Beter koken door minder weg te gooien
Door Pickx
Deel dit nieuws
Cake met sinaasappelschil
Cake met sinaasappelschil
Voor 4 personen
Ingrediënten
de restjes van 2 geperste sinaasappelen
200 gr rietsuiker of bruine suiker
3 eieren
200 gr bloem
16 gr gist
snuifje zout
200 gr ricotta
boter voor de vorm
bloemsuiker
de schil van een citroen (eventueel)
Bereiding
Was de sinaasappelen alvorens ze te persen en gebruik een zesteur om fijne draadjes van de schil te schaven, die als decoratie zullen gebruikt worden.
Hou de pulp, na het persen van de sinaasappel, bij, evenals de geperste sinaasappelhelften. Snijd de helften in grove stukken en mix ze samen met de pulp en de suiker. Doe deze mengeling in een grote kom en voeg de eieren, de bloem, de gist, het zout en de ricotta toe. Meng tot je een homogeen mengsel bekomt.
Verwarm de oven voor op 180° (therm. 6). Vet een cakevorm in en doe het deeg erin. Laat gedurende 40 minuten bakken.
Haal de cake uit de oven, haal hem uit de vorm en zet hem op een schotel. Bestrooi met de bloemsuiker en werk af met de sinaasappelzeste (eventueel ook de citroenzeste).
Broodkorfjes met aspergestengelroomsoep
Broodkorfjes met aspergestengelroomsoep
Voor 4 personen
Ingrediënten
de stengels van een bussel asperges
de groene stengel van 1 lenteui
8 sneden toastbrood
50 gram platte kaas
boter
extra vierge olijfolie
groentebouillon
peper en zout
Bereiding
Was de stengels van de asperges, evenals de groene stengel van de lenteui en snijd ze vervolgens in fijne stukken.
Verwarm in een bakpan een soeplepel boter en een soeplepel olie en bak er de uistengel in. Voeg er de aspergestengels aan toe, kruid met peper en zout en laat gedurende enkele minuten bakken.
Zet enkele stukjes stengel opzij voor de afwerking en voeg vervolgens een pollepel bouillon toe. Laat op een zacht vuur koken tot de bouillon ingekookt is. Zet het vuur af, laat afkoelen en mix alles om een dik romig mengsel te bekomen.
Verwarm de oven voor op 180° (therm. 6)
Leg de sneden brood op een snijplank en druk ze plat met behulp van een deegrol. Meng een soeplepel olie met een soeplepel water en smeer dit over het brood.
Schik het brood in beboterde vormpjes zodat het een mandje vormt en doe er vervolgens een lepel platte kaas aan de ene kant, en een lepel aspergeroomsoep aan de andere kant in, zodat je twee verschillende kleuren krijgt. Zet gedurende twintig minuten in de oven.
Laat de broodmandjes afkoelen, haal ze uit de vorm en werk af met de stukjes asperge.
Tapenade van wortel met ui
Tapenade van wortel met ui
Voor 4 personen
Ingrediënten
de schil en uiteinden van 1 kg wortelen
1 ui
een stukje verse gember
3 soeplepels extra vierge olijfolie
2 soeplepels kandijsuiker of bruine suiker
1 koffielepel zout
een snuifje chilipoeder
½ koffielepel kurkumapoeder
een snuifje korianderpoeder
Bereiding
Was de wortelen en schil ze met een dunschiller, snijd vervolgens de uiteinden eraf. Schil de ui en hak in stukjes. Schil en rasp de gember.
Verwarm een soeplepel olie en een soeplepel water in een pan en bak er de ui in. Voeg de wortelschillen en uiteinden, de suiker, het zout en de geraspte gember toe. Laat 15 min koken en laat afkoelen.
Mix alles en voeg er de resterende olijfolie aan toe, terwijl je blijft mixen. Doe alles in een kom en voeg er de kruiden aan toe. Zet dit, samen met wat brood, op tafel.
Deze tapenade is ideaal als aperitief. Als je er grote hoeveelheden van maakt, kan je ze bewaren in steriliseerbokalen.
Broccolimousse met mozzarella en een crumble van brood met amandelen
Broccolimousse met mozzarella en een crumble van brood met amandelen
Voor 4 personen
Ingrediënten
300 gram stengels en blaadjes broccoli
een handvol amandelschilfers
1 of 2 sneetjes brood
1 mozzarella
extra vierge olijfolie
chilipoeder
peper en zout
Bereiding
Was de stengels en de blaadjes van de broccoli. Snijd ze in kleine stukjes en laat ze gedurende 5 minuten stoomkoken.
Maak een crumble. Mix de amandelen, voeg het brood toe en mix opnieuw tot je kruimels bekomt. Bak deze kruimels in een pan met wat olijfolie, peper en zout.
