Gehakt op allerlei wijze

Nieuws | Gehakt wordt in België vaak op tafel gezet omdat het zo makkelijk te bereiden en goedkoop is. Dat je met gehakt wel meer dan alleen balletjes in tomatensaus kan maken, weten we onderhand dankzij de gevulde meatballs van kok Wim Ballieu, maar ook in het buitenland wordt gehakt vaak in gerechten verwerkt. En ook daar gingen we onze inspiratie halen dankzij het Gehakt Inspiratieboek!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Gehakt wordt in België vaak op tafel gezet omdat het zo makkelijk te bereiden en goedkoop is. Dat je met gehakt wel meer dan alleen balletjes in tomatensaus kan maken, weten we onderhand dankzij de gevulde meatballs van kok Wim Ballieu, maar ook in het buitenland wordt gehakt vaak in gerechten verwerkt. En ook daar gingen we onze inspiratie halen dankzij het Gehakt Inspiratieboek!

Empanadas

Empanadas zijn gevulde deegwaren die gebakken of gefrituurd worden en zijn afkomstig van Spanje en Portugal. Ze worden voornamelijk als hapjes bij het aperitief gebruikt.
 
Ingrediënten:
 
400 gr gemengd gehakt
3 grote plakken bladerdeeg
1 ui, fijngehakt
1 el bloem
2 el geconcentreerde tomatenpuree
2 el rozijnen
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 kleine groene paprika
1 rood Spaans pepertje
olijfolie
1 ei
½ koffielepel komijnpoeder
1 koffielepel paprikapoeder
peper en zout
 
Bereiding:
 
Verwarm de oven voor op 200°C.
 
Spoel de paprika en het pepertje. Halveer ze, verwijder zorgvuldig de zaadjes en zaadlijsten. Snij de paprika in blokjes en snipper het pepertje heel fijn.
 
Fruit de ui glazig in een beetje olijfolie. Doe er de knoflook, de paprika en het pepertje bij. Laat kort meebakken. Voeg er het gehakt aan toe en laat het rul bakken. Kruid met komijn- en paprikapoeder, peper en zout.
 
Roer de tomatenpuree en de bloem los in 2 eetlepels koud water. Vermeng met het gehakt. Doe er ook de rozijnen bij.
 
Steek uit elke plak bladerdeeg vier rondjes van ongeveer 5 cm. Schep op een helft van elk rondje een portie van het gehaktmengsel. Vouw toe en druk de randen stevig aan met een vork, las ze dicht met een beetje water.
 
Leg de empenadas op bakpapier op een grote bakplaat. Bestrijk ze met losgeklopt ei.
 
Bak ze 20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
 
Tip
Serveer met een Sweet Chili saus.
 

Bobotie

Bobotie is een gehaktgerecht uit de Zuid-Afrikaanse keuken en wordt gemaakt in een speciale bobotiepot.
 
Ingrediënten:
 
1 kg rundergehakt
1 dikke snee witbrood, zonder korst
1 kopje melk
2 uien, fijngesnipperd
2 eieren
6 dadels, in kwartjes
100 gr krenten
sap van 1 citroen
1 Spaans pepertje, fijngesnipperd
30 gr geroosterde amandelschilfers
3 el chutney
1 el fijne suiker
1 el zachte kerriepoeder
1 tl kurkuma
4 blaadjes laurier
peper en zout
 
Bereiding:
 
Verwarm de oven voor op 180°C.
 
Verkruimel het brood, laat het 10 minuten weken in de melk. Knijp het uit en bewaar de melk. Laat de krenten weken in het citroensap. Bak de uien lichtbruin in een beetje boter. Laat ze wat afkoelen.
 
Maak het gehakt aan met 1 ei en het uitgeknepen broodkruim. Doe er het pepertje, de krenten, de kwartjes dadels, de suiker, het kerriepoeder, de chutney en de kurkuma bij.
 
Schep het in een grote, ondiepe ovenschaal. Leg bovenop de laurierblaadjes. Besprenkel met olijfolie en zet 30 minuten in de oven.
 
