Lekker gegratineerd

Nieuws | Niets zo heerlijk als een schotel die in de oven staat te pruttelen en waarop stilaan een goudbruin korstje te voorschuin komt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Niets zo heerlijk als een schotel die in de oven staat te pruttelen en waarop stilaan een goudbruin korstje te voorschuin komt. Want wintertijd, is gratintijd!

Recept 1 - Witloofgratin met bruin bier & Bouquet des Moines

HOOFDGERECHT – Voor 4 porties - makkelijk - goedkoop - bereiding: 30 minuten - kooktijd: 50 minuten

Ingrediënten:

1 kg witloof - 450 g gehakt - Bouquet des Moines kaas - bruin Carlsbergbier (Dark lager) - 1 ui - 2 teentjes knoflook - olijfolie - peper & zout

Bereiding:

Snijd de onderkant van het witloof en haal de blaadjes eraf. Kook ze in water met 1 teentje knoflook, peper en zout.

Hak ondertussen de ui, kuis de knoflook en bak vervolgens in wat olijfolie. Voeg het gehakt toe en de (gewassen en gesneden) peterselie en laat even bakken. Maak vochtig met wat bier en laat inkoken. Voeg het witloof toe en houd nog enkele minuten warm.

Doe alles in een schotel en bedek met de Bouquet des Moines kaas.

Zet in de oven en laat gratineren op 180° C.

Dien goed warm op met gebakken aardappelen.
___
Foto's & recepten door Delphine H - ©

Recept 2 – Pastagratin met champignons, chorizo & tomaten

HOOFDGERECHT - Voor 4 personen - makkelijk - goedkoop - bereiding: 20 minuten - kooktijd: 50 minuten

Ingrediënten:

350 g penne - 15 Limburgse grotchampignons (bij Colruyt) - 6 tomaten - 20 fijne sneetjes chorizo - 1 teentje knoflook – platte peterselie - olijfolie - mozzarella – peper en zout
Bereiding:

Kook de pasta in gezouten water.

Borstel ondertussen de champignons en snijd ze in schijfjes.

Kuis de knoflook, was en snijd de peterselie.

Bak de knoflook in wat olijfolie en voeg de champignons toe. Doe vervolgens de gesneden en ontpitte tomaten erbij. Laat bakken.

Snijd ondertussen de chorizo en voeg hem toe aan de bereiding.

Doe de penne in een schotel, doe de saus erbij en eindig met de mozzarella.
Laat gratineren in de oven op 180° C.

Recept 3 - Butternutgratin met geitenkaas

BIJGERECHT – Voor 4 personen - makkelijk - goedkoop - bereiding: 20 minuten - kooktijd: 35 minuten

Ingrediënten:

1 butternutpompoen van gemiddelde grootte - 2 uien – platte peterselie – tijm - olijfolie – nootmuskaat – verse geitenkaas – peper en zout

Bereiding:

Snijd de pompoen en schil hem. Snijd vervolgens in blokjes.

Pel de ui en hak hem.

Bak de ui in wat olijfolie tot hij licht begint te kleuren. Doe er vervolgens de pompoen, peper, zout, tijm en nootmuskaat bij. Laat gedurende 15 minuten bakken, maar roer regelmatig.

Meng ondertussen de verse geitenkaas met wat olijfolie, peper, zout en de gesneden platte peterselie.

Doe de pompoen in een schotel en bedek met de gemengde geitenkaas.

Zet gedurende 15 minuten in de oven op 180° C.

Dien goed warm op als bijgerecht.

Recept 4 - Crumble van prei en amandelen

BIJGERECHT - Voor 4 personen - makkelijk - goedkoop - bereiding: 15 minuten - kooktijd: 35 minuten

Ingrediënten:

3 preien - 2 soeplepels gepelde amandelen - 4 soeplepels geraspte Parmezaanse kaas - 4 soeplepels bloem - boter – Espelettepeper en zout

Bereiding:

Snijd de preien in staafjes en was ze.