Mix de stengels en de blaadjes van de broccoli tot je een homogeen mengsel bekomt. Doe er, tijdens het mixen, wat olijfolie bij en kruid met peper en zout.
Snijd de mozzarella in kleine stukjes. Verdeel de broccolimousse in vier kleine glaasjes, voeg er vervolgens de mozzarella aan toe en eindig met de crumble. Werk af met een draadje olijfolie en wat chilipoeder.
Chips van pompoenschil en hummus
Chips van pompoenschil en hummus
Voor 4 personen
Ingrediënten
de schillen en zaden van 1 pompoen
1 koffielepel kurkumapoeder
240 gram gekookte kikkererwten
het sap van 1 citroen
1 teentje look
1 koffielepel komijnpoeder
extra vierge olijfolie
peper en zout
Bereiding
De lekkerste schillen zijn die van pompoenen met een zachte, gele schil, maar uiteraard kan je ook andere soorten gebruiken. Was de pompoen zorgvuldig en schil hem.
Verwarm de oven voor op 150° (therm. 5) en laat er de pompoenzaden gedurende 30 minuten in grillen. Haal ze uit hun schaal en zet opzij.
Verhoog de oventemperatuur tot 180° (therm. 6). Snijd de schil van de pompoen in driehoekjes en leg ze op een ovenplaat. Kruid met de olijfolie, de kurkuma, peper en zout. Zet gedurende 20 minuten in de oven.
Bereid ondertussen de hummus. Mix de pompoenzaden (houd er enkele over voor de afwerking), voeg beetje bij beetje 2 soeplepels olijfolie toe en blijf mixen. Doe er de kikkererwten bij, het citroensap, de gehakte look, het komijnpoeder en mix nog eens.
Kijk de kruiding na en verdeel de hummus over vier kleine kommen.
Zet de pompoenchips op tafel en dien op met de hummus, afgewerkt met de pompoenzaden.
Tarte tatin van venkel en gorgonzola
Tarte tatin van venkel en gorgonzola
Voor 4 personen
Ingrediënten
350 gram uitwendige venkelblaadjes
de groene stengels van 1 prei
50 gram boter
100 gram suiker
60 gram gorgonzola
peper en zout
Voor het kruimeldeeg:
100 gram zachte boter
200 gram bloem
een snuifje zout
Bereiding
Bereid het kruimeldeeg door met de handen de boter, de bloem, het zout en 10 cl koud water te bewerken tot een homogeen deeg. Leg het deeg in een vochtige handdoek en laat gedurende 30 minuten rusten in de koelkast.
Was de buitenste blaadjes van de venkel en het groen van de prei. Snijd de prei in kleine stukjes en snijd de venkelblaadjes in lange smalle reepjes.
Gebruik een schotel die zowel in de oven als op de kookplaat gebruikt kan worden. Bak er het groen van de prei in met 25 gram boter. Voeg er de venkel aan toe, kruid met peper en zout en laat enkele minuten bakken.
Zet de venkelblaadjes opzij en doe de suiker in de schotel, samen met 2 à 3 soeplepels water. Laat op middelmatig vuur bakken tot je een lichtbruine karamel bekomt. Haal de schotel van het vuur, voeg de rest van de boter toe en laat smelten.
Verwarm de oven voor op 180° (therm. 6).
Leg de venkelblaadjes op de karamel, met de bolle kant naar onder. Verdeel daarover de in stukjes gesneden gorgonzola.
Rol het deeg uit en leg op de venkel. Draai de boordjes naar de binnenkant van de schotel. Zet gedurende 30 minuten in de oven.
Haal de taart uit de vorm en wacht enkele minuten alvorens ze om te draaien op een schotel. Dien op als voorgerecht.
Cupcakes van appelschillen
Cupcakes van appelschillen
Voor 4 personen
Ingrediënten
de schillen van 4 appelen
200 gram kandijsuiker of bruine suiker
200 gram bloem
1 koffielepel gist
1 ei
20 gram boter
5 soeplepels melk
Bereiding
Snijd de schillen in fijne reepjes. Doe ze in een kleine kookpan met een soeplepel water en 70 gram suiker. Laat gedurende enkele minuten koken, tot de suiker begint te karameliseren en haar vervolgens de pan van het vuur.
Meng in een grote kom de bloem, de gist, de suiker, het ei, de boter en beetje bij beetje de melk tot je een homogeen mengsel bekomt.
Verwarm de oven voor op 180° (therm. 6).
Vet enkele kleine vormpjes in, vul zevoor tweederde met het deeg en leg er enkele gekarameliseerde schillen op. Zet gedurende 15 minuten in de oven.
