Beter koken door minder weg te gooien

Nieuws | Wist je dat je de blaadjes, stengels en schillen van de meeste groenten gewoon kan verwerken in een heerlijk gerecht? Wij geven je enkele leuke ideetjes om minder weg te gooien en beter te recycleren!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Jaarlijks worden er tonnen eten weggegooid. Belgen verspillen gemiddeld 354 kilogram voedsel per jaar en horen daarbij tot de slechtste leerlingen in Europa: alleen de Nederlanders doen het nog slechter. En dan hebben we het nog niet eens over de schillen of ander afval van groenten en fruit. Om deze verspilling tegen te gaan, gingen we op zoek naar recepten met restjes en keukenafval. Wist je dat je de blaadjes, stengels en schillen van de meeste groenten gewoon kan verwerken in een heerlijk gerecht? Wij geven je enkele leuke ideetjes om minder weg te gooien en beter te recycleren!
 

 

Cake met sinaasappelschil

De schil van de sinaasappel is rijk aan beschermende bestanddelen voor ons organisme, zoals de flavonoïden en anthocyanen, natuurlijke pigmenten die in blaadjes, kroonbladeren en fruit zitten. De schil bestaat uit een oppervlakkige laag, zeste, rijk aan essentiële oliën en een interne laag, een wit membraan bestaande uit vezels en flavonoïden.

Cake met sinaasappelschil

Voor 4 personen

Ingrediënten


de restjes van 2 geperste sinaasappelen
200 gr rietsuiker of bruine suiker
3 eieren
200 gr bloem
16 gr gist
snuifje zout
200 gr ricotta
boter voor de vorm
bloemsuiker
de schil van een citroen (eventueel)

Bereiding

Was de sinaasappelen alvorens ze te persen en gebruik een zesteur om fijne draadjes van de schil te schaven, die als decoratie zullen gebruikt worden.

Hou de pulp, na het persen van de sinaasappel, bij, evenals de geperste sinaasappelhelften. Snijd de helften in grove stukken en mix ze samen met de pulp en de suiker. Doe deze mengeling in een grote kom en voeg de eieren, de bloem, de gist, het zout en de ricotta toe. Meng tot je een homogeen mengsel bekomt.

Verwarm de oven voor op 180° (therm. 6). Vet een cakevorm in en doe het deeg erin. Laat gedurende 40 minuten bakken.

Haal de cake uit de oven, haal hem uit de vorm en zet hem op een schotel. Bestrooi met de bloemsuiker en werk af met de sinaasappelzeste (eventueel ook de citroenzeste).

Broodkorfjes met aspergestengelroomsoep

De stengels van asperges bezitten dezelfde deugdzame kwaliteiten als de topjes ervan, ze zijn namelijk rijk aan kalium. Asperges zijn dan ook zuiverend en urine afdrijvend.

Broodkorfjes met aspergestengelroomsoep

Voor 4 personen

Ingrediënten


de stengels van een bussel asperges
de groene stengel  van 1 lenteui
8 sneden toastbrood
50 gram platte kaas
boter
extra vierge olijfolie
groentebouillon
peper en zout

Bereiding

Was de stengels van de asperges, evenals de groene stengel van de lenteui en snijd ze vervolgens in fijne stukken.

Verwarm in een bakpan een soeplepel boter en een soeplepel olie en bak er de uistengel in. Voeg er de aspergestengels aan toe, kruid met peper en zout en laat gedurende enkele minuten bakken.

Zet enkele stukjes stengel opzij voor de afwerking en voeg vervolgens een pollepel bouillon toe. Laat op een zacht vuur koken tot de bouillon ingekookt is. Zet het vuur af, laat afkoelen en mix alles om een dik romig mengsel te bekomen.

Verwarm de oven voor op 180° (therm. 6)

Leg de sneden brood op een snijplank en druk ze plat met behulp van een deegrol. Meng een soeplepel olie met een soeplepel water en smeer dit over het brood.

Schik het brood in beboterde vormpjes zodat het een mandje vormt en doe er vervolgens een lepel platte kaas aan de ene kant, en een lepel aspergeroomsoep aan de andere kant in, zodat je twee verschillende kleuren krijgt. Zet gedurende twintig minuten in de oven.

Laat de broodmandjes afkoelen, haal ze uit de vorm en werk af met de stukjes asperge.

Tapenade van wortel met ui

Wortelen zijn rijk aan antioxidanten (vooral de schil) en beschikken over zuiverende en helende kwaliteiten.

Tapenade van wortel met ui

Voor 4 personen

Ingrediënten


de schil en uiteinden van 1 kg wortelen
1 ui
een stukje verse gember
3 soeplepels extra vierge olijfolie
2 soeplepels kandijsuiker of bruine suiker
1 koffielepel zout
een snuifje chilipoeder
½ koffielepel kurkumapoeder
een snuifje korianderpoeder

Bereiding

Was de wortelen en schil ze met een dunschiller, snijd vervolgens de uiteinden eraf. Schil de ui en hak in stukjes. Schil en rasp de gember.

