8 recepten op basis van knolselder

Nieuws | Van de knolselder kan je alles eten, zelfs de bladeren. Hij is rijk aan koolhydraten, eiwitten,  calcium en ijzer en bevat ook vitamines B en C. Knolselder wordt niet zo vaak op het menu gezet, hoewel je hem rauw, gekookt, in salade of gegratineerd en ook in een stoemp kan eten. En, hij heeft de reputatie een afrodisiacum te zijn! In dit dossier vind je 8 recepten van deze vergeten groente.

Door Pickx

Deel dit nieuws


Van de knolselder kan je alles eten, zelfs de bladeren. Hij is rijk aan koolhydraten, eiwitten,  calcium en ijzer en bevat ook vitamines B en C. Knolselder wordt niet zo vaak op het menu gezet, hoewel je hem rauw, gekookt, in salade of gegratineerd en ook in een stoemp kan eten. En, hij heeft de reputatie een afrodisiacum te zijn! In dit dossier vind je 8 recepten van deze vergeten groente.

Mousse van gegrilde forel met knolselder

APERITIEFHAPJE - voor 4 personen - makkelijk – schappelijke prijs - bereiding: 20 minuten - baktijd: 30 minuten

Ingrediënten:

1 forel - 50 g knolselder - 1 soeplepel ricotta - tijm - zout – peper - paprika - groentenbouillon - 1 hardgekookt ei

Bereiding:

Kruid de forel, leg hem op een ovenplaat (op bakpapier) en voeg wat olijfolie toe. Bak onder de grill op 180° C gedurende 12-15 minuten.

Kook ondertussen de knolselder in de groentenbouillon.

Laat de forel en de knolselder afkoelen. Verwijder het vel van de forel.

Mix het vlees van de forel, de knolselder, het ei en de ricotta om er een mousse van te maken.

Kruid bij indien nodig en dien op als aperitiefhapje op een toastje.

Gepaneerde hapjes van knolselder en sesamzaadjes

BIJGERECHT/APERITIEF – voor 4 porties - makkelijk - goedkoop - bereiding: 20 minuten - baktijd: 35 minuten

Ingrediënten:

1 kleine knolselder (400 à 500 g) - 1 gele wortel - paneermeel – Parmezaanse kaas - 1 ei -groentenbouillon - sesamzaadjes - bloem - boter – peper en zout

Bereiding:

Verwarm de groentenbouillon, schil de knolselder en snijd hem in stukjes. Laat hem vervolgens gedurende 15 minuten koken in de bouillon.

Schil ondertussen de gele wortel en snijd hem in kleine stukjes. Meng alles met het paneermeel, de Parmezaanse kaas en de sesamzaadjes.

Klop, in een aparte kom, het ei op met wat lauw water en doe in een derde kom de bloem.

Haal de knolselder, wanneer hij gekookt is maar nog een beetje krokant, door de bloem, het ei en tenslotte het paneermeel. Bak vervolgens in wat boter in de pan.

Kan opgediend worden als aperitief met een saus op basis van fijne kruiden en yoghurt of als bijgerecht.

Soep van grijze garnalen en gebakken shimeji’s

SOEP - voor 1 liter - makkelijk – schappelijke prijs - bereiding: 15 minuten - baktijd: 20 minuten

Ingrediënten:

1 ui - 1 aardappel - 200 g prei - 50 g knolselder - 50 g wortelen - 1 groentenbouillon - 1 teentje look -  6 soeplepels gepelde grijze garnalen - 150 g shimeji champignons - olijfolie - 1 handvol platte peterselie – peper en zout

Bereiding:

Was en schil de knolselder, de prei, de wortel, de aardappel en de ui. Doe alles in de snelkookpan (drukpan) en doe de bouillon erbij tot alles onder staat. Zet op de groentenstand en laat 15 minuten koken.

Kuis ondertussen het teentje look, verwijder de kern en haal door de lookpers. Was de platte peterselie en hak fijn.

Verwarm wat olijfolie in een pan en voeg er de look en de platte peterselie  aan toe. Laat even bakken alvorens er de champignons aan toe te voegen en kruid met peper en zout.

Laat even bakken en voeg er vervolgens de grijze garnalen aan toe. Zet opzij, maar houd warm.

Laat, wanneer de soep klaar is, de stoom uit de snelkookpan, kruid bij indien nodig en zeef ten slotte de soep.

Dien goed warm op en voeg de shimeji’s en de grijze garnalen toe.

Shimeji’s
Shimeji ‘s zijn Aziatische champignons die tegenwoordig ook in België gekweekt worden. Ze groeien als een tros bij elkaar. De shimeji’s van 150 g (witte of bruine), die bij Delhaize verkocht worden, zijn klaar voor gebruik. Ze hebben een aangename smaak en je kan ze op verschillende wijzen bereiden: in een omelet (aanrader!), met vis, wild of steak. Shimeji’s kunnen ook gemengd worden met andere champignons.

Aangezien shimeji’s nogal klein zijn, kunnen ze in hun geheel gebruikt worden in bereidingen, wat zorgt voor een mooie presentatie.