Krakertjes van aardappelschil met verse kruidige geitenkaas
Krakertjes van aardappelschil met verse kruidige geitenkaas
Voor 4 personen
Ingrediënten
200 gram aardappelschillen
1 eiwit
200 gram verse geitenkaas
1 koffielepel kurkumapoeder
een snuifje chilipoeder
bieslook
extra vierge olijfolie
zout
Bereiding
Was de aardappelen en schil ze met behulp van een dunschiller. Kook de schillen gedurende 5 minuten in de stoomkoker of in kokend water. Laat uitlekken en droog af.
Verwarm de oven voor op 150° (therm. 5).
Leg de schillen op bakpapier, gebruik een deegrol om ze plat te rollen en smeer ze vervolgens in met losgeklopt eiwit.
Leg het bakpapier nu op een bakplaat en zet gedurende 20 minuten in de oven.
Doe de geitenkaas in een kom en meng met de fijngesneden bieslook, de kurkuma en het chilipoeder. Blijf mengen terwijl je er beetje bij beetje drie soeplepels olijfolie aan toevoegt.
Leg de kruidige geitenkaas op een bord en schik er de aardappelschillen bij.
Velouté van aardappelen en radijsblaadjes
Velouté van aardappelen en radijsblaadjes
Voor 4 personen
Ingrediënten
de blaadjes van 1 bussel radijzen
1 aardappel
de groene blaadjes van 2 lenteuitjes
125 gram natuuryoghurt
groentebouillon
extra vierge olijfolie
peper en zout
sojascheuten (eventueel)
Bereiding
Was de blaadjes van de radijzen, de aardappelen en de groene blaadjes van de lenteuitjes. Snijd de blaadjes van de lenteuitjes in stukjes en snijd de aardappel in stukken zonder hem te schillen.
Doe twee soeplepels olijfolie in een hogedrukpan, samen met de groene blaadjes van de lenteuitjes en laat koken. Voeg de radijsblaadjes en de aardappelen toe en meng. Doe er de groentebouillon bij, sluit de hogedrukpan en laat 15 minuten koken.
Laat de stoom ontsnappen en mix het geheel tot een crème.
Laat nog even op het vuur koken, maar onafgedekt.
Zet het vuur uit en verdeel de soep over kommetjes. Voeg een soeplepel yoghurt toe aan elke kom. Werk af met een draadje olijfolie, zout, peper en eventueel, de sojabonen.
Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.
Lees meer over Nieuws
-
WK ILCA 7 - William De Smet staat 35e na 8 regatta's in Australië
William De Smet staat op de 35e plaats op het WK zeilen in de olympische ILCA 7-klasse (ex-Laser), dat plaatsvindt in het Australische Adelaide.
-
Ex-CEO bpost verliest slag in Amerikaanse strafzaak
Jean-Paul Van Avermaet ziet in zijn Amerikaanse strafzaak rond kartelafspraken in België bij bewakingsbedrijf G4S zijn twee verzoeken om de aanklachten te laten vallen afgewezen worden. Dat schrijft De Tijd maandag.
-
Toyota schort levering tien dieselmodellen op na problemen met motortests
De Japanse autoreus Toyota schort de levering op van tien dieselmodellen, nadat onregelmatigheden zijn opgedoken bij het testen van het motorvermogen van de auto's.
-
Bergs lost Goffin officieel af als beste Belg op ATP-ranking, geen wijzigingen aan top
De Serviër Novak Djokovic behoudt in het maandag verschenen ATP-klassement, daags na de ontknoping van de Australian Open, zijn eerste plaats. De Italiaan Jannik Sinner, de winnaar van het eerste grandslamtoernooi van het seizoen en boeman voor Djokovic in de halve finales, blijft vierde.
-
Ook taxichauffeurs trekken in Frankrijk de straat op, langzaamaanacties in hele land
De Franse taxichauffeurs voeren maandag actie op verschillende grote assen in Frankrijk. Met hun actie willen ze de ziekteverzekering dwingen om opnieuw rond de tafel te gaan zitten omtrent de vergoeding voor het ziekenvervoer. Er is sprake van langzaamaanacties in onder meer Parijs, Marseille en Bordeaux.
-
Elise Mertens heeft na triomf op Australian Open eerste plaats dubbelranking weer beet
Elise Mertens stijgt in het maandag verschenen WTA-klassement zoals aangekondigd weer naar de eerste plaats in het dubbelspel. De 28-jarige Limburgse veroverde afgelopen weekend voor de tweede maal in haar loopbaan de dubbeltitel op de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het seizoen.
-
Boerenprotest - Tractoren in stoet op A7/E19 in Feluy
De snelweg A7/E19 is maandagochtend ter hoogte van Houdeng-Goegnies afgesloten vanwege een blokkade door een stoet landbouwtractoren in Feluy. Er is een omleiding naar de A15/E42 in de richting Luik.