Verwarm een soeplepel olie en een soeplepel water in een pan en bak er de ui in. Voeg de wortelschillen en uiteinden, de suiker, het zout en de geraspte gember toe. Laat 15 min koken en laat afkoelen.

Mix alles en voeg er de resterende olijfolie aan toe, terwijl je blijft mixen. Doe alles in een kom en voeg er de kruiden aan toe. Zet dit, samen met wat brood, op tafel.

Deze tapenade is ideaal als aperitief. Als je er grote hoeveelheden van maakt, kan je ze bewaren in steriliseerbokalen.
 

Broccolimousse met mozzarella en een crumble van brood met amandelen

Broccoli bevat weinig calorieën en is rijk aan vitaminen en minerale zouten. Het beschikt eveneens over antioxidante kwaliteiten.

Broccolimousse met mozzarella en een crumble van brood met amandelen

Voor 4 personen

Ingrediënten


300 gram stengels en blaadjes broccoli
een handvol amandelschilfers
1 of 2 sneetjes brood
1 mozzarella
extra vierge olijfolie
chilipoeder
peper en zout

Bereiding

Was de stengels en de blaadjes van de broccoli. Snijd ze in kleine stukjes en laat ze gedurende 5 minuten stoomkoken.

Maak een crumble. Mix de amandelen, voeg het brood toe en mix opnieuw tot je kruimels bekomt. Bak deze kruimels in een pan met wat olijfolie, peper en zout.

Mix de stengels en de blaadjes van de broccoli tot je een homogeen mengsel bekomt. Doe er, tijdens het mixen, wat olijfolie bij en kruid met peper en zout.

Snijd de mozzarella in kleine stukjes. Verdeel de broccolimousse in vier kleine glaasjes, voeg er vervolgens de mozzarella aan toe en eindig met de crumble. Werk af met een draadje olijfolie en wat chilipoeder.

Chips van pompoenschil en hummus

Het caroteen dat in pompoenen zit helpt het lichaam te beschermen tegen bepaalde ziekten, is weldadig voor de bloedcirculatie en ontstekingswerend. Daarnaast heeft het kalmerende en rustgevende effecten. De antioxidanten vertragen ook nog eens de veroudering van de cellen.

Chips van pompoenschil en hummus

Voor 4 personen

Ingrediënten


de schillen en zaden van 1 pompoen
1 koffielepel kurkumapoeder
240 gram gekookte kikkererwten
het sap van 1 citroen
1 teentje look
1 koffielepel komijnpoeder
extra vierge olijfolie
peper en zout

Bereiding

De lekkerste schillen zijn die van pompoenen met een zachte, gele schil, maar uiteraard kan je ook andere soorten gebruiken. Was de pompoen zorgvuldig en schil hem.

Verwarm de oven voor op 150° (therm. 5) en laat er de pompoenzaden gedurende 30 minuten in grillen. Haal ze uit hun schaal en zet opzij.

Verhoog de oventemperatuur tot 180° (therm. 6). Snijd de schil van de pompoen in driehoekjes en leg ze op een ovenplaat. Kruid met de olijfolie, de kurkuma, peper en zout. Zet gedurende 20 minuten in de oven.

Bereid ondertussen de hummus. Mix de pompoenzaden (houd er enkele over voor de afwerking), voeg beetje bij beetje 2 soeplepels olijfolie toe en blijf mixen. Doe er de kikkererwten bij, het citroensap, de gehakte look, het komijnpoeder en mix nog eens.

Kijk de kruiding na en verdeel de hummus over vier kleine kommen.

Zet de pompoenchips op tafel en dien op met de hummus, afgewerkt met de pompoenzaden.
 

Tarte tatin van venkel en gorgonzola

Alle delen van de venkel hebben een goede invloed op de spijsvertering en hebben een zuiverende en ontstekingswerende werking.

Tarte tatin van venkel en gorgonzola

Voor 4 personen

Ingrediënten


350 gram uitwendige venkelblaadjes
de groene stengels van 1 prei
50 gram boter
100 gram suiker
60 gram gorgonzola
peper en zout
Voor het kruimeldeeg:
100 gram zachte boter
200 gram bloem
een snuifje zout

Bereiding

Bereid het kruimeldeeg door met de handen de boter, de bloem, het zout en 10 cl koud water te bewerken tot een homogeen deeg. Leg het deeg in een vochtige handdoek en laat gedurende 30 minuten rusten in de koelkast.

Was de buitenste blaadjes van de venkel en het groen van de prei. Snijd de prei in kleine stukjes en snijd de venkelblaadjes in lange smalle reepjes.

