Heerlijke soepen

Nieuws | Nu de herfst officieel zijn intrede heeft gedaan en de dagen stilaan kouder en korter worden, is het hoog tijd om enkele heerlijke soepen klaar te maken en in te vriezen voor de winterperiode.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Nu de herfst officieel zijn intrede heeft gedaan en de dagen stilaan kouder en korter worden, is het hoog tijd om enkele heerlijke soepen klaar te maken en in te vriezen voor de winterperiode.  

Recept 1 – Soep van bloemkool & prei – chips van chorizo & tijm

Voor 1 L - makkelijk - goedkoop - bereiding: 15 minuten - kooktijd: 25 minuten

Ingrediënten:

350 g bloemkool - 100 g prei (wit gedeelte) - 1 ui - 3 blokjes groentenbouillon - chorizo - tijm - pijnboompitten - 1 liter water - peper & zout

Bereiding:

Was de bloemkool en het wit van de prei en schil de ui. Doe alles in een snelkookpan, samen met de bouillonblokjes en voeg een liter water toe. Kook alles in de “groenten” stand (1) gedurende 15 minuten.

Verwarm ondertussen een pan zonder vetstof, snijd de chorizo en maak er chips van in de pan. Dep ze vervolgens in absorberend keukenpapier.

Gril de pijnboompitten met de tijm en vermaal vervolgens in een mortier.

Mix de soep wanneer ze klaar is (kijk de kruiding na) en dien heel warm op met de mengeling van pijnboompitten – tijm en een brochette van chorizochips. Werk af met verse tijm.

Recept 2 – Soep van potimarron, kokosmelk & koriander

Voor 1 L - makkelijk - goedkoop - bereiding: 15 minuten – kooktijd: 20 minuten

Ingrediënten:

450 g potimarron (kleine ronde pompoenvariant) - 1 ui - 1 aardappel - 3 blokjes groentenbouillon - kokosmelk - korianderblaadjes - korianderzaadjes - 1 liter water - peper & zout

Bereiding:

Schil de ui en de aardappel. Was de potimarron met behulp van een harde borstel. Snijd hem en maak hem leeg. Plaats hem (met de schil) in de snelkookpan, samen met de andere groenten en de bouillonblokjes. Sluit de pan en laat gedurende 15 minuten koken op de «groenten» - stand (1).

Was ondertussen de blaadjes van de koriander en verpletter de graantjes in een mortier.

Mix de soep wanneer ze klaar is (laat eerst de stoom uit de pan ontsnappen en kijk de kruiding na). Voeg er een ietwat kokosmelk aan toe en laat nog enkele minuten koken.

Dien goed warm op met de korianderblaadjes en de -zaadjes.

Recept 3 – Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons

Voor 1 L - makkelijk - goedkoop - bereiding: 20 minuten - kooktijd: 25 minuten

Ingrediënten:


200 ml kalfsfond - 3 blokjes groentenbouillon - 1 klein bakje Parijse champignons - 1 klein stuk kipfilet – platte peterselie - 1 wortel (wit, in dit geval) - boter - 1 soeplepel sojasaus - paprika – een stukje verse gember – peper & zout

Bereiding:

Meng de kalfsfond, de groentenbouillonblokjes, de sojasaus, de gember (geschild) en het water. Breng aan de kook. Zeef de bouillon verschillende keren. Kruid met peper en zout.

Bak ondertussen de kip in een beetje boter, met zout, peper en paprika. Snijd in kleine blokjes wanneer de kipfilet gebakken is.

Borstel ondertussen de Parijse champignons en schil ze, indien nodig. Schil de wortel en gebruik een dunschiller om dunne schilletjes wortel te verkrijgen.

Zet de soepkommen klaar. Doe de wortelschilletjes in de kommen, samen met de blokjes kip en de kleine champignons. Giet de bouillon erover, laat enkele minuten rusten (de champignons en de wortel gaan meekoken), voeg de peterselie toe en dien goed warm op.

Recept 4 – Soep van rode uien

Voor 1 L - makkelijk - goedkoop – bereiding: 10 minuten - kooktijd: 20 minuten

Ingrediënten:

600 g rode uien - 1 aardappel - 3 blokjes groentenbouillon - 1 liter water - honing -  gruyèrekaas - peper & zout

Bereiding:

Schil de uien (maar houd er een opzij) en snijd ze grof. Schil de aardappel.

