Welk type moeder ben jij?

Nieuws | Hou jij je kroost strak in het gareel? Of wil je de allerbeste vriendin van je kids zijn? Drukke blackberry-mama of staat het vieruurtje elke dag klaar als ze van school komen?

Door

Deel dit nieuws

Hou jij je kroost strak in het gareel? Of wil je de allerbeste vriendin van je kids zijn? Drukke blackberry-mama of staat het vieruurtje elke dag klaar als ze van school komen? Het relativerende nieuws: niemand is de beste moeder, elk type heeft immers haar kwaliteiten.

De hartelijkheid zelve

Jouw kind heeft jou als grote fan. Streng optreden, daar ben je niet zo voor te vinden. Je kind aanmoedigen vind je veel waardevoller. Aan conflicten probeer je vaak een positieve draai te geven. Je kind heeft dan ook het gevoel dat hij of zij voor alles bij jou terecht kan. Iets misgelopen op school? Jij neemt het automatisch voor je kind op. Overdrijf hier niet in, want jouw kind mag gerust met kritiek leren omgaan. Het gezellig maken is één, maar kinderen hebben ook regels nodig. Als je het niet eens bent met je zoon of dochter, dan kan je dit dus beter gewoon zeggen. Ook dat kan op een opbouwende manier.

Het organisatietalent

Jij ziet je gezin eerder als een bedrijf. Je voltijdse baan wil je na de bevalling zo snel mogelijk hervatten. Je runt het huishouden als een vakkundige manager. Turnzakken staan klaar? Check! Brooddozen gemaakt? Uiteraard! Je bent er voor je kids, maar je planning blijft belangrijk. Je zoon of dochter voelt zich veilig bij jou, want je hebt meestal wel voor alles een oplossing. Ook de slaapkamers zijn tiptop in orde. Jouw kids leren al op jonge leeftijd voor zichzelf te zorgen. Geef je kind gerust zelf wat verantwoordelijkheid, maar vergeet je kinderen geen aandacht te geven als ze er om vragen. Laat gerust je emotionele kant ook zien aan je kids. Geniet samen!

Het gevoelige hart

Je voelt je kind perfect aan. Je stelt veel vragen en neemt je tijd om te luisteren naar je zoon of dochter. Een goede persoonlijke ontwikkeling en je gevoelens uiten vind je belangrijk. Opvoeden, daar ga jij niet te licht over. Doordat je je kind zoveel ruimte geeft, voelt het zich gewaardeerd en dat is goed voor het zelfvertrouwen. Vergeet echter niet aan jezelf te denken. Gun je kind ook banden met andere mensen.

Miss consequent

Jouw kinderen hebben recht op een eigen mening, maar jij neemt doorgaans wel de beslissingen. Familievergaderingen zijn er bij jullie dan ook niet bij. Regels en discipline vind je belangrijk, uitgesproken conflicten zijn er bij jullie zelden. Kinderen hebben structuur en duidelijkheid nodig, jij biedt ze die. Vergeet niet dat kinderen hierdoor minder goed leren hoe ze zelf beslissingen kunnen nemen. Luister wat vaker naar je kinderen en laat ze mee overleggen. Zakgeld of vakantiebestemming? Kinderen, zeker pubers, hebben hier vast wel iets over te vertellen.

De pas op-moeder

Alleen perfectie is goed genoeg voor jou. Je wil telkens beter doen. De controle verliezen is voor jou dan ook een gruwelijke gedachte. Door je eigen angst verbied je je kind nogal wat en probeer je rampscenario's te voorkomen. Het is goed dat kinderen beschermd worden, jij gaat voor je kind door het vuur. Maar laat angst je leven en zeker niet je opvoeding bepalen. Laat zoon- of dochterlief zijn eigen weg gaan, ook al is dat met vallen en opstaan.

De coach

Over opvoeden heb jij al halve bibliotheken gelezen. Jouw kind mag zelf zoeken en leren van zijn fouten. Wat niet wil zeggen dat jij zoon of dochter niet in de gaten houdt. Loopt het mis, dan stuur je rustig bij. Erg leuk dat je de kids zoveel vertrouwen gunt, je geeft ze een eigen verantwoordelijkheid en veel vrijheid. Het gevaar van alle vrijheid geven is dat je af en toe te laat kunt zijn met ingrijpen. Geef je kind niet meer verantwoordelijkheid dan hij aankan.

Miss Chill

Alles komt wel goed. Voor jou is een fijne sfeer in huis belangrijker dan de hele tijd zeggen wat mag of niet mag. Creativiteit stimuleer je, gaat daar wat rommel mee gepaard, dan is dat zo. Jullie genieten van het leven en staan voor iedereen open. Een kind moet vrijheid krijgen, maar een kind heeft ook nood aan regelmaat. Op tijd naar bed is geen schande. Kinderen hebben nu eenmaal structuur nodig. Ook in een goedlachs huishouden mag je gerust met vaste tijdstippen om te eten werken!

De grapjurk

Zorgen zijn voor morgen. Als er een probleem is, dan kan je er maar beter eens goed om lachen. Jij brengt een vrolijke en positieve sfeer in huis. Met humor los jij veel op, je geniet op die manier veel meer van je kinderen en zij waarderen dat. Al kan je natuurlijk niet alles verstoppen achter een schaterlach. Ook minder prettige gevoelens mag je toelaten, het hoeft niet altijd een groot feest te zijn.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top