Risotto, lekker eenpansgerecht
Door Pickx
Deel dit nieuws
Risotto met spek en hazelnoten
Voorbereiding: 20 minuten
Kooktijd: 20 minuten
Ingrediënten:
90 cl gevogeltebouillon
1 ui
2 eetlepels hazelnotenolie
200 gr arboriorijst
15 cl droge witte wijn
200 gr spekjes
80 gr hazelnoten
50 gr boter
60 gr versgeraspte Parmezaanse kaas
zout en versgemalen peper
Bereiding:
Verhit de bouillon in een pan.
Snipper de ui. Fruit de ui zonder hem te laten kleuren ongeveer 3 minuten in 2 lepels hazelnotenolie in een ruime pan op matig vuur. Schep er de rijst door en bak tot de korrels doorschijnend zijn. Giet er de wijn bij en laat 4 tot 5 minuten koken om middelhoog vuur. Breng op smaak met zout en peper.
Voeg 30 cl hete bouillon toe. Strooi er zout en peper over. Laat onder regelmatig roeren sudderen op matig vuur tot de bouillon bijna is opgenomen. Ga zo door met de bouillon toevoegen, waarbij je regelmatig roert, tot de rijst bijtgaar is. Dit duurt ongeveer 17 tot 18 minuten. Bak intussen de spekjes 4 tot 5 minuten in een koekenpan op hoog vuur tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Hak de hazelnoten grof en rooster ze goudbruin in een droge koekenpan of onder een hete grill.
Neem de pan van het vuur en schep er de spekjes, de in stukjes gesneden koude boter en Parmezaanse kaas door tot alles goed gemengd is. Strooi er de geroosterde hazelnoten over en dien de risotto dan meteen op.
Risotto met gerookte zalm
Voorbereiding: 20 minuten
Kooktijd: 25 minuten
Ingrediënten:
1 liter visfumet
10 verse basilicumblaadjes
50 gr zachte boter
1 ui
2 eetlepels olijfolie
300 gr arboriorijst
15 cl droge witte wijn
150 gr gerookte zalm (bij voorkeur aan een stuk)
40 gr versgeraspte Parmezaanse kaas
zout en versgemalen peper
Bereiding:
Verhit de visfumet in een pan. Snijd de basilicumblaadjes in sliertjes en roer ze door de zachte boter. Vorm een worst van de boter en wikkel die in plasticfolie. Leg 20 minuten in de diepvries tot de boter mooi stevig is geworden.
Snipper de ui. Fruit de ui in ongeveer 3 minuten in de olijfolie in een ruime pan op laag vuur. Schep er de rijst door en bak tot de korrels doorschijnend zijn. Giet er de wijn bij en laat 5 minuten koken op middelmatig vuur. Bestrooi met zout en peper.
Voeg 30cl hete visfumet toe. Laat onder regelmatig roeren sudderen op matig vuur tot de fumet bijna is opgenomen. Ga zo door met visfumet toevoegen, waarbij je regelmatig roert, tot de rijst bijtgaar is. Dit duurt ongeveer 17 à 18 minuten. Snijd intussen de zalm in kleine stukjes.
Neem de pan van het vuur en schep er de stukjes gesneden koude boter, stukjes gerookte zalm en Parmezaanse kaas door tot alles goed gemengd is. Dien direct op.
Risotto bellissimo!
Risotto bellissimo!, V. Drouet, Good Cook Publishing, ISBN: 9789073191969, 9,95 euro
Risottorolletjes met forel en parmaham
Ingrediënten:
4 forelfilets, ontgraat
4 plakken parmaham
kappertjes voor de garnering
Voor de risotto
2 el olijfolie
8 grote rauwe garnalen, gepeld en zonder darmkanaal
1 ui, fijngehakt
225 gr risottorijst
7 eetlepels witte wijn
7,5 dl hete vis- of kippenbouillon
15 gr gedroogd eekhoorntjesbrood of gedroogde cantharellen, 10 minuten geweekt in warm water
zout en versgemalen zwarte peper
Bereiding:
Maak eerst de risotto. Verhit de olie in een pan met een stevige bodem of een frituurpan en bak de garnalen tot ze roze zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de pan op een bord.
