Originele en klassieke tajines

Nieuws | Met deze lekkere recepten halen we de Marokkaanse keuken even naar hier…

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een traditionele tajine van mals lamsvlees met pruimen, een exotische tajine met gamba's en chermoula, verrassende vegetarische tajines, maar ook zoete lekkernijen… Van oorsprong Noord-Afrikaans doen tajines je heimwee krijgen naar verre oorden, maar evengoed passen ze perfect in de dagelijkse, hedendaagse keuken. Met deze lekkere recepten halen we de Marokkaanse keuken even naar hier…

Tajines – Le Creuset

De geur van 1001 nachten.. in de vorm van een Le Creuset-kookboek?

'Tajines', dat is de naam van het derde boekje in de reeks. Of je nu voor zoet of zout gaat, steeds brengt die mooie Noord-Afrikaanse tajine - en uiteraard de maaltijden die je erin bereidt - je in een zekere vakantiestemming.
 
In dit boek staan 33 schitterende recepten, van klassiek tot hedendaags!

Lam met gedroogde pruimen, amandelen en honing

Voor 6 personen

Duur: 20 minuten + 2u30

Benodigdheden:

Tajine met een doorsnede van 27 cm
1,2 kg lamsbout of –schouder, in 12 stukken gesneden
50 gram gepelde amandelen
2 grote uien
1 teentje knoflook
olijfolie
½ theelepel saffraanpoeder
1 theelepel gemberpoeder
2 kaneelstokjes
300 gram gedroogde pruimen zonder pit
2 eetlepels honing
½ theelepel kaneel
20 gram boter
geroosterd sesamzaad
versgemalen zwarte peper
zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 210°C.

Rooster de amandelen goudbruin op een met bakpapier beklede bakplaat in de oven; laat ze niet verbranden. Zet ze opzij. Schakel de oven terug naar 175°C.

Snijd de uien fijn. Wrijf de knoflook tot puree.

Verhit 1 eetlepel olijfolie in een tajine op halfhoog vuur. Bak de stukken lamsvlees in porties rondom mooi bruin. Zet ze opzij.

Doe nu weer 1 eetlepel olijfolie in de tajine, voeg de uien toe en smoor ze tot ze licht zijn gekleurd. Doe de knoflook erbij en draai het vuur laag.

Schik de stukken lamsvlees in de tajine. Bestrooi ze met saffraanpoeder en gemberpoeder en leg de kaneelstokjes erbij.

Voeg zout en peper naar smaak toe, gevolgd door 250 ml water en roer alles rustig door elkaar. Sluit de tajine en breng de inhoud op laag vuur aan de kook.

Zet de tajine 2 ½ uur in de oven en schep de inhoud af en toe om. Voeg zo nodig nog eens water toe. Doe de geroosterde amandelen 10 minuten voor het einde van de bereiding in de tajine.

Doe de gedroogde pruimen in een pan met 1 kleine opscheplepel stoofvocht van de tajine en 100 ml water, honing, kaneel en boter. Voeg zout en peper naar smaak toe. Roer alles door elkaar en kook de pruimen 10 minuten op laag vuur.

Verdeel de pruimen rondom het vlees en bestrooi met het sesamzaad. Serveer het gerecht direct uit de tajine.

Gamba's en chermoula

Voor 4 personen

Duur: 20 minuten + 15 minuten

Benodigdheden:

Tajine met een doorsnede van 27 cm
500 gram gamba’s
2 teentjes knoflook
1 klein bosje bladpeterselie
1 bosje koriander
1 eetlepel mild paprikapoeder
1 theelepel  gemberpoeder
1 theelepel gemalen komijnzaad
½ theelepel cayennepeper of harissa
sap van 1 citroen
2 eetlepels olijfolie
¼ theelepel grof zeezout

Bereiding:

Maak eerst de chermoula: wrijf de knoflook met het zout in een vijzel met een stamper fijn.

Snijd de peterselie en koriander fijn. Doe de fijngewreven knoflook in een schaal met peterselie, koriander, paprikapoeder, gemberpoeder, gemalen komijnzaad, cayennepeper, citroensap, olijfolie en 2 eetlepels water. Meng alles goed. Het moet een dikvloeibare saus zijn, zoals pesto. Voeg eventueel nog een scheutje water toe.

Pel de gamba’s op het staartje na. Kerf ze aan de rugkant iets in en verwijder het donkere darmkanaal. Spoel de gamba’s af en dep ze in keukenpapier droog.

Schep de gamba’s door de chermoula. Schep alles in een tajine, zet het deksel erop en stoof de tajine 15 minuten op zeer laag vuur.

Oerwortel met ras el hanout

Voor 4 personen

Duur: 15 minuten + 50 minuten

Benodigdheden:

Tajine met een doorsnede van 31 cm
1kg oerwortelen (een mix van paarse, gele en witte wortelen)
2 teentjes knoflook
1 ½ theelepel ras el hanout (Marokkaans kruidenmengsel)
1 mespunt gemalen piment
50 gram krenten
2 laurierblaadjes
sap van 1 citroen
½ bosje bladpeterselie
½ bosje koriander
50 gram pijnboompitten
olijfolie
zout

Bereiding:

Schil de wortelen. Snijd ze over de lengte doormidden en snijd elk stuk in 4 schuine stukjes. Pel de knoflook.