Gebruik een schotel die zowel in de oven als op de kookplaat gebruikt kan worden. Bak er het groen van de prei in met 25 gram boter. Voeg er de venkel aan toe, kruid met peper en zout en laat enkele minuten bakken.

Zet de venkelblaadjes opzij en doe de suiker in de schotel, samen met 2 à 3 soeplepels water. Laat op middelmatig vuur bakken tot je een lichtbruine karamel bekomt. Haal de schotel van het vuur, voeg de rest van de boter toe en laat smelten.
Verwarm de oven voor op 180° (therm. 6).

Leg de venkelblaadjes op de karamel, met de bolle kant naar onder. Verdeel daarover de in stukjes gesneden gorgonzola.

Rol het deeg uit en leg op de venkel. Draai de boordjes naar de binnenkant van de schotel. Zet gedurende 30 minuten in de oven.

Haal de taart uit de vorm en wacht enkele minuten alvorens ze om te draaien op een schotel. Dien op als voorgerecht.
 

Cupcakes van appelschillen

De schillen van appel en peer bevatten meer antioxidanten dan het vruchtvlees. Ze bevatten eveneens veel vezels en pectine.

Cupcakes van appelschillen

Voor 4 personen

Ingrediënten


de schillen van 4 appelen
200 gram kandijsuiker of bruine suiker
200 gram bloem
1 koffielepel gist
1 ei
20 gram boter
5 soeplepels melk

Bereiding

Snijd de schillen in fijne reepjes. Doe ze in een kleine kookpan met een soeplepel water en 70 gram suiker. Laat gedurende enkele minuten koken, tot de suiker begint te karameliseren en haar vervolgens de pan van het vuur.

Meng in een grote kom de bloem, de gist, de suiker, het ei, de boter en beetje bij beetje de melk tot je een homogeen mengsel bekomt.

Verwarm de oven voor op 180° (therm. 6).

Vet enkele kleine vormpjes in, vul zevoor  tweederde met het deeg en leg er enkele gekarameliseerde schillen op. Zet gedurende 15 minuten in de oven.

Krakertjes van aardappelschil met verse kruidige geitenkaas

De schil van de aardappel bevat een concentratie van beschermende bestanddelen voor ons organisme, die honderd keer hoger ligt dan de aardappel zelf. Gebruik de schil daarom voor verschillende bereidingen.

Krakertjes van aardappelschil met verse kruidige geitenkaas

Voor 4 personen

Ingrediënten


200 gram aardappelschillen
1 eiwit
200 gram verse geitenkaas
1 koffielepel kurkumapoeder
een snuifje chilipoeder
bieslook
extra vierge olijfolie
zout

Bereiding

Was de aardappelen en schil ze met behulp van een dunschiller. Kook de schillen gedurende 5 minuten in de stoomkoker of in kokend water. Laat uitlekken en droog af.

Verwarm de oven voor op 150° (therm. 5).

Leg de schillen op bakpapier, gebruik een deegrol om ze plat te rollen en smeer ze vervolgens in met losgeklopt eiwit.

Leg het bakpapier nu op een bakplaat en zet gedurende 20 minuten in de oven.

Doe de geitenkaas in een kom en meng met de fijngesneden bieslook, de kurkuma en het chilipoeder. Blijf mengen terwijl je er beetje bij beetje drie soeplepels olijfolie aan toevoegt.

Leg de kruidige geitenkaas op een bord en schik er de aardappelschillen bij.

Velouté van aardappelen en radijsblaadjes

Radijzen, maar ook de blaadjes ervan, hebben zuiverende en urine afdrijvende eigenschappen. Ze gaan het hoesten tegen en hebben een weldadig effect op de lever.

Velouté van aardappelen en radijsblaadjes

Voor 4 personen

Ingrediënten


de blaadjes van 1 bussel radijzen
1 aardappel
de groene blaadjes van 2 lenteuitjes
125 gram natuuryoghurt
groentebouillon
extra vierge olijfolie
peper en zout
sojascheuten (eventueel)

Bereiding

Was de blaadjes van de radijzen, de aardappelen en de groene blaadjes van de lenteuitjes. Snijd de blaadjes van de lenteuitjes in stukjes en snijd de aardappel in stukken zonder hem te schillen.

Doe twee soeplepels olijfolie in een hogedrukpan, samen met de groene blaadjes van de lenteuitjes en laat koken. Voeg de radijsblaadjes en de aardappelen toe en meng. Doe er de groentebouillon bij, sluit de hogedrukpan en laat 15 minuten koken.
Laat de stoom ontsnappen en mix het geheel tot een crème.

Laat nog even op het vuur koken, maar onafgedekt.

Zet het vuur uit en verdeel de soep over kommetjes. Voeg een soeplepel yoghurt toe aan elke kom. Werk af met een draadje olijfolie, zout, peper en eventueel, de sojabonen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top