Doe de ui in de pan met de resterende olie en fruit hem 3-4 minuten op middelmatig vuur. Voeg de rijst toe en roer de korrels 3-4 minuten goed door de olie. Voeg 5 eetlepels wijn toe. Schep een soeplepel bouillon erbij en zorg ervoor dat elke lepel eerst door de rijst is opgenomen voordat je de volgende toevoegt.
Giet de champignons af en bewaar het vocht. Snijd grote champignons door de helft. Roer ze aan het einde van de kooktijd door de risotto met 1 lepel champignonvocht. Als de risotto nog niet gaar is, voeg dan nog wat bouillon en champignonvocht toe en laat de rijst nog 2-3 minuten koken. Voeg tot slot nog wat zou en peper toe.
Haal de pan van het vuur en roer de garnalen erdoor. Verwarm de oven voor op 190°C.
Neem een filet, schep op de staart een lepel risotto en rol hem op. Rol elke filet in een plak parmaham en leg ze in een ingevette ovenschaal.
Verdeel de overgebleven risotto rondom de visfilets en besprenkel hem met de rest van de wijn. Bedek het geheel losjes met folie en bak in 15-20 minuten gaar. Schep de risotto op een bord, leg de visrolletjes erop en garneer ze met de kappertjes.
Risottotaart met citroen en kruiden
Ingrediënten:
1 kleine prei, fijngesneden
6 dl kippenbouillon
225 gr risottorijst
fijngeraspte schil van een citroen
2 eetlepels verse bieslook, fijngehakt
2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
75 gr mozzarella, geraspt
zout en versgemalen zwarte peper
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een ronde vorm met een doorsnede van 21 cm licht in.
Doe de prei met 3 eetlepels bouillon in een pan. Bak de prei op middelmatig vuur onder regelmatig roeren zacht. Roer de rijst erdoor en voeg de rijst van de bouillon toe.
Breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en dek de pan af. Kook het onder regelmatig roeren ongeveer 20 minuten op laag vuur tot al het vocht is opgenomen.
Roer er geraspte citroenschil, kruiden, kaas en peper en zout door. Schep het mengsel in de vorm, dek hem af met folie en bak de taart 30-35 minuten tot hij goudkleurig is.
Risotto met champagne
Ingrediënten:
25 gr boter
2 sjalotjes, fijngehakt
275 gr risottorijst, bij voorkeur carnaroli
½ fles of 3 dl champagne
7,5 dl hete, niet te sterke kippen- of groentebouillon
1,5 dl crème fraîche
40 gr verse Parmezaanse kaas, geraspt
2 theelepels verse kervel, fijngehakt
zout en versgemalen zwarte peper
zwarte truffels voor de garnering (naar keuze)
Bereiding:
Smelt de boter in een pan en fruit de sjalotjes in 2-3 minuten zacht. Roer de rijst goed door de boter tot de korrels glazig worden.
Schenk twee derde van de champagne bij de rijst en breng het geheel goed aan de kook. Roer de rijst tot al het vocht is opgenomen.
Voeg een soeplepel hete bouillon toe. Roer de rijst tot al het vocht is opgenomen en voeg dan pas de volgende lepel toe. De risotto wordt langzaam romig. Alle bouillon moet worden opgenomen en de rijst moet gaar zijn maar nog wel stevig.
Roer de rest van de champagne, crème fraîche en Parmezaanse kaas erdoor. Haal de pan van het vuur, dek hem af en zet hem nog enkele minuten opzij. Roer tot slot de kervel erdoor. Voor een heel exclusief gerecht kan je de risotto met geschaafde truffel serveren.