Klop het tweede ei los met de melk. Schenk bij het gehaktmengsel en zet nog 15 minuten in de oven.
 
Werk af met geroosterde amandelschilfers en serveer goed heet.

Cevapcici

Cevapcici is een variant van kebab en bestaat uit een soort van worstjes en is vooral bekend in de (fastfood)restaurants in de Balkanlanden.
 
Ingrediënten:
 
500 gr gemengd gehakt
1 teentje knoflook, fijngehakt
2 eieren
2 el broodkruim
1 kl paprikapoeder
peper en zout
 
Bereiding:
 
Verwarm de oven voor op 200°C.
 
Meng het gehakt met de knoflook, de eieren en het broodkruim. Kruid met het paprikapoeder en indien nodig, met peper en zout.
 
Kneed het goed door en maak er niet te dikke, lange worstjes van.
 
Leg ze in een lichtjes ingevette ovenschaal. Zet ze 15 minuten in de oven.
 
Tip
Lekker met zoete uiringen, een pittige tomatensaus en brood.
 

Amerikaans ‘Meatloaf’

Dit gerecht is bij ons beter bekend als gehaktbrood, vleesbrood of fricadon en kan zowel koud als warm gegeten worden.
 
Ingrediënten:
 
1 kg gemengd gehakt
8 flinterdunne plakjes bacon
1 grote ui, fijngesnipperd
1 trosje kerstomaten
8 el peterselie, fijngehakt
2 teentjes knofllook, gepeld en geplet
2 eieren
2 el broodkruim
2 el melk
2 el bruine rietsuiker
1 el azijn
4 el ketchup
1 el Worchestershiresaus
1 el mosterd
Olijfolie
1 kl tijmblaadjes
Peper en zout
 
Bereiding:
 
Verwarm de oven voor op 175°C.
 
Meng de ketchup met de bruine suiker en de azijn. Zet even aan de kant.
 
Fruit de ui en de knoflook glazig in een beetje olijfolie, laat afkoelen. Laat het broodkruim weken in de melk.
 
Roer de eieren los met de mosterd, de tijm, Worchestershiresaus en peper en zout naar smaak.
 
Meng het gehakt met de eieren, de ui en het broodkruim. Kneed goed door. Doe er de peterselie bij en kneed nogmaals goed door. Maak er een groot brood van.
 
Leg een groot vel aluminiumfolie op de ovenrooster en zet de rooster op een druipplaat. Prik het folie in met een vork. Leg er het gehaktbrood op en bestrijk het met de ketchupsaus. Leg bovenop de plakjes bacon. Zet 1 uur in het midden van de oven.
 
Bestrijk de trostomaten met een beetje olijfolie en kruid ze met peper en zout. Leg ze de laatste 5 minuten bij het vlees in de oven.
 
Laat het gehaktrood 10 minuten rusten onder aluminiumfolie alvorens het aan te snijden.
 

Kheema mattar pilau

Dit is een Indiaas recept wat zoveel wil zeggen als rijst met gehakt en doperwtjes.
 
Ingrediënten:
 
150 gr langkorrelige rijst
500 gr rundergehakt
1 ui, fijngesnipperd
1 teentje knoflook, fijngehakt
150 gr doperwten
½ kl gemberwortel, versgeraspt
4 kopjes water
3 el olijfolie
6 kruidnagels
1 kl komijnzaad
1 kl garam massala
zout
 
Bereiding:
 
Verhit olie op een matig vuur. Fruit daarin de ui en het knoflook glazig. Doe er het komijnzaad, de gember en de kruidnagel bij. Roerbak tot de aroma’s vrijkomen.
 
Doe er het gehakt bij. Laat het rul en goudbruin bakken.
 
Doe er de doperwtjes in en een kopje met kokendheet water bij. Dek af en laat 5 minuten zacht koken.
 
Doe er vervolgens de rijst en nog 2 kopjes water bij. Kruid met zout. Breng aan de kook en laat nog 10 minuten afgedekt koken, of tot de rijst gaar is. Schenk eventueel tussendoor iets meer water bij.
 
