitas

Bereiding: 10 minuten

Baktijd: 5-8 minuten

Makkelijk

Ingrediënten:


2 peren
1 nootje halfgezouten boter
1 stuk rammenas
6 tortillas
12 sneetjes Grisonvlees
1 handvol raketsla
200 g verse geitenkaas (type Chavroux)

Bereiding:

Was de peren en snijd ze in brede schijven.

Doe de boter in een pan en laat goudbruin worden. Bak er de peer in gedurende 5 à 8 minuten.

Snijd de rammenas in fijne sneetjes.

Leg in het midden van elke tortilla 2 sneetjes Grisonvlees en enkel schijfjes gekarameliseerde peren. Bedek met blaadjes raketsla, verse geitenkaas en enkele sneetjes rammenas.

Rol de tortillas op en gebruik houten prikkers om ze samen te houden.

Tacos met twee soorten bonen

Voor 4 personen

Bereiding en baktijd: 30 minuten

Makkelijk

Ingrediënten:


1 grote ui
2 teentjes knoflook
1 rode peper
1 soeplepel zonnebloemolie
1 koffielepel zachte peper in poedervorm
400 g rode bonen, in blik
400 g witte bonen, in blik
800 g gepelde tomaten, in blik
12 tacos
1 handvol korianderblaadjes
1 limoen

Bereiding:

Schil de ui en de look en hak samen met de rode peper.

Bak de ui en de rode peper met de olie in een grote pan op matig vuur, tot ze zacht zijn. Voeg de look en de peper in poedervorm toe en laat nog even bakken.

Spoel de bonen, laat ze uitlekken en doe ze vervolgens in de pan, samen met de tomaten. Laat ongeveer 20 minuten pruttelen tot het kookvocht verdampt is en de saus indikt.

Warm de tacos op volgens de instructies op de verpakking. Versnipper de koriander en strooi over de bonen. Roer goed en vul de tacos vervolgens met het mengsel. Dien op met de limoen.

Quesadillas met chorizo, tomaat, feta, maïs en groene peper

Voor 6 quesadillas

Bereiding:
20 minuten

Baktijd: 15 minuten

Makkelijk

Ingrediënten:


1 blik maïs van 140 gram
1 ui
2 tomaten
koriander
1 kleine groene peper
200 g feta
12 sneetjes chorizo
6 tortillas
geraspte kaas

Bereiding:

Laat de maïs uitlekken. Pel de ui en hak hem fijn. Was de tomaten en snijd ze in schijfjes. Was de koriander en hak fijn. Ontpit de peper en snijd hem in kleine schijfjes. Snijd de feta in stukjes.

Grill de chorizo in een pan.

Leg een tortilla in een andere, licht ingevette, pan. Strooi er geraspte kaas over en laat op zacht vuur warmen tot de kaas smelt.

Leg op de tortilla 2 sneetjes chorizo, enkele blokjes feta, enkele schijfjes tomaat, een koffielepel maïs, enkele schijfjes ui en peper en strooi er wat koriander over. Plooi de tortilla dubbel en houdt warm. Maak nu de andere quesadillas. Om sneller te gaan maak je best gebruik van twee pannen.

Tortilla met aardappelen

Voor 4 personen

Bereiding: 10 minuten

Baktijd: 25 minuten

Makkelijk

Ingrediënten:


3 grote aardappelen
3 uien
12 eieren
8 soeplepels olijfolie
zout
peper

Bereiding:

Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in schijfjes. Als je nieuwe aardappelen gebruikt, was ze dan en borstel ze af. Het is niet nodig ze te schillen.

Pel en hak de uien fijn. Laat ze in een pan met olijfolie transparant worden. Zet het vuur hoger om ze goudbruin te bakken en voeg de aardappelen toe. Laat ze gedurende 20 minuten bakken op een middelmatig vuur.

Breek de eieren in een kom en klop ze tot een omelet. Haal de aardappelen en de uien uit de pan, laat ze uitlekken en doe ze bij de eieren in de kom. Was de pan niet uit. Kruid met peper en zout en meng goed.

Laat opnieuw olijfolie warm worden in de pan. Doe het mengsel in de pan en verspreid alles goed. Laat bakken tot de randen van de omelet stevig worden en de onderkant goudbruin is.

Draai de omelet om en laat ook de andere kant goudbruin worden. De buitenkant moet stevig zijn, maar de binnenkant zacht. Laat de omelet op een schotel glijden en dien op!