Risotto met appel en pompoen
Ingrediënten:
225 gr pompoen, geschild
1 goudrenet
1,2 dl water
25 gr boter
1 ½ eetlepel olijfolie
1 ui, fijngehakt
1 teentje knoflook, uitgeperst
274 gr risottorijst, bij voorkeur Vialona Nano
1,8 dl fruitige witte wijn
0,9 – 1 l hete groentebouillon
75 gr verse Parmezaanse kaas, geraspt
zout en versgemalen zwarte peper
Bereiding:
Snijd de pompoen in stukken. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem fijn. Doe de pompoen en appel in een pan met water. Breng het geheel aan de kook en sudder het 15-20 minuten tot de pompoen zacht is. Giet de pompoen en appels af, leg ze terug in de pan, voeg de helft van de boter toe en prak het geheel brokkelig.
Verhit de olie en de rest van de boter in een pan en fruit de ui en het knoflook tot de ui zacht is. Voeg de rijst toe en bak hem al roerend 2 minuten mee tot alle korrels rondom met olie bedekt en glazig zijn.
Roer de wijn door de rijst. Als al het vocht is opgenomen, voeg dan de bouillon soeplepel voor soeplepel toe. Voeg pas een nieuwe lepel toe als de vorige helemaal is opgenomen. Dit duurt circa 20 minuten.
Als je nog twee soeplepels bouillon over hebt, voeg je het pompoenmengsel met een soeplepel bouillon toe. Kook het geheel en voeg al roerend de laatste lepel toe tot de risotto romig is. Roer de Parmezaanse kaas erdoor en eventueel nog wat peper en zout.
Minibijbel Rijst & Risotto
Ruim 160 verrukkelijke recepten stap voor stap gepresenteerd; met klassieke favorieten als biryani en pilav, sushi, gebakken rijst, paella, risotto, jambalaya, kedgeree en rijstpudding.
Een uitgebreide gids over rijstsoorten en hoe ze toegepast en perfect gekookt kunnen worden.
Prachtig geïllustreerd met ruim 1000 kleurenfoto’s.
Minibijbel Rijst & Risotto, Christine Ingram, Veltman Uitgevers, ISBN 978 90 483 0626 8, 7,95 euro
Romige risotto met asperges
Ingrediënten:
1 bussel groene asperges
350 gr risottorijst
1,6 l groentebouillon
120 gr Parmezaanse kaas, geraspt
2 nootjes boter
2 soeplepels mascarpone
1 sjalot
Olijfolie
Peper en zout
Bereiding:
Snijd de hoofdjes van de asperges en kook ze in water. Laat ze drogen.
Breng de bouillon aan de kook en laat vervolgens pruttelen op zacht vuur met een deksel erop.
Snijd de sjalot fijn. Doe de sjalot in een wok met olijfolie en laat 2 minuten op middelmatig vuur bakken. De sjalot moet amper glazig zijn.
Doe de rijst erbij en roer onmiddellijk gedurende 1 minuut zodat de korrels doorzichtig worden. Zet het vuur lager.
Doe er, om te beginnen, drie pollepels bouillon bij en laat 5 minuten intrekken.
Voeg beetje bij beetje de bouillon toe en kook de risotto, roer regelmatig met een houten spatel. Van zodra de bouillon ingetrokken is, mag een volgende lepel toegevoegd worden tot de rijst zacht geworden is. Dit duurt tussen 15 en 18 minuten.
Bak, wanneer de risotto bijna klaar is, de hoofdjes van de asperges in wat boter. Kruid met peper en zout.
Zet het vuur af en voeg de nootjes boter en de mascarpone toe. Strooi de Parmezaanse kaas erover, voeg nog wat peper en zout toe en dek af.
Meng, na 2 minuten wachten, alles met een vork.
Dien onmiddellijk op. Risotto wordt niet op voorhand gemaakt, maar op het moment van opdienen, anders wordt hij droog.
Risotto al Chianti
Ingrediënten:
1 l groentebouillon
1 ui
3 soeplepels olijfolie
250 gr risottorijst
250 ml Chianti
30 gr boter
70 gr Parmezaanse kaas, geraspt
Geschaafde Parmezaanse kaas
Peper en zout
Bereiding:
Breng de bouillon aan de kook en laat vervolgens pruttelen op zacht vuur met een deksel erop.