Vermend met de garam massala. Werk af met gehakte bieslook en serveer goed heet.
 
Tip
Lekker met geroosterd brood.
 

Het Gehakt Inspiratieboek

Makkelijk, voordelig en inspirerend is de ondertitel van dit boek en dat klopt volledig. Haast iedere week staat er in het Belgische huisgezin wel één of andere bereiding met gehakt op het menu. Gehaktgerechten zijn dan ook zo makkelijk om klaar te maken en erg voordelig in de portemonnee. Dat gehakt niet enkel typisch Belgisch is, blijkt ook uit dit boek, waar de wereldkeuken in al haar kleuren aan bod komt! Eet smakelijk!
 

Rabarbelball met rabarbermoes en gebakken aardappel

Rabarberball

Voor 4 personen
 
Duur: 30 minuten 
 
Ingedriënten:
 
2 stelen rabarber
boter
750 g gemengd gehakt
paneermeel
 
Bereiding:
 
Was de rabarber en hak fijn. Bak deze zacht in wat boter en meng dan door het gehakt. Rol van het gehakt vier ballen, paneer ze en leg ze op een bakplaat. Bak ze gedurende 30 min. in de oven op 170 °C.
 
Rabarbermoes
 
Voor 4 personen

Duur: 30 minuten
 
Ingrediënten:
 
8 stelen rabarber
boter
suiker
 
Bereiding:
 
Snij de rabarber in fijne stukjes. Laat wat boter smelten en bak hierin de rabarberstukjes. Voeg wat suiker toe en een beetje water. Laat op een zacht vuurtje verder garen tot ze heel zacht zijn.
 
Gebakken aardappeltonnetjes
 
Voor 4 personen

Duur: 30 minuten
 
Ingrediënten:
 
1 kg aardappelen
boter

Bereiding:
 
Schil de aardappelen in tonnetjesvorm en kook ze gaar in gezouten water. Giet af en laat nog even op het vuur drogen. Laat wat boter smelten in een pan en bak de aardappeltjes goudbruin.
 

Witloofball met mosterdsaus

Witloofball

Voor 4 personen

 
Duur: 45 minuten 
 
Ingrediënten:
 
1 stronk witloof
1 el Tierenteyn-mosterd
750 g gemengd gehakt
 
Bereiding: 
 
Verwarm de oven voor op 170 °C. Snij het witloof fijn en meng dit samen met de mosterd door het gehakt. Rol er vier ballen van (ongeveer 180 g per bal) en haal door het paneermeel. Leg de ballen op een bakplaat en zet gedurende ongeveer 30 min. in
de oven. Meng wat mosterdzaad door het paneermeel.
 
Gesmoorde witloof

Voor 4 personen

 
Duur: 35 minuten 

Ingrediënten:
 
8 witloofstronkjes (grondwitloof)
een klont boter
peper en zout
sap van een halve citroen
 
Bereiding:
 
Verwijder het witte hart uit het witloof. Laat de boter smelten in een goede gietijzeren pot of een pot met dikke bodem. Leg de witloofstronkjes hierin vooraleer de boter bruin is, dek af met het boterpapier en zet het deksel op de pan. Laat zo verder garen tot de witloof zacht is. Je kan dit controleren door met een mes in de hartjes te prikken. Kruid af met peper en zout en een klein
scheutje citroensap. Door deze trage manier van garen komen de natuurlijke jus en suikers van het witloof vrij en kan het mooi karamelliseren.
 
Bij gesmoord witloof een paar peulen gekneusde kardemom toevoegen is lekker!
 
Jus van Tierenteynmosterd

Voor 4 personen

 
Duur: 20 minuten 
 
Ingrediënten:
 
1 sjalot
boter
2 el Tierenteyn-mosterd
200 ml bruine fond of rundsbouillon
 
Bereiding:
 
Bak een gesnipperde sjalot aan in wat boter, voeg de mosterd toe en blus met de bouillon. Laat inkoken en werk af met een klont boter.
 