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een tajine en doe er wortel, hele teentjes knoflook, ras en hanout, piment, krenten, laurierblaadjes en 200 ml water in. Roer alles door elkaar, zet het deksel op de tajine en stoof de wortelen op heel laag vuur in 50 minuten gaar.

Haal de knoflook uit de tajine. Wrijf ze in een vijzel fijn en roer er het citroensap en 1 eetlepel olijfolie door.

Snijd de peterselie en koriander fijn.

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan op laag vuur.

Schud de nog warme wortelen in een schaal met de peterselie, koriander, geroosterde pijnboompitten en de knoflook-citroensaus. Schep alles losjes door elkaar.

Roze grapefruit en amandelen met oranjebloesemwater

Voor 4 personen

Duur: 15 minuten + 30 minuten

Benodigdheden:

Tajine met een doorsnede van 27 cm
3 roze grapefruits
2 eieren
100 gram rietsuiker
150 gram fijngemalen amandelschaafsel
200 ml slagroom
1 eetlepel oranjebloesemwater
½ vanillestokje
zwarte peper
boter

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Vet een tajine in met boter.

Snijd aan beide kanten een kapje van de grapefruits af en snijd dan de schillen rondom tot op het vruchtvlees af. Snijd met een scherp mes de partjes vruchtvlees tussen de vliezen uit. Leg de grapefruitspartjes in waaiervorm in de tajine.

Klop in een mengkom de eieren met de rietsuiker tot een bleke, luchtige massa. Spatel het amandelschaafsel, de slagroom en het oranjebloesemwater door de eimassa. Snijd het halve vanillestokje over de lengte open en schraap de zaadjes eruit. Schep ze door de eimassa. Maal er wat peper boven.

Giet het eimengsel over de grapefruitpartjes. Sluit de tajine en zet hem 30 minuten in de oven.

Haal het dekstel van de tajine, strooi een beetje rietsuiker over de inhoud en laat de suiker onder een hete grill licht kleuren.

Eet dit dessert warm of koud.

Tajine van duif met honing

Voor 4 personen

Duur:
30 minuten

Benodigdheden:


4 boerenduiven, klaar om te koken
4 kleine venkelknollen
2 teentjes knoflook
1 ui
1 eetlepel honing
1 citroen
1 theelepel anijszaad
1 snufje saffraan
2 eetlepels olijfolie
Versgemalen zout en peper
    

Bereiding:

Snijd de basis van de venkel en de uiteinden van de stengels af. Snijd de bollen in 4 en snijd de kleine stelen in grove plakken.

Vul de duiven met peper en de helft van het anijszaad en wrijf de buitenkant er ook mee in.

Laat ze in de tajine aan alle kanten bruin worden in boter en olie. Haal ze uit de tajine.

Fruit nu in dezelfde tajine de geplette knoflook, de gehakte ui en de venkel, zonder deze te laten kleuren.

Voeg de honing, de saffraan, de rest van het anijszaad en het citroensap toe.

Doe de duiven er weer bij. Vul de tajine voor de helft met warm water, dek af en laat gedurende 30 minuten sudderen.

Haal de duiven uit de tajine, snijd ze in 4 met een wildschaar.

Plaats ze in een schaal samen met de groenten en dien op.

Meer tajinerecepten op www.lecreuset.be

Tajine van rundvlees

Voor 4 personen

Duur: 35 minuten + 1u15

Benodigdheden:

5 eetlepels olijfolie
4 uien, fijngehakt
800 g runderstoofvlees, in grote stukkengesneden
3 aardappels
3 wortels, in kleine schijfjes gesneden
2 tomaten, in kleine stukjes gesneden
Peterselie
2 teentjes knoflook
¼ gladgestreken theelepel chilipoeder
½ gladgestreken theelepel paprikapoeder
Saffraan
1 gladgestreken theelepel kurkumapoeder
1 gladgestreken theelepel gemberpoeder
250 ml water
    

Bereiding:

Verhit de olijfolie in de tajine en fruit 3 fijngehakte uien.

Schroei de stukken vlees dicht en voeg de laatste fijngehakte ui toe. Voeg zout en peper toe.

Leng de kruiden (chilipoeder, paprikapoeder, saffraan, kurkumapoeder en gemberpoeder) aan met 250 ml water. Giet de helft in de tajine en bewaar de rest.

Schik de groenten in piramidevorm.

Snijd de aardappels in 4 en plaats ze rond het vlees dat in het midden van de tajine ligt.

Plaats boven op de piramide de wortels en de tomaten.

Besprenkel met de resterende kruiden aangelengd met water en voeg de gehakte peterselie en knoflook toe.

Dek af en laat 1uur en een kwartier sudderen, terwijl u regelmatig een klein beetje water toevoegt om het gerecht mals te houden.

Meer tajinerecepten op www.lecreuset.be

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top