Snijd de ui fijn. Doe de ui in een wok met olijfolie en laat 2 minuten op middelmatig vuur bakken. De sjalot moet amper glazig zijn.
Doe de rijst erbij en roer onmiddellijk gedurende 1 minuut zodat de korrels doorzichtig worden. Zet het vuur lager.
Voeg de Chianti toe en laat 5 minuten inkoken.
Voeg beetje bij beetje de bouillon toe en kook de risotto, roer regelmatig met een houten spatel. Van zodra de bouillon ingetrokken is, mag een volgende lepel toegevoegd worden tot de rijst zacht geworden is. Dit duurt tussen 15 en 18 minuten.
Zet het vuur af en voeg de koude boter toe. Strooi de Parmezaanse kaas erover, voeg nog wat peper en zout toe en dek af.
Meng, na 2 minuten wachten, alles met een vork.
Dien op met enkele schaafsels Parmezaanse kaas...
Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.
Lees meer over Nieuws
-
WK ILCA 7 - William De Smet staat 35e na 8 regatta's in Australië
William De Smet staat op de 35e plaats op het WK zeilen in de olympische ILCA 7-klasse (ex-Laser), dat plaatsvindt in het Australische Adelaide.
-
Ex-CEO bpost verliest slag in Amerikaanse strafzaak
Jean-Paul Van Avermaet ziet in zijn Amerikaanse strafzaak rond kartelafspraken in België bij bewakingsbedrijf G4S zijn twee verzoeken om de aanklachten te laten vallen afgewezen worden. Dat schrijft De Tijd maandag.
-
Toyota schort levering tien dieselmodellen op na problemen met motortests
De Japanse autoreus Toyota schort de levering op van tien dieselmodellen, nadat onregelmatigheden zijn opgedoken bij het testen van het motorvermogen van de auto's.
-
Bergs lost Goffin officieel af als beste Belg op ATP-ranking, geen wijzigingen aan top
De Serviër Novak Djokovic behoudt in het maandag verschenen ATP-klassement, daags na de ontknoping van de Australian Open, zijn eerste plaats. De Italiaan Jannik Sinner, de winnaar van het eerste grandslamtoernooi van het seizoen en boeman voor Djokovic in de halve finales, blijft vierde.
-
Ook taxichauffeurs trekken in Frankrijk de straat op, langzaamaanacties in hele land
De Franse taxichauffeurs voeren maandag actie op verschillende grote assen in Frankrijk. Met hun actie willen ze de ziekteverzekering dwingen om opnieuw rond de tafel te gaan zitten omtrent de vergoeding voor het ziekenvervoer. Er is sprake van langzaamaanacties in onder meer Parijs, Marseille en Bordeaux.
-
Elise Mertens heeft na triomf op Australian Open eerste plaats dubbelranking weer beet
Elise Mertens stijgt in het maandag verschenen WTA-klassement zoals aangekondigd weer naar de eerste plaats in het dubbelspel. De 28-jarige Limburgse veroverde afgelopen weekend voor de tweede maal in haar loopbaan de dubbeltitel op de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het seizoen.
-
Boerenprotest - Tractoren in stoet op A7/E19 in Feluy
De snelweg A7/E19 is maandagochtend ter hoogte van Houdeng-Goegnies afgesloten vanwege een blokkade door een stoet landbouwtractoren in Feluy. Er is een omleiding naar de A15/E42 in de richting Luik.
-
Boerenprotest - Tiental tractoren op De Meeûssquare in Brussel
Een tiental tractoren is maandagochtend aanwezig op de De Meeûssquare, vlak bij het Luxemburgplein. Dat bevestigt de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene. Een woordvoerder van de zone zegt dat de mobiliteit niet was verstoord. Openbaarvervoermaatschappij MIVB zegt ook dat er geen impact is voor het openbaar vervoer.
-
NBA - Camara krijgt bij verliezend Portland weinig speeltijd, Detroit stunt tegen Oklahoma
Portland heeft zondag (lokale tijd) in de Noord-Amerikaanse professionele basketcompetitie NBA een nederlaag geleden tegen Chicago. Het team van Toumani Camara verloor in het eigen Moda Center met 96-104 van de Bulls.
