Hoe ga je om met "moeilijke" kinderen?

Nieuws | Moeilijke kinderen, bestaan ze wel? Ligt de oorzaak van hun "moeilijkheid" niet eerder bij hun ouders? Vaak komen mama en papa gestresseerd en vermoeid thuis van het werk. In veel gevallen moeten ze dan nog eten maken, helpen bij schoolwerk... Wanneer een kind dan wat "moeilijk" doet, moet je als ouder al stevig in je schoenen staan om hier goed op te reageren.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Moeilijke kinderen, bestaan ze wel? Ligt de oorzaak van hun "moeilijkheid" niet eerder bij hun ouders? Vaak komen mama en papa gestresseerd en vermoeid thuis van het werk. In veel gevallen moeten ze dan nog eten maken, helpen bij schoolwerk... Wanneer een kind dan wat “moeilijk” doet, moet je als ouder al stevig in je schoenen staan om hier goed op te reageren.

Moeilijke kinderen zijn vaak niet bewust moeilijk. Het kan zijn dat een diepere oorzaak de bron is van al dat moeilijk doen. Verdriet hebben, gepest worden op school, zich ongelukkig voelen: het zijn allemaal mogelijke bronnen van onhandelbaarheid. In dit dossier bieden we een aantal handige tips die je kunnen helpen met “moeilijke” kinderen om te gaan.

Een goede nachtrust

De basis voor een aangenaam kind is een goede nachtrust. Een kind dat niet uitgeslapen is en dat moet presteren, zal veel sneller geneigd zijn om moeilijk te doen. Hoe zou je zelf zijn? Natuurlijk betekent dit dat jij als ouder best ook op tijd in je bed kruipt...

Tot drie tellen

Een eenvoudig trucje waarmee je moeilijke kinderen tot luisteren kan dwingen, is luidop tot drie tellen. Doen ze op tel drie nog niet wat je vraagt, dan geef je hen meteen een straf. Maak liefst geen uitzondering op de regel van drie. Wees met andere woorden consequent: geef altijd een straf op tel drie wanneer je kinderen niet naar je luisteren. Na een tijdje zal je merken hoe efficiënt deze methode is om je kinderen te laten gehoorzamen.

Afzonderen

Kinderen hebben nogal snel de neiging om in tranen uit te barsten. Wanneer ze huilen omwille van bepaalde pijn die ze ervaren, of omdat ze verdriet hebben, dan is daar natuurlijk niets mis mee. Sommige kinderen slagen er daarentegen in om bij de minste situatie waarbij ze de armen uit de mouwen moeten steken, of wanneer ze iets niet krijgen, een stevige huilserenade op te zetten. Daar gaat je rust... Wat je dan best doet, is de kinderen afzonderen naar een andere plaats. Niet naar de kelder of het bed, maar naar een ruimte die ze kennen en vertrouwen. Noem deze plaats “het weenhoekje”, en vertel ze dat ze hier zoveel en zo luid mogen wenen als ze willen en dat ze altijd opnieuw aan tafel mogen komen wanneer de traantjes opgedroogd zijn. Hou in gedachten dat kinderen vaak wenen voor extra aandacht. Isoleer je hen, dan stoppen ze na een tijdje automatisch, zonder dat ze jou en je gezin lastig vallen.

Humor

Jongeren, en dan vooral pubers, houden ervan om je uit te dagen wanneer ze ergens niet akkoord mee zijn. Ze kunnen vlijmscherp reageren en weten vaak ouders tot het uiterste te drijven. Neem niet alles meteen zo ernstig als ouder. Reageer met humor om de spanning te laten verdwijnen.

Tel zelf tot 3

Een ander handig trucje waarmee je kan reageren op moeilijke kinderen is zelf tellen tot drie alvorens je reageert. We weten het: dat is niet eenvoudig, omdat pubers stevig en snel kunnen reageren en je daardoor al eens emotioneel reageert. Maar zelf tellen tot drie alvorens te reageren, kan helpen om de lont uit je vuur te halen.

Schat de situatie goed in en stel vragen

Wanneer je in een moeilijke situatie verzeild bent geraakt, kunnen vragen helpen. Waarom doe je zo? Scheelt er iets? Vind je dat je zelf goed bezig bent? Dergelijke vragen kunnen de (echte) oorzaak van de ongehoorzaamheid van je kind blootleggen. Let wel, overdrijf hierin niet. Stel eerlijke en goed bedoelde vragen. Zoniet haken ze meteen af.

Maak tijd

Maak tijd vrij voor je kinderen en geef hen heel bewust aandacht. Je zal ze beter leren kennen en appreciëren. Hierdoor ga je automatisch moeilijke situaties herkennen en zal je hier beter op kunnen reageren. Ook pubers hebben tijd en aandacht nodig. Pas indien je die niet geeft, dan kan het fout gaan lopen.

Geef je kinderen de vrijheid

Geef je kinderen voldoende vrijheid. Op die manier worden ze geconfronteerd met het “echte” leven. Bovendien zal de omgeving hevig reageren op moeilijk gedrag. En het is algemeen geweten dat jongeren sneller het gezag van hun peers aanvaarden dan van hun ouders.

Geef je kinderen zelfvertrouwen

Stimuleer je kind met complimentjes wanneer het iets goed doet. Enkel dan kan een kind verder evolueren en gelukkig worden. Dankzij de bevestiging die je het kind geeft, krijgt het meer zelfvertrouwen en zal het minder moeilijk gaan doen.

Autoriteit

Tot slot, een klets op de billen, of eens uitvliegen tegen de kinderen om ze tot de orde te roepen, lucht niet alleen op, het  helpt bovendien ook  en er is niets mis mee, zolang je niet overdrijft, natuurlijk.  Trouwens, eens uitvliegen tegen je kinderen zou zelfs niet eens slecht voor hen zijn. Het kan hen later onder andere helpen om beter om te gaan in situaties met bijvoorbeeld een “brullende” baas, of een gespannen collega.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top