Elk seizoen zijn groenten

Nieuws | Seizoensgroenten en lokaal eten worden massaal gepromoot in allerlei campagnes om onze CO2-uitstoot te verminderen, maar weet iedereen wel welke groenten in welk seizoen gegeten worden?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Seizoensgroenten en lokaal eten worden massaal gepromoot in allerlei campagnes om onze CO2-uitstoot te verminderen, maar weet iedereen wel welke groenten in welk seizoen gegeten worden? Veel van onze kinderen weten dat niet om de simpele reden dat je tegenwoordig alle soorten groenten en fruit het hele jaar door in de supermarkt kan kopen. En waarom is lokaal eten zoveel beter? Dit onderwerp vraagt om uitleg!

Waarom seizoensgroenten en lokaal eten?

Wat er dagelijks op je bord komt is verantwoordelijk voor 20% van onze CO2-uitstoot. Boontjes springen namelijk niet vanzelf op je bord: de boer kweekt ze, plukt ze, ze worden vervoerd, ingepakt en ten slotte in de supermarkt verkocht. Er wordt dus heel wat energie verbruikt voor je boontjes de kookpan ingaan. Wanneer die producten dan nog eens van de andere kant van de wereld moeten komen en in speciale serres gekweekt worden, vereisen ze nog meer energie én meststoffen. Dat is een punt. Wie lokaal koopt, steunt echter ook de lokale economie en kiest bovendien op die manier voor groenten en fruit die niet met chemische middelen bewerkt zijn. Dat is een tweede voordeel. Ten slotte zijn seizoensgroenten ook verser, hebben meer smaak en meer voedingswaarde. Je wint dus op alle vlakken!

Hoe weet je of je lokale of biologische seizoensgroenten koopt?

De herkomst van fruit en groenten staat vaak vermeld, ofwel op het informatiebordje in het rek van de winkel ofwel op het etiket van de voorverpakte producten. Dit is echter niet verplicht.
Fruit en groenten van biologische teelt dragen wel een label of ze liggen in een apart rek (de bio-afdeling). Dit biedt wel een garantie dat het gaat om een milieuvriendelijke manier van telen, maar betekent niet noodzakelijk dat de producten uit eigen streek komen.

Wat eet je best wanneer?

Is het je niet echt meer duidelijk welke groenten en welk fruit bij welk seizoen horen? We geven graag een overzicht!


Lente

In de lente krijgen we de eerste zonnestralen die het fruit kleur geven en ervoor zorgen dat de groenten uitkomen. Deze eerste groenten en fruit van de lente bevatten de meeste vitamines en voedingsstoffen. Ze zijn ook malser en hebben meer smaak. Dit is het moment om de neerslachtige gevoelens van de winter weg te eten.

Fruit: Peer, appel (maart), walnoot, hazelnoot*

Groenten: Asperge, rode biet* (maart), wortel* (maart), knolselder* (maart), kervel, paddenstoel, witloof (maart), savooikool, boerenkool (maart), spruitjes (maart), waterkers (maart), spinazie, sojascheutjes, veldsla (maart), raap* (maart), ui* (maart), pastinaak, oesterzwam, prei, aardappel*, zwarte radijs* (maart), rode radijs, rabarber, koolraap* (maart), salade, witte en zwarte schorseneren (maart), aardpeer (maart).
*dit zijn groenten en fruit die ook buiten het seizoen kunnen worden gegeten, omdat ze kunnen worden bewaard

Zomer

De zomer staat bol van de heerlijke verse groenten en fruit, boordevol vitaminen en vooral minder duur, omdat dit hét seizoen is om ze te oogsten! Hoe verser de producten en hoe meer seizoensgebonden, hoe groter ook de kans dat ze veel vitamines, mineralen, vezels en dergelijke bevatten. Daarenboven zijn ze ook rijk aan water, perfect dus als verfrissing tijdens een warme zomer.

Fruit: zwarte bes, kers, aardbei, framboos, kriek, kruisbes, rode aalbes, meloen, braambes, blauwe bosbes, pruim.

Groenten: asperges, aubergine, snijbiet, rode biet, broccoli, bewaarwortelen, wortelen, groene, bleek- en knolselderie, paddenstoelen, groenlof, andijvie, witte kool, rodekool, Chinese kool, savooikool, bloemkool en koolrabi, komkommer, courgette, kruidkers, spinazie, venkel, sojascheuten, snijbonen, sperziebonen, sla, maïs, raap, ui, erwtjes, oesterzwam, prei, paprika, aardappelen, pompoen, postelein, raapscheuten, roze radijs, rabarber, tomaat.

Herfst

Het aanbod aan groenten is vooral in september en oktober bijzonder groot, omdat er nog heel wat groenten en fruit van het naseizoen te vinden zijn. Daarna is het de beurt aan de gedroogde vruchten en de ‘vergeten’ groenten, zoals de pastinaak of de aardpeer en de groenten die later in bloei staan.

Fruit : Kweepeer, framboos, peer, appel, kwets, druiven. Droge vruchten: kastanje, okkernoot, hazelnoot.

Groenten : Aubergine, snijbiet, rode biet, broccoli, bewaarwortel, wortel in bundel, groene en witte selder, knolselder, paddenstoel, witloof, witloof met groene bladeren, andijvie, witte en rode kool, boeren- en savooikool, spruitjes, bloemkool, koolraap, komkommer, courgette, tuinkers, spinazie, venkel, sojascheuten, snijbonen, sperziebonen, kropsla, veldsla, maïs, raap, ui, pastinaak, oesterzwam, prei, paprika, aardappel, pompoen, postelein, roze en zwarte radijs, koolraap, schorseneer, tomaat, aardpeer.

Winter

De winter is het seizoen bij uitstek waarin het lichaam nood aan weerstand heeft, want de ziektekiemen steken overal de kop op. Fruit en groenten zijn een bron van vitaminen en voedingsstoffen en dus ideaal om bepaalde ziektes te voorkomen. Vooral in kool vind je heel wat vitamine C, vitamine E en provitamine A, belangrijke antioxidanten die ons immuunsysteem beschermen. Kool is ook rijk aan kalium en vezels, met andere woorden de ideale partner voor een gezonde en evenwichtige voeding.

Fruit : Kweepeer, peer, appel, tamme kastanje, walnoot, hazelnoot.

Groenten : Rode biet, wortelen, witte, groene en knolselder, kervel, paddenstoelen, witloof, andijvie, witte, rode, groene, boerenkool, koolrabi, spruitjes, savooiekool, winterpostelein, waterkers, veldsla, raap, ui, pastinaak, oesterzwam, prei, aardappel, (oranje) pompoen, rammenas, koolraap, (zwarte) schorseneren, aardpeer.

Meer weten?

Wil je meer weten over verse lokale seizoensgroenten? Leefmilieu Brussel heeft een handige site met heel wat informatie, tips en lekkere recepten voor alle seizoenen, gemaakt met groentjes van bij ons!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top