Ballenbrochette met uitjes in siroop

Ballenbrochette

Voor 4 personen

 
Duur: 45 minuten 
 
Ingrediënten:
 
Balletjes (kies zelf wat je lekker vindt: kip, rund, varken) garnituur naar keuze: stukjes spek, stukjes ui, paprika…
 
Bereiding:
 
Rol de balletjes en bak ze in de oven. Steek de balletjes en garnituren op brochetteprikkers. Verwarm je grillpan of barbecue en grill de brochettes. Laat houten prikkers eerst even weken in water, zo verbranden ze niet.
 
Rode wijnuitjes

Voor 4 personen
 
Duur: 25 minuten 
 
Ingrediënten:
 
20 zilveruitjes
120 ml rode-wijnazijn
45 ml witte azijn
25 g zout
2 tl suiker
 
Bereiding:
 
Schil de zilveruitjes en breng ze aan de kook in het mengsel van azijnen, zout en suiker. Na ongeveer 15 min. zijn de uitjes gaar. Koel het mengsel snel af door het in een ijsbad of in de koelkast te zetten.
 
Rijst met ham en ei

Voor 4 personen

 
Duur: 30 minuten 
 
Ingrediënten:
 
2 zakjes rijst
3 eieren
peper en zout
boter
2 plakken gekookte ham (0,5 cm dik)
 
Bereiding:
 
Kook de rijst zoals op de verpakking is aangegeven. Je mag hier gerust rijst in kookbuiltjes gebruiken. Kluts de eieren, kruid met peper en zout. Laat wat boter smelten in de pan en bak de eieren tot een omelet. Snij de ham en de afgekoelde omelet
in kleine blokjes en meng die door de rijst. Kruid naar smaak met peper en zout.

Notenball met crème van kastanjes en foie gras

Notenball 

Voor 4 personen

 
Duur: 40 minuten 
 
Ingrediënten
 
700 g gemengd gehakt
100 g noten
3 el notenolie (walnoot of hazelnoot)
paneermeel
 
Bereiding:
 
Verwarm de oven voor op 170 °C. Hak de nootjes fijn. Meng de nootjes en de notenolie door het gehakt en rol er vier ballen van. Paneer de ballen en leg ze op een bakplaat. Bak de ballen gedurende 30 min. in de oven.
 
Crème van kastanjes en ganzenlever

Voor 4 personen

 
Duur: 15 minuten
 
Ingrediënten:
 
150 ml kippenbouillon
225 g kastanjepuree
40 g terrine van ganzenlever
 
Bereiding:
 
Verwarm de kippenbouillon en roer de kastanjepuree erdoor. Doe er nu de terrine van ganzenlever bij en giet alles over in een hoge beker. Zet de mixer erin en mix tot een gladde, blinkende saus.
 
Knolselderpuree

Voor 4 personen
 
Duur: 30 minuten 
 
Ingrediënten:
 
1 knolselder
melk
2 dl room
 
Bereiding:
 
Snij de knolselder in stukken en verwijder de schil. Kook de knolselder gaar in een mengsel van de helft water en de helft melk. Zo blijft het mooi wit. Als de knolselder gaar is, giet je die af en mix je het met de room tot een gladde mousselinepuree. Als je liever een grovere structuur hebt, kan je met de pureestamper werken. Pure knolselderpuree (dus zonder room) afwerken
met een lekkere olijfolie en wat zout!

Het gehaktballenkookboek

De populaire televisiechef Wim Ballieu (bekend van ‘Goe Gebakken’) opende in Gent de ontzettend succesvolle meatball shop ‘Balls & Glory’, waar je de beste gehaktballen van het land kan eten. Ze zijn gevuld met verrassende ingrediënten, van truffel tot appel, de variaties zijn eindeloos. Dit boek bevat de mooiste foto’s en de 70 tofste recepten om thuis zelf meatballs te maken. Binnenkort opent een tweede shop in Brugge. Een trend om in de gaten te houden!

Het gehaktballenkookboek, Wim Ballieu, Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, 24,95 euro

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top