Tacos met garnalen

Voor 4 personen

Bereiding: 20 minuten

Baktijd: 5 minuten

Makkelijk

Ingrediënten:


3 tomaten
1 rode paprika
400 gr roze gepelde garnalen
1 teentje knoflook
5 takjes koriander
1 groene peper (eventueel)
2 soeplepels olijfolie
8 taco

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 210 °C (gasstand 7).

Bereid de vulling: was de tomaten en de paprika en schil ze; open de paprika en haal de pitjes eruit. Snijd de paprika en de tomaten in stukjes, evenals de garnalen.

Pel de knoflook en pers hem. Hak de koriander, en eventueel de groene peper.

Verwarm de olijfolie in een pan. Voeg de garnalen, de uien, de look en de fijngesneden peper toe, samen met de paprika, de tomaat en de koriander en bak gedurende 1 à 2 minuten.

Leg de vulling op de tacos, zet ze op een ovenschotel en zet nog gedurende 4 minuten in de oven. Dien meteen op!

Tip
Je kan de groene peper ook vervangen door twee snuifjes Espelettepeper in poedervorm.

Lentetortilla met asperges

Voor 4 personen

Bereiding: 10 minuten

Baktijd: 25 minuten

Makkelijk

Ingrediënten:

Producten uit de diepvries:


8 asperges
250 g wortelen-erwten mengeling
2 soeplepels fijngesneden basilicum (of bieslook)

Andere ingrediënten:

8 eieren
50 g boter (gezouten)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 °C (gasstand 6-7).

Snijd de nog ingevroren asperges tot ze zo groot zijn als de helft van de diameter van de pan en snijd vervolgens de rest in stukjes.

Laat de wortelen en erwten in een kookpot met kokend gezouten water gedurende 5 minuten koken, zonder ze eerst te laten ontdooien. Voeg er de puntjes en de stukjes asperges bij en laat nog 3 minuten koken. Laat de groenten vervolgens uitlekken.

Klop de eieren in een kom op tot een omelet. Kruid met peper en zout, voeg de groenten toe, zonder de aspergepunten en meng alles.

Laat de boter smelten in een wok die in de oven kan (indien nodig kan je het handvat met aluminiumfolie beschermen). Voeg, wanneer de boter volledig gesmolten is, het eier-groentenmengsel toe met de basilicum en leg de aspergepunten in stervorm boven op de tortilla.

Zet de tortilla in de oven en laat ongeveer 15 bakken tot de eieren in het midden stevig worden.

Tacos met gegrilde kip

Voor 2 personen

Bereiding en baktijd:
15 minuten

Ingrediënten:

2 kippenwit met vel
1 koffielepels gerookte paprika
olijfolie
4 tortillas
10 kerstomaten
1 rode ui
1 limoen
1 kleine avocado
1 handvol korianderblaadjes
4 soeplepels room
peper en zout

Bereiding:

Bestrooi de kip met de paprika. Kruid met peper en zout.

Verwarm wat olijfolie in een antiaanbakpan en bak het kippenwit tot het vel krokant is en het vlees gebakken. Snijd het vlees vervolgens in kleine stukjes.

Snijd de tomaten in twee, de ui in schijfjes en de limoen in kwartjes. Schil en ontpit de avocado en hak de koriander grof. Beleg de tortillas met de kip, de tomaten, de ui, de avocado en de koriander.

Pers een kwartje van de limoen uit over elke gevulde tortilla, voeg wat room toe en rol de tortillas op om er tacos van te maken.

Recept voor guacamole

Deze Mexicaanse salade past perfect bij tacos.

Voor 4 personen

Bereiding: 15 minuten

Ingrediënten:

 ¼ rode ui
1 habanero (hete chilipeper)
1 boeket koriander
1 tomaat
3 avocado’s
1 teentje knoflook
½ citroen of limoen

Bereiding:

Hak de ui, de habanero en de koriander en snijd de tomaat en de avocado’s in blokjes. Verpletter de knoflook.

Verpletter in een kom, met een vork of mortier, alle ingrediënten, maar houd enkele stukjes avocado apart.

Voeg een druppel water toe om het mengsel minder kleverig te maken.

Dien onmiddellijk op, indien dit niet mogelijk is, doe er dan citroensap over zodat de avocado niet zwart uitslaat.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top