Maaltijdsoep van knolselder en kalkoen

SOEP - voor 4 personen - makkelijk - goedkoop - bereiding: 20 minuten - baktijd: 45 minuten

Ingrediënten:

400 g knolselder - 1 grote ui - 1 liter water - 2 blokjes groentenbouillon - 2 kalkoenfilets (volledig) - 8 Parijse champignons  - 12 fijne sneetjes coppa (Italiaans vlees) - look – platte peterselie - 4 fijne sneetjes toastbrood - boter - olijfolie - paprika – peper en zout

Bereiding:

Snijd en schil de knolselder en de ui en doe ze samen met de bouillonblokjes in een drukpan (snelkoker). Laat koken tot de stoom ontsnapt, zet af en laat rusten.

Snijd ondertussen het brood in kleine stukjes. Wrijf de pan in met look en bak de korstjes in wat boter. Zet opzij.

Snijd de champignons, de kalkoen en de coppa in kleine stukjes en bak alles met wat olijfolie in een pan.

Kruid met peper (zout is niet nodig gezien de coppa al zout is)en  voeg de paprika en gehakte platte peterselie toe. Laat koken en zeef ondertussen de soep.

Vul elk bord met de kalkoen, champignons en coppa en voeg hier de soep aan toe. Eindig met de korstjes.

Dien goed warm op.

Gebakken ganzenlever op een bedje van gegrilde knolselder

VOORGERECHT - voor 4 personen - makkelijk – schappelijke prijs - bereiding: 20 minuten - baktijd: 25 minuten

Ingrediënten:

4 stukken knolselder - 4 stukken ganzenlever – platte peterselie – blonde cassonade - boter – grof zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180° C.

Snijd en schil 4 stukken knolselder (van de grootte van de ganzenlever, maar niet te dik).

Smeer de knolselder in met wat boter, peper en zout en zet ze op een ovenplaat in het midden van de oven. Laat gedurende 10-12 minuten grillen en draai halverwege de baktijd om.

Was en hak ondertussen de peterselie en zet opzij.

Bak de knolselder, wanneer hij bijna klaar is, verder in de pan. Doe er wat blonde cassonade bij en blus met water.

Verwarm een pan zonder vetstof (op hoog vuur) en bak de ganzenlever aan elke kant gedurende 2 minuten.

Schik de knolselder op een bord, strooi er de platte peterselie over en leg er vervolgens de ganzenlever op. Eindig met wat jus van het bakken en grof zout.

Rösti van aardappel en knolselder

BIJGERECHT - voor 4 personen - goedkoop - makkelijk - bereiding: 15 minuten - baktijd: 15 minuten

Ingrediënten:

8 Charlotte aardappelen - 1 kleine knolselder (ongeveer hetzelfde gewicht als de aardappelen) - zout - peper - boter

Bereiding:

Schil de aardappelen en de knolselder. Rasp alles en meng met peper en zout.

Laat de boter smelten in een pan en maak kleine hoopjes van het aardappel-knolseldermengsel. Laat bakken en druk de hoopjes plat met behulp van een houten lepel of spatel. Draai de koekjes, van zodra ze bruin worden, om de andere kant te bakken. De koekjes zijn klaar wanneer ze aan de buitenkant nog knapperig zijn en zacht vanbinnen.

Dien goed warm op als bijgerecht.

Puree van knolselder en kastanjepesto

BIJGERECHT - voor 4 personen - makkelijk - goedkoop - bereiding: 20 minuten - baktijd: 30 minuten

Ingrediënten:

1 knolselder (400 g) - 4 aardappelen (150 g) – enkele knolselderbladeren - 4 kastanjes - olijfolie - 1 soeplepel pijnboompitten - 2-3 stukken schaafsel van Parmezaanse kaas - 2 groentenbouillonblokjes - tijm - 1 sjalot - nootmuskaat – peper en zout

Bereiding:

Was de knolselder, verwijder de wortels en bladeren. Bewaar de stelen en bladeren die nog gegeten kunnen worden. Schil de knolselder en snijd in stukjes.

Schil de aardappelen.

Schil de sjalot, was de tijm en zet opzij.

Kook de knolselder en de aardappelen in de bouillon, samen met een takje tijm, peper, zout en de sjalot. Laat gedurende 20 minuten koken.

Schil ondertussen de kastanjes en laat ze 2-3 minuten koken in kokend water.

Schaaf de Parmezaanse kaas en doe hem samen met 3-4 blaadjes knolselder (of stengels), de pijnboompitten, peper, zout en olijfolie in een mixer. Mix alles tot je de gewenste textuur bekomt. Zet opzij.

Doe de aardappelen en de knolselder, wanneer ze gekookt zijn, in de mixer. Voeg zout, peper en nootmuskaat toe, evenals wat bouillonvocht. Mix alles. Je kan eventueel wat melk of boter aan de puree toevoegen.

Dien de puree op met de pesto.

Soep van knolselder, kastanjes en platte peterselie

SOEP - voor 1 liter - makkelijk – schappelijke prijs - bereiding: 15 minuten - baktijd: 20 minuten

Ingrediënten:

400 g knolselder – 1liter water - 1 grote rode ui - 3 verse kastanjes - 2 groentenbouillonblokjes – platte peterselie - 1 snuifje paprika

Bereiding:

Schil de kastanjes. Schil de ui en de knolselder en snijd in stukjes.

Doe de kastanjes, de ui, de knolselder, de bouillonblokjes en het water in een snelkookpan, sluit het deksel, zet op de groentenstand en laat op hoog vuur koken.

Zet het vuur af van zodra de stoom ontsnapt en laat rusten.

Was ondertussen de peterselie en hak fijn.

Open de pan en zeef de soep.

Dien goed warm op met de platte peterselie en een snuifje paprika.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top