Lichte ijsjes en sorbets

Nieuws | Een heerlijk weertje, terwijl je een siësta houdt in de schaduw… Droom jij ondertussen ook van een verfrissende sorbet? Dan is dit het moment om de ijsmachine boven te halen!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een heerlijk weertje, terwijl je een siësta houdt in de schaduw… Droom jij ondertussen ook van een verfrissende sorbet? Dan is dit het moment om de ijsmachine boven te halen! Vergeet het ijs in je diepvries, dankzij je ijsmachine tover je huisgemaakte sorbets tevoorschijn met vers fruit, zonder bewaarmiddelen of additieven. In dit dossier vind je enkele originele recepten op basis van heerlijk zomerfruit. En voor wie toch nog op de lijn wil letten, hebben we ook drie lichte sorbets.
 

Sorbet, ijs, roomijs: what's in a name?

Ijs

Een ijsje wordt bereid met melk, eieren en suiker: de eieren worden opgeklopt met de suiker, er wordt warme melk aan toegevoegd en vervolgens wordt de mengeling langzaam aan de kook gebracht om ze in te dikken.

Roomijs

Roomijs wordt op dezelfde manier gemaakt, maar ze bevat ook nog room: ze is dus smeuïger.

Sorbet


Een sorbet bevat suiker en water waarvan men een siroop maakt en waar men fruitpulp aan toevoegt.

Granita

Granita, is een typisch verfrissend dessert uit Sicilië. Het is een soort van sorbet, maar dan op basis van crushed ijs.

Andere ijsbereidingen


Men kan ook ijsjes maken van yoghurt of platte kaas.

Hoe werkt een ijsmachine?

De meeste ijsmachines beschikken over een koelsysteem en een mengruimte.

Het koelsysteem moet gedurende 12 uur (voorafgaand aan de bereiding) in de diepvries om koud genoeg te zijn. De ingrediënten voor het ijs moeten eveneens tussen 4 en 5u in de koelkast gestaan hebben om voldoende koud te zijn alvorens ze in de ijsmachine gaan.

De smeuïgheid van het ijs hangt af van de specifieke vorm van het mengtoestel, dat lucht brengt in het ijs.

Wanneer het deksel voorzien is van een opening kan je het fruit, de noten of de aromatische kruiden toevoegen tijdens de bereiding.
 

 

Aardbeienyoghurtsorbet

Voor 4 personen

Bereiding: 15 min + mengen
Koeltijd: 30 min
Kooktijd: 4 of 5 min

Ingrediënten


100 gram poedersuiker
50 cl water
450 gram aardbeien
300 gram volle yoghurt

Bereiding


Meng, in een kookpot, de suiker met het water op een matig vuur. Breng vervolgens aan de kook en laat gedurende 3 minuten koken terwijl je regelmatig roert. Laat daarna 30 minuten afkoelen.

Verwijder het groen van de aardbeien en doe ze in de kom. Mix tot je een puree bekomt en doe deze vervolgens bij de suikersiroop. Voeg de yoghurt toe en meng tot je een homogene massa krijgt. Doe het mengsel in een ijsmachine en laat draaien tot je een sorbet verkrijgt.

Zet de sorbet in de diepvries of dien onmiddellijk op.

Ice Cream & Sorbet, Mc Rae Publishing Ltd

Granita met koffie

Voor 6 tot 8 personen

Bereiding: 15 min
Koeltijd: 30 min
Vriestijd: 6u
Kooktijd: 5 min

Ingrediënten

200 gram poedersuiker
1 ½ soeplepel niet gezoet cacaopoeder
12,5 cl water
1,25 liter sterke koffie

Bereiding

Meng, in een kookpot, de suiker met het cacaopoeder op een matig vuur. Doe er langzaamaan het water bij, breng aan de kook en roer regelmatig tot de suiker opgelost is. Zet het vuur wat lager en laat nog 3 minuten sudderen. Haal van het vuur en voeg de koffie aan de bereiding toe. Giet alles in een grote kom en laat 30 minuten afkoelen op kamertemperatuur. Bedek met huishoudfolie en zet 1 uur in de diepvries.

Haal de granita uit de diepvries en steek er door middel van een vork grote stukken ijs af. Zet de kom terug voor een uur in de diepvries en breek opnieuw de granita. Herhaal dit 3 keer om een korrelige textuur te bekomen. Bewaar de granita in de diepvries of dien onmiddellijk op.


Ice Cream & Sorbet, Mc Rae Publishing Ltd

Amandel-yoghurtijs (light)

Voor 4 tot 6 personen

Bereiding: 10 min + mengen

Ingrediënten

500 gram natuuryoghurt met 0% vet
25 cl soya melk vanille light
6 soeplepels vloeibare honing
1 soeplepel koolzaadolie
½ koffielepel bitter amandelextract
30 gram gepelde amandelen

Voor de afwerking:

1 soeplepel amandelschilfers

Bereiding

Klop, in een slakom, de yoghurt op met de sojamelk, de honing, de olie en het amandelextract. Doe het mengsel in de ijsmachine en laat draaien.