Doe de uien en de aardappel in de snelkookpan met de bouillonblokjes en doe het water erbij. Kook het geheel gedurende 15 minuten op de "groenten"-stand (1).

Bak ondertussen de overgebleven en in stukken gesneden ui in een pan met wat honing. Laat karameliseren.

Laat de stoom uit de pan ontsnappen wanneer de soep klaar is. Haal de uien eruit en zet ze opzij. Mix de soep en de aardappelen (kijk de kruiding na). Doe vervolgens de uien terug bij de soep.

Doe de soep in kommen en voeg de gekarameliseerde uien en de geraspte gruyèrekaas toe. Goed warm opdienen.

Recept 5 – Velouté van erwten met foie gras krullen

Voor 1 L - makkelijk – redelijke prijs - bereiding: 5 minuten - kooktijd: 15 minuten

Ingrediënten:


450 g verse of ingevroren erwtjes (in functie van het seizoen) - 1 aardappel - 1 ui - 1 liter water - 10 cl lichte room - foie gras - 3 blokjes groentenbouillon - peper & zout

Bereiding:

Schil de aardappel en de ui.

Doe de erwtjes, de aardappel, de ui, het water en de bouillonblokjes in de snelkookpan.

Laat alles gedurende 15 minuten koken op de “groenten”-stand (1). Laat daarna de stoom uit de pan ontsnappen, open de pan en mix de soep – kijk de kruiding na.

Maak,  net voor het opdienen, met behulp van een dunschiller krullen van de foie gras. Zorg ervoor dat de foie gras heel koud is.

Voeg de room toe en de foie gras krullen.

Goed warm opdienen.

Recept 6 – Soep van pastinaak & gekruide lamsballetjes

Voor 1 L - makkelijk – redelijke prijs - bereiding: 20 minuten - kooktijd: 25 minuten

Ingrediënten:

1 pastinaak - 1 witte wortel (of oranje) - 1 ui - 1 liter water - 3 blokjes groentenbouillon - 200 g lamsgehakt – 1 rood pepertje – paneermeel – platte peterselie – boter – peper & zout

Bereiding:

Schil de pastinaak, de wortel en de ui. Doe alles in de snelkookpan met de bouiilonblokjes en het water. Sluit de pan en laat gedurende 15 minuten koken op de «groenten»-stand (1).

Meng ondertussen het lamsgehakt met een beetje van het rode pepertje, paneermeel, platte peterselie, peper en zout. Maak kleine balletjes en bak ze in wat boter.

Laat de stoom uit de pan, open ze en mix de soep. Kijk de kruiding na.

Dien goed warm op met de gekruide lamsballetjes.

Recept 7 – Groentensoep

Voor 1 L - makkelijk – redelijke prijs - bereiding: 25 minuten - kooktijd: 25 minuten

Ingrediënten:

100 g courgette - 1 ui - 200 g pasta (macaroni) - 1 wortel - 100 g prinsessenbonen - 150 g hesp naar keuze - basilicum - groentenbouillonblokjes - 1 liter water – Parmezaanse kaas - peper & zout

Bereiding:

Schil en snijd de courgette, de ui en de wortel.
Snijd de prinsessenbonen en de hesp.

Doe de groenten in een kookpot, vul met water en voeg de groentenbouillonblokjes toe. Breng aan de kook.

Voeg vervolgens de pasta toe (ongeveer 10 minuten voor het einde) en de hesp.

Proef en kijk de kruiding na.

Voeg de basilicum (volgens eigen smaak) en de kaas nog toe alvorens goed warm op te dienen.

Recept 8 – Huisgemaakte groentenbouillonblokjes

Ingrediënten:

1 prei - 2 wortelen - 2 grote uien - 1 stengel selder - 1 laurierblad - 1 takje tijm - 1 mespunt paprika - 1 mespunt curry - water – een beetje peper & zout

Bereiding:


Was en snijd alle groenten en doe ze in een snelkookpan. Zet onder water en sluit het deksel. Laat gedurende 15 minuten koken. Mix vervolgens. Je zou een ietwat vloeibare groentenpuree moeten bekomen.

Doe het mengsel, wanneer het afgekoeld is, in ijsblokzakjes en vries in.

Gebruik in plaats van een bouillonblokje voortaan een bouillonijsblokje.

Tip:

Kruid de bouillon niet (teveel)! Op die manier kan je het blokje in gelijk welke bereiding gebruiken zonder dat de kruiding van je gerecht wijzigt. Zo voorkom je een slechte verrassing!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top