Heerlijke wintergroenten op je bord

Nieuws | Met deze seizoensgroenten haal je de winter lekker in huis!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Haal je voordeel uit seizoensgroenten! Ze zijn niet alleen lekker, maar ze verkleinen ook je ecologische voetafdruk, zeker wanneer je je groenten bij een lokale groenteboer gaat halen.

Deze week op het menu:
Gebakken spruitjes met ricotta
Puree van wortelpeterselie en cantharellen
Pizza van muskaatpompoen, champignons en boerenham
Kalkoen met kastanjes en Boursinkaas
Gekonfijte reuzenpompoen
Pasta met oesterzwammen en gepaneerde vis

Gebakken spruitjes met ricotta

Bijgerecht

Voor 4 personen

Makkelijk

Goedkoop

Bereiding: 20 minuten

Baktijd: 25 minuten

Ingrediënten:
60 spruitjes
water
azijn
boter
ricotta
peper en zout

Bereiding:
Was de spruitjes. Snijd de onderkant eraf en verwijder de buitenste blaadjes. Zet ze gedurende 15 minuten in azijnwater.

Laat uitlekken en kook de spruitjes in gezouten water (ongeveer 15 minuten, afhankelijk van hun grootte).

Bak ze vervolgens in boter en kruid met peper en zout. Voeg ten slotte de ricotta toe.

Dien warm op als bijgerecht.

Puree van wortelpeterselie en cantharellen

Bijgerecht

Voor 4 personen

Makkelijk

Schappelijke prijs

Bereiding: 10 minuten

Baktijd: 20 minuten

Ingrediënten:
4 wortelpeterselie (middelmatige grootte)
10 cantharellen
groentenbouillon
ricotta
look
olijfolie
paprika
muskaatnoot
peper en zout

Bereiding:
Snijd en schil de wortelpeterselie. Doe ze in de groentenbouillon en laat 15 à 20 minuten koken.

Borstel ondertussen de cantharellen en bak ze even in de pan met wat look, peper, zout en olijfolie.

Giet de wortels af van zodra ze gaar zijn, mix ze met wat paprika, peper, zout, nootmuskaat en wat ricotta.

Snijd de cantharellen in stukjes en doe ze bij de puree.

Dien warm op als bijgerecht.

De wortelpeterselie lijkt op de pastinaak, maar verschilt ervan door zijn, zowel uitgesproken als delicate smaak.

Pizza van muskaatpompoen, champignons en boerenham

Hoofdgerecht

Voor 1 pizza

Makkelijk

Goedkoop

Bereiding: 15 minuten

Baktijd: 30 minuten

Ingrediënten:
1 pizzadeeg
muskaatpompoen
champignons
parmaham
parmezaanse kaas
pijnboompitten
olijfolie
persillade (mengsel van peterselie, look en olijfolie)
peper en zout

Bereiding:
Snijd de pompoen, haal het binnenste eruit en schil hem. Snijd in kleine stukjes en bak deze in een pan met olijfolie, fijngestampte pijnboompitten, peper en zout.

Rol ondertussen het pizzadeeg uit en maak er, met behulp van een vork, gaatjes in.

Verwarm de oven voor op 220° C.

Beleg het pizzadeeg met de pompoen, voeg er de champignons, de persillade, de parmaham en de parmezaanse kaas aan toe.

Zet gedurende 15 minuten in de oven.

Dien warm op.

De muskaatpompoen uit de Provence wordt het meest gebruikt en heeft een heerlijke lichtzoete smaak. Ze is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika en werd naar Europa geïmporteerd door Christoffel Colombus.

Kalkoen met kastanjes en Boursin fijne kruiden

Hoofdgerecht

Voor 4 personen

Makkelijk

Goedkoop

Bereiding: 15 minuten

Baktijd: 20 minuten

Ingrediënten:
4 kalkoenlapjes
1 kleine Boursin fijne kruiden
25 gekookte kastanjes
platte peterselie
groentenbouillon
bloem
boter
paprika
peper en zout

Bereiding:
Snijd de kalkoenlapjes in stukken. Leg ze in bloem en kruid met peper en zout.

Smelt boter in een hoge pan en laat er de kalkoen bruin in worden.

Voeg de kastanjes toe, samen met wat groentenbouillon. Laat inkoken.

Doe de Boursin, de paprika, peper en zout erbij. Meng goed en laat koken.

Eindig met de platte peterselie.

Dien warm op, met rijst.

Tip: voeg wat witte wijn toe voor je de groentenbouillon toevoegt en laat inkoken (de wijn moet goed meegekookt hebben).

Gekonfijte reuzenpompoen

Bijgerecht

Voor 2 personen

Makkelijk

Goedkoop

Bereiding: 20 minuten

Baktijd: 1 uur

Ingrediënten:
150 g reuzenpompoen
1 rode ui
4 kastanjes
komijnzaad
persillade (mengsel van peterselie, look en olijfolie)
gegrilde sesamzaadjes
zwarte sesamzaadjes
paprika
peper en zout

Bereiding:
Borstel de reuzenpompoen met behulp van een aardappelborstel. Snijd in kleine stukken en haal het binnenste eruit.

Schil de ui en snijd in stukken.

Doe alle ingrediënten in een ovenschotel en zet gedurende een uur op 170°C op een grillplaat onderaan de oven.

Haal de schotel uit de oven en pureer het geheel. Kruid bij indien nodig.

Dien warm op.

Pasta met oesterzwammen en gepaneerde vis

Hoofdgerecht

Makkelijk

Schappelijke prijs

Bereiding:
25 minuten

Baktijd: 30 minuten

Ingrediënten:
450 g schelvis
bloem
ei
water
paneermeel
20 oesterzwammen
350 g pasta
persillade (mengsel van peterselie, look en olijfolie)
paprika
platte peterselie
balsamicocrème
parmezaanse kaas
olijfolie
peper en zout

Bereiding van de gepaneerde vis
Snijd de vis in stukjes.

Doe de bloem in een kom, doe het opgeklopte ei met peper, zout en wat lauw water in een tweede kom en het paneermeel in een derde kom.

Haal de vis door de bloem, dompel vervolgens in het eimengsel en ten slotte in het paneermeel. Zet aan de kant en doe hetzelfde met de andere stukken vis.

Bak de vis in een pan met wat olijfolie.

De pasta
Breng gezouten water aan de kook en kook er de pasta in.

De oesterzwammen
Snijd de oesterzwammen in stukken en bak ze in de pan met olijfolie, peper, zout, paprika en persillade.

Laat de pasta uitlekken, doe ze samen met wat kookvocht en de oestezwammen in een pan.

Dien op met de gepaneerde vis. Eindig met de parmezaanse kaas, de platte peterselie en de balsamicocrème.

Dien warm op.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top