Laat ze enkele minuten bakken in wat boter met zout en Espelettepeper.

Meng ondertussen de Parmezaanse kaas, de bloem en 2 soeplepels boter tot je een deeg bekomt.

Doe de prei in een schotel en voeg de amandelen toe. Bedek met de Parmezaanse kaas, de bloem en boter.

Zet gedurende 15 à 20 minuten in de oven op 180° C.

Goed warm opdienen als bijgerecht.

Recept 5 – Tartiflette met Hervekaas

BIJGERECHT - Voor 4 personen - makkelijk - goedkoop - bereiding: 20 minuten - kooktijd: 15-20 minuten

Ingrediënten:

8 aardappelen - 1 Hervekaas met Peket (jenever) - 6 fijne sneetjes pancetta - 2 uien – peper en zout

Bereiding:

Schil de aardappelen en snijd ze in fijne plakjes.

Doe de aardappelen en de uien in 4 kleine ovenschoteltjes. Kruid met peper en zout.

Leg nu een laagje kaas en vervolgens opnieuw aardappelen en uien. Eindig met kaas en de pancetta.

Zet gedurende 15 à 20 minuten in de oven op 180°C.

Recept 6 – Spinaziegratin met Fourme d'Ambertkaas

BIJGERECHT - Voor 4 personen - makkelijk - goedkoop - bereiding: 20 minuten - kooktijd: 40 minuten

Ingrediënten:

350 g spinazie - 1 rode ui - 8-10 aardappelen - Fourme d'Ambertkaas - pijnboompitten - 1 teentje knoflook - paprika - olijfolie – peper en zout

Bereiding:

Was de spinazie. Kuis de knoflook. Snijd en hak de rode ui. Verpletter de pijnboompitten.

Verwarm wat olijfolie in een hoge kookpan, voeg er de look en de ui aan toe en laat zachtjes bakken. Doe er vervolgens de spinazie, peper, zout en paprika bij en laat bakken. Doe de pijnboompitten er als laatste bij.

Schil de aardappelen en snijd ze in fijne plakjes.

Doe olijfolie in een schotel en leg de aardappelschijfjes erin. Bedek met de spinazie (laat het vocht erbij, dit is nodig om de aardappelen te koken) en eindig met de Fourme d'Ambertkaas.

Doe een stuk aluminiumfolie over de schotel waarin je gaatjes hebt gemaakt en zet gedurende 25 minuten in de oven. Haal de aluminiumfolie eraf en laat nog 15 à 20 minuten koken (totale kooktijd van de aardappelen).

Dien goed warm op als bijgerecht.

Recept 7 – Gratin van witte bonen in tomatensaus

BIJGERECHT - Voor 4 personen - makkelijk - goedkoop - bereiding: 20 minuten - kooktijd: 2 uur
 
Ingrediënten:
 
300 g droge witte bonen - 10 tomaten - 1 kruidenbuiltje – Italiaanse ham – paneermeel - kalfsfond -  tijm - 1 teentje knoflook -  2 sjalotten -  een beetje witte wijn -  olijfolie -   peper en zout

Bereiding:

Laat de witte bonen gedurende anderhalf uur in koud water weken. Doe ze vervolgens in een kookpot die voor de helft gevuld is met water en de andere helft met kalfsfond en het kruidenbuiltje en breng aan de kook.

Laat de bonen anderhalf uur koken. Na een uur koken kan je de tomaten beginnen snijden en ontpitten. Kuis de knoflook en de sjalotten en doe alles in een pan met olijfolie. Voeg de witte wijn toe en laat inkoken. Voeg de tomaten, tijm, zout en peper toe en laat gedurende 20 minuten koken. Mix, nadat alles gekookt is, de tomaten en doe er kookvocht van de bonen bij.

Meng de bonen en de tomatensaus en laat gedurende 10 minuutjes op een zacht vuur pruttelen.

Doe alles in een schotel, bedek met de Italiaanse ham en eindig met het paneermeel.

Zet gedurende 20 minuten in de oven op 180°C. Goed warm opdienen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top