-
Boerenprotest - Tiental tractoren op De Meeûssquare in Brussel
Een tiental tractoren is maandagochtend aanwezig op de De Meeûssquare, vlak bij het Luxemburgplein. Dat bevestigt de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene. Een woordvoerder van de zone zegt dat de mobiliteit niet was verstoord. Openbaarvervoermaatschappij MIVB zegt ook dat er geen impact is voor het openbaar vervoer.
-
NBA - Camara krijgt bij verliezend Portland weinig speeltijd, Detroit stunt tegen Oklahoma
Portland heeft zondag (lokale tijd) in de Noord-Amerikaanse professionele basketcompetitie NBA een nederlaag geleden tegen Chicago. Het team van Toumani Camara verloor in het eigen Moda Center met 96-104 van de Bulls.
-
Boerenprotest - Zware hinder op binnen- en buitenring van Halle houdt aan
Ook tegen het einde van de ochtendspits houdt de verkeershinder in Halle maandag aan. Boerenprotesten blokkeren de binnen- en buitenring, waardoor bestuurders makkelijk een uur moeten aanschuiven. Het Verkeerscentrum raadt dan ook aan de omgeving te mijden.
-
Opnieuw meer knelpuntberoepen
Het aantal knelpuntberoepen in Vlaanderen blijft toenemen, ook al daalt het aantal vacatures. Dat blijkt uit cijfers van de arbeidsbemiddelingsdienst VDAB.
-
LPGA Tour - Nelly Korda wint LPGA Drive On Championship na thriller
De Amerikaanse Nelly Korda heeft na een thriller voor eigen publiek het Drive On Championship golftoernooi (1,75 miljoen dollar) gewonnen, op de plaatselijke golfbaan in het Amerikaanse Bradenton, Florida.
-
Boerenprotest - Distributiecentrum Colruyt in Halle tijd geblokkeerd
Landbouwers hebben in de nacht van zondagavond een distributiecentrum van supermarktketen Colruyt in Halle een tijd geblokkeerd. Maandagochtend is de toegang tot de locatie weer vrij, zegt een woordvoerster van de keten. De actie zal geen gevolgen hebben in de winkels.
-
Boerenprotest - Verkeerscentrum raadt aan omgeving van Halle te vermijden
De blokkades van de boeren zullen in de ochtendspits in en rond Halle tot ernstige hinder leiden. Het Verkeerscentrum raadt dan ook aan de omgeving maandag tijdens de ochtendspits te mijden.
-
Boerenprotest - Landbouwers blokkeren Brusselse Ring bij Halle
Boeren uit Picardisch Wallonië, grofweg de westelijke regio van Henegouwen, hebben zondagavond de Brusselse Ring bereikt en zorgen voor grote verkeershinder. Dat melden de federale politie en het Vlaams Verkeerscentrum. "We blijven zeker tot maandag, voor de spits, of zelfs voor verschillende dagen", zegt Jean-François Deflandre van de Fédération des Jeunes Agriculteurs (FJA).
-
WB schaatsen - Sandrine Tas schaatst naar 7e plaats in massastart Salt Lake City
In de door de Canadese Ivanie Blondin gewonnen massastart is Sandrine Tas tijdens de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City als zevende geëindigd. De tweede Belgische, Fran Vanhoutte, werd tiende.
-
Belgen in het buitenland - Atlético Madrid klopt Valencia, Vermeeren komt niet van de bank
Atlético Madrid heeft zondagavond Valencia met 2-0 geklopt op de 22e speeldag in La Liga. Bij Atlético kwam aanwinst Arthur Vermeeren niet van de bank, Axel Witsel viel in in de 59e minuut.
-
Ligue 1 - PSG geeft 2-0 voorsprong uit handen: draw tegen Brest
Paris Saint-Germain heeft zondagavond een 2-0 voorsprong tegen Brest weggegeven in de Ligue 1. Het werd nog 2-2.
-
Serie A - Inter Milaan springt naar leidersplaats na 0-1 zege tegen Fiorentina
Inter Milaan heeft dankzij een 0-1 overwinning tegen Fiorentina de koppositie gegrepen in de Serie A.
-
Boerenprotest - Landbouwers blokkeren Brusselse Ring in Ruisbroek en Huizingen
Boeren uit Picardisch Wallonië, grofweg de westelijke regio van Henegouwen, hebben zondagavond de Brusselse Ring bereikt en zorgen voor grote verkeershinder. Dat melden de federale politie en het Vlaams Verkeerscentrum. "We staan stil, maar we bekijken om elders heen te rijden", zegt een van de actievoerders van de Fédération des Jeunes Agriculteurs (FJA), aan Belga. "Sommigen willen zelfs naar Brussel rijden."