Op vakantie als single parent

Nieuws | Het aantal alleenstaande ouders is de laatste jaren sterk toegenomen.Is het voor alleenstaande ouders makkelijk om met vakantie te gaan? Wij namen de vraag onder de loep!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het aantal alleenstaande ouders is de laatste jaren sterk toegenomen. Het betreft mensen die bijvoorbeeld hun partner hebben verloren of die van hun partner zijn gescheiden en kinderen hebben. Meestal worden de kinderen ondergebracht bij een van de ouders of afwisselend bij de moeder en de vader. Maar hoe zit dan dan met vakantie? Is het voor alleenstaande ouders makkelijk om met vakantie te gaan? Wij namen de vraag onder de loep!

Groeiende vraag

De vraag naar aangepaste reizen voor alleenstaande ouders met kinderen groeit. Alleenstaande ouders vinden het vaak te zwaar om alleen de verantwoordelijkheden te dragen op vakantie en ook de kosten die met een vakantie gepaard gaan, zijn vaak zwaar om alleen te dragen. In veel hotels mag een kind gratis of tegen sterk verminderde prijs op de kamer van de ouders slapen, mits er twee volwassenen betalen. Maar wat als je alleen komt te staan met je kind? Gelukkig neemt ook het aanbod reizen voor eenoudergezinnen de laatste jaren toe.

Goedkoper op reis

Vele alleenstaande ouders hebben geen groot budget om te reizen. Ze hebben vaak een huis of appartement af te betalen en voor sommigen komt daar nog de maandelijkse alimentatie bij. Voor hen kan een vroegboekkorting soelaas brengen of last minute boeken. Door diverse websites goed in de gaten te houden is het mogelijk om wat voordeliger op vakantie te gaan. Steeds meer touroperators bieden ook kortingen voor kinderen die met 1 ouder reizen, dit staat aangegeven in de brochures. Dat is onder andere het geval bij Neckermann en Thomas Cook.

Vakantie met andere alleenstaande ouders

In tegenstelling tot de zogenaamde vakantie voor singles is er bij de vakanties voor alleenstaande ouders sprake van het meenemen van de kinderen. Dit kan voor beide een fijne ervaring zijn: de kinderen kunnen samen spelen en de alleenstaande ouders kunnen genieten van de rust, ervaringen uitwisselen of zelfs een nieuwe levensgezel vinden. Leuk is dat je allemaal in hetzelfde schuitje zit, wat al snel een band kan scheppen tussen reisgezellen.

Qualitytime

Alleen op vakantie met je kind(eren) hoeft geen zware opdracht te zijn, het is net het ideale moment om te genieten van de tijd met elkaar, zeker als je een gedeeld hoederecht hebt met je ex-partner. Plan dus heel veel leuke activiteiten met je kids, het kan de band alleen maar sterken maken! Waarom bijvoorbeeld niet kamperen? Dat kan onder andere met de Nederlandse reisagent http://www.labyrinth.nl

Skivakantie

In België organiseren de Gezinssportfederatie en AFYA jaarlijks een vakantie voor eenoudergezinnen. Op de skivakantie van GSF is er geen toeslag voor een single parent met kind en ook bij de vakanties voor eenoudergezinnen van AFYA niet. 

Meer info: http://www.afya.be/ en http://www.gsf.be

Ook met pubers

In Nederland organiseert touroperator Baobab sinds 2003 al aangepaste 'single parent reizen' in groep. Je kan er kiezen uit maar liefst twaalf verschillende bestemmingen. De reizen van Baobab zijn scherp geprijsd, met forse kinderkortingen, ook voor kinderen van 12 tot en met 15 jaar. Daarnaast zijn er speciaal aangepaste programma’s, meer comfort tijdens de reizen, minder reisdagen, eigen Baobab reisbegeleiders en speciale kinderexcursies.

Meer info: www.baobab.nl

Tijd voor jezelf

Ook het Nederlandse Estivant organiseert al bijna 15 jaar vakanties voor eenoudergezinnen. Estivant is overigens de enige reisorganisatie die geen gezinsvakanties aanbiedt en exclusief voor eenoudergezinnen is. Op elke bestemming ondernemen ervaren enthousiaste Nederlandstalige EstiFun teams de leukste activiteiten met kinderen. Daardoor heb je als ouder in de vakantie ook tijd voor jezelf of om met de andere ouders iets te ondernemen.

Meer info: www.estivant.nl

Kookouder

Ga mee als "kookouder" op kamp met je kinderen als die in een jeugdbeweging zitten. Zo bespaar je heel wat geld uit, want je betaalt zelf niets en soms krijg je nog een korting als je eigen kind meegaat op kamp. Je leert er andere ouders kennen en het houdt je jong om met zoveel jeugd om je heen te zitten!

Huisruil

De huisruilformule is ook een goedkope manier van reizen. Je verblijft in het huis van een gezin uit een ander land, dat op dat moment in jouw huis wonen. Het is een originele vakantieformule die je weghoudt van de platgetreden paden en waarbij je enkel de vervoerskost hebt. Je brengt je vakantie door in een persoonlijke woonomgeving die je alle comfort en gezelligheid biedt en met een beetje geluk krijg je je eigen huis netjes en opgeruimd terug!

Meer info: www.taxistop.be

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top