-
Boerenprotest - Zware hinder op binnen- en buitenring van Halle houdt aan
Ook tegen het einde van de ochtendspits houdt de verkeershinder in Halle maandag aan. Boerenprotesten blokkeren de binnen- en buitenring, waardoor bestuurders makkelijk een uur moeten aanschuiven. Het Verkeerscentrum raadt dan ook aan de omgeving te mijden.
-
Opnieuw meer knelpuntberoepen
Het aantal knelpuntberoepen in Vlaanderen blijft toenemen, ook al daalt het aantal vacatures. Dat blijkt uit cijfers van de arbeidsbemiddelingsdienst VDAB.
-
LPGA Tour - Nelly Korda wint LPGA Drive On Championship na thriller
De Amerikaanse Nelly Korda heeft na een thriller voor eigen publiek het Drive On Championship golftoernooi (1,75 miljoen dollar) gewonnen, op de plaatselijke golfbaan in het Amerikaanse Bradenton, Florida.
-
Boerenprotest - Distributiecentrum Colruyt in Halle tijd geblokkeerd
Landbouwers hebben in de nacht van zondagavond een distributiecentrum van supermarktketen Colruyt in Halle een tijd geblokkeerd. Maandagochtend is de toegang tot de locatie weer vrij, zegt een woordvoerster van de keten. De actie zal geen gevolgen hebben in de winkels.
-
Boerenprotest - Verkeerscentrum raadt aan omgeving van Halle te vermijden
De blokkades van de boeren zullen in de ochtendspits in en rond Halle tot ernstige hinder leiden. Het Verkeerscentrum raadt dan ook aan de omgeving maandag tijdens de ochtendspits te mijden.
-
Boerenprotest - Landbouwers blokkeren Brusselse Ring bij Halle
Boeren uit Picardisch Wallonië, grofweg de westelijke regio van Henegouwen, hebben zondagavond de Brusselse Ring bereikt en zorgen voor grote verkeershinder. Dat melden de federale politie en het Vlaams Verkeerscentrum. "We blijven zeker tot maandag, voor de spits, of zelfs voor verschillende dagen", zegt Jean-François Deflandre van de Fédération des Jeunes Agriculteurs (FJA).
-
WB schaatsen - Sandrine Tas schaatst naar 7e plaats in massastart Salt Lake City
In de door de Canadese Ivanie Blondin gewonnen massastart is Sandrine Tas tijdens de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City als zevende geëindigd. De tweede Belgische, Fran Vanhoutte, werd tiende.
-
Belgen in het buitenland - Atlético Madrid klopt Valencia, Vermeeren komt niet van de bank
Atlético Madrid heeft zondagavond Valencia met 2-0 geklopt op de 22e speeldag in La Liga. Bij Atlético kwam aanwinst Arthur Vermeeren niet van de bank, Axel Witsel viel in in de 59e minuut.
-
Ligue 1 - PSG geeft 2-0 voorsprong uit handen: draw tegen Brest
Paris Saint-Germain heeft zondagavond een 2-0 voorsprong tegen Brest weggegeven in de Ligue 1. Het werd nog 2-2.
-
Serie A - Inter Milaan springt naar leidersplaats na 0-1 zege tegen Fiorentina
Inter Milaan heeft dankzij een 0-1 overwinning tegen Fiorentina de koppositie gegrepen in de Serie A.
-
Boerenprotest - Landbouwers blokkeren Brusselse Ring in Ruisbroek en Huizingen
Boeren uit Picardisch Wallonië, grofweg de westelijke regio van Henegouwen, hebben zondagavond de Brusselse Ring bereikt en zorgen voor grote verkeershinder. Dat melden de federale politie en het Vlaams Verkeerscentrum. "We staan stil, maar we bekijken om elders heen te rijden", zegt een van de actievoerders van de Fédération des Jeunes Agriculteurs (FJA), aan Belga. "Sommigen willen zelfs naar Brussel rijden."