Hak ondertussen de amandelen grof. Doe de amandelen, wanneer het ijs bijna romig is, erbij en meng gedurende 2 minuten.

Zet het ijs in de diepvries of dien onmiddellijk op en werk af met amandelschilfers.

Healthy Desserts, Mc Rae Publishing Ltd

Ananas-sinaasappelsorbet (light)

Voor 4 tot 6 personen

Bereiding: 15 min + mengen
Koeltijd: 30 min
Kooktijd: 5 min

Ingrediënten


12 cl water
100 gram poedersuiker
1 kleine ananas
50 cl sinaasappelsap
2 koffielepels niet behandelde geraspte sinaasappelschil
1 soeplepel citroensap

Bereiding

Meng, in een kookpot, het water met de suiker. Breng aan de kook op een matig vuur en blijf roeren tot de suiker opgelost is. Zet het vuur af.

Schil de ananas, haal het hart eruit en snijd in stukjes. Doe de stukjes ananas in een keukenrobot en mix tot je een homogene puree bekomt. Doe het mengsel in een slakom. Voeg de suikersiroop, het sinaasappelsap, de geraspte sinaasappelschil en het citroensap bij de ananaspuree. Zet 30 minuten in de koelkast.

Doe het geheel in de ijsmachine en laat draaien tot je een sorbet bekomt. Dien onmiddellijk op of zet in de diepvries.

Healthy Desserts, Mc Rae Publishing Ltd

Ijsstokjes met drie soorten fruit (light)

Voor 8 personen

Bereiding: 30 minuten
Vriestijd: 6u

Ingrediënten

450 gram aardbeien
6 soeplepels vloeibare honing
3 grote rijpe gele perziken
5 grote kiwi’s

Bereiding

Was de aardbeien, verwijder het groen en doe ze in een slakom. Mix ze met behulp van een handmixer tot je een puree bekomt. Haal ze door een puntzeef en voeg de 2 soeplepels honing toe. Doe het mengsel in acht lollyvormpjes tot ze voor een derde gevuld zijn. Zet 2 uur in de diepvries.

Schil de perziken, ontpit ze en snijd in stukjes. Doe de stukjes in een slakom en mix tot een puree met een handmixer. Haal de puree door een puntzeef en doe er 2 soeplepels honing bij. Doe dit mengsel in de lollyvormpjes tot ze voor twee derden gevuld zijn. Zet 2 uur in de diepvries.

Schil de kiwi’s. Snijd ze in schijfjes en doe ze in een slakom. Maak er met de handmixer puree van. Haal door de puntzeef en doe er de rest van de honing bij. Doe het mengsel in de vormpjes tot ze vol zijn en zet 2 uur in de diepvries.

Healthy Desserts, Mc Rae Publishing Ltd

Frambozensorbet met Kriek

Bereiding: 25 min
Koeltijd: 4u
Mengtijd: 25-30 min

Ingrediënten (voor 1,5 liter sorbet):

500 g verse frambozen
50 cl Kriek frambozenbier
300 g bloemsuiker
200 g glucose (bij de apotheek)

Bereiding

Mix de frambozen en haal ze door de zeef om de pitjes eruit te halen; zet daarna in de koelkast.

Giet het bier, de suiker en de glucose in een steelpan en breng aan de kook. Roer af en toe. Haal de siroop van het vuur en laat afkoelen. Plaats vervolgens gedurende 4 uur in de koelkast.

Meng het vlees van de frambozen met de siroop. Giet vervolgens in de ijsmachine (waarvan het koelsysteem 12 uur in de diepvries heeft gestaan).

Laat gedurende 25 à 30 minuten draaien tot de sorbet smeuïg en soepel wordt.

Deze sorbet kan, overgoten met wat gekoelde wodka, als dessert of digestief opgediend worden.

Vervang voor de kinderen het bier door de limonade.

Sorbet van wortel-sinaasappel-citroen

Bereiding: 20 min
Koeltijd: 4u
Mengtijd: 20-25 min

Ingrediënten (voor 1,4 liter sorbet):

300 g bloemsuiker
30 cl geperst sinaasappelsap
40 cl vers wortelsap
30 cl geperst citroensap

Bereiding

Breng 30 cl water met de suiker en de glucose aan de kook. Haal de siroop van het vuur en laat afkoelen. Voeg vervolgens het fruitsap en het wortelsap toe.

Haal de bereiding door de zeef en bewaar gedurende 4 uur in de koelkast. Giet vervolgens in de ijsmachine (waarvan het koelsysteem 12 uur in de diepvries heeft gestaan).

Laat gedurende 25 à 30 minuten draaien tot de sorbet smeuïg en soepel wordt. Laat niet langer mengen dan nodig, anders zouden er klonters in de sorbet kunnen komen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top