Koude soepen en smoothies

Nieuws | Wie beweert er dat soep enkel op een koude winterdag gedronken mag worden? Doe zoals de Spanjaarden en zet tijdens de zomer voor je gasten eens een koude soep op tafel!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wie beweert er dat soep enkel op een koude winterdag gedronken mag worden? Doe zoals de Spanjaarden en zet tijdens de zomer voor je gasten eens een koude soep op tafel! Eenvoudig en snel klaar, en je hebt meteen je dosis groenten voor een dag! Om je vitaminepeil op de juiste hoogte te houden is er dan weer niets beter dan een smoothie, al even snel en makkelijk om te maken!  Haal die blenders maar boven!

Koude bietensoep met kiwi en framboos

Voor 4 kleine soepkommen:

3 geschilde en gekookte rode bieten
2 handen vol frambozen
1 geschilde kiwi
400 ml koude groentebouillon
1koffielepel witte balsamicoazijn
3 muntblaadjes
zout, peper

Doe de rode bieten en in stukjes gesneden kiwi in een blender. Voeg de frambozen, de muntblaadjes, de witte balsamicoazijn, de bouillon en de peper toe, en mix tot je een gladde consistentie krijgt. Als de soep te dik is kan je eventueel nog wat bouillon toevoegen zodat ze vloeibaarder wordt. Mix opnieuw. Zet koel weg en dien op als koude soep.

Variante: maak ijsblokjes van frambozencoulis. Maak de soep vervolgens klaar zonder de frambozen. Doe, op het moment van opdienen een of twee frambozenijsjes in elke kom.

Koude pikante soep met avocado

Voor 4 kleine soepkommen:

1 rijpe avocado
het sap van een 1/2 limoen
500 ml kippenbouillon
1 kleine rode ui
1 klein gepeld teentje look
1 handvol verse koriander
1 koffielepel Salsa Valentina of een andere pikante saus
peper, zout

Schil de rode ui, snijd hem grof en bedek met kokend water om de pikante smaak te verzachten en de ui beter verteerbaar te maken. Schil de avocado, snijd hem in kwartjes en bedek met het limoensap om te verkomen dat hij zwart wordt.

Doe de avocado, het limoensap, de uitgelekte rode ui en alle andere ingrediënten in de blender. Mix, kruid bij indien nodig en zet koud weg.

Dien op met totopos (maïstortillas in driehoekjes geneden en gefrituurd) en enkele schaafjes droge geitenkaas.

Koude soep van komkommer en koriander

Voor 4 kleine soepkommen:

1 komkommer
200 à 300g yoghurt
2 handenvol koriander
2 teentjes look
zout, peper

Schil de komkommer, snijd in blokjes en doe ze samen met de yoghurt, koriander, look, peper en zout in de blender. Mix en proef. Pas de kruiding indien nodig aan. Als de soep te vloeibaar is, kan je nog wat yoghurt toevoegen om ze dikker te maken. Goed koud opdienen.

Soep van meloen, paprika, mozzarella en krokante ham

Voor 4 kleine soepkommen:

2 rode paprika’s
1/2 meloen
200 à 250 ml groentebouillon
5 grote basilicumblaadjes
1 mozzarella
4 fijne sneedjes rauwe ham
peper, zout

Verwam de oven ‘s morgens of de vorige avond voor op 150°C en leg de rode paprika’s er gedurende 30 à 40 minuten in. Draai ze regelmatig zodat ze aan alle kanten zwart worden. Zet de oven af en laat de paprika’s erin afkoelen.

Haal het vel van de paprika’s wanneer ze afgekoeld zijn, haal de pitjes eruit en houd enkel het vruchtvlees over. Doe de paprika’s, de meloen, de bouillon en de basilicum in de blender. Mix, kruid met peper en zout, zet koel weg.

Leg de sneetjes ham op een stuk bakpapier en zet in de oven op 180°C voor een tiental minuten tot ze krokant geworden zijn. Snijd de mozzarella in stukjes.

Giet de soep, op het moment van opdienen, in elke bol, voeg er de stukjes mozzarella aan toe en dien op met krokante ham.

Provençaalse smoothie

Per persoon:

1 rijpe abrikoos
1 rijpe nectarine of 1 perzik
1/2 zakje vanillesuiker
1 soeplepel koude melk
1 koffielepel gedroogde lavendelbloemen

Snijd de abrikoos in twee om de steen er uit te halen. Schil de nectarine  en snijd ze in kwartjes om de pit eruit te halen. Doe alle ingrediënten in de blender en mix lange tijd. Eet onmiddellijk op.

Vitaminesmoothie

Per persoon:

4 rijpe schijfjes ananas
20 cl appelsap
1 cm verse gemberwortel
2 snuifjes chilipeperpoeder

Doe de ananas, het appelsap, de geschilde gember en de chilipeper in de blender. Mix en dien onmiddellijk op.

Variante: Je kan deze smoothie ook maken met ananas uit blik. Gebruik in dat geval 4 schijfjes ananas, giet het sap uit het blik in de blender en breng het appelsap terug tot 10 cl.

Banaan-chocoladesmoothie

Per persoon:

1 banaan
1/2 zakje vanillesuiker
1 koffielepel cacaopoeder
100 ml melk

Doe alle ingrediënten in de blender, mix en drink onmiddellijk op of zet koel weg.

Trio van smoothies

Doe alle ingrediënten in de blender, mix en geniet!

Appel, banaan en muntsmoothie

Voor 1 glas:

1 banaan
150 ml appelsap
5 muntblaadjes

Sinaasappelsmoothie


Voor 1 glas:

1 ontpitte en geschilde perzik
1 kwartje van een geschilde meloen
150 ml sinaasappelsap

Roze smoothie

Voor 1 glas:

2 handen vol aardbeien
1 geschilde kiwi
1/2 geschilde perzik
1 à 2 soeplepels appelsap

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top