Opvoedtips van een (niet zo) perfecte mama

Nieuws | Er wordt zo veel van ons verwacht: een modelwerknemer zijn, een toegewijde echtgenote, een leuke vriendin, een verleidelijke vrouw, van alles op de hoogte zijn, aandacht hebben voor ecologie... en een perfecte mama zijn natuurlijk!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Er wordt zo veel van ons verwacht: een modelwerknemer zijn, een toegewijde echtgenote, een leuke vriendin, een verleidelijke vrouw, van alles op de hoogte zijn, aandacht hebben voor ecologie... en een perfecte mama zijn natuurlijk!

Maar... het echte leven ziet er vaak een beetje anders uit. In plaats van de dagelijkse verse soep, kiezen we wel eens voor de fastfood op de hoek van de straat. Boterhammen met choco zijn zo veel gemakkelijker dan een yoghurtje met vers fruit uit de tuin. En zo zijn er veel kleine dingen die ons leven gemakkelijker maken. Een perfecte mama bestaat immers niet!

Lees verder voor enkele handige opvoedtips.

Loslaten

Wat we dan wel moeten doen? Alles leren loslaten. Accepteer dat die dagelijkse probleempjes gemakkelijk opgelost kunnen worden (en vaak van voorbijgaande aard zijn). Enkele voorbeelden:

-    Je kind vraagt steeds "Waarom?" en vaak zijn het dan ook nog eens gênante vragen (Waarom heeft die meneer maar één been?...)? Zelfs in de meest delicate situaties weiger je best niet te antwoorden. Elke ouder zal het begrijpen. Het beste is te zeggen dat je er nu geen antwoord op kan formuleren, maar dat je er thuis zal over spreken. En dat dan ook doen, natuurlijk.
-    Je kind zegt alleen maar "Neen"? En maakt scènes als je hem of haar iets weigert? Geef je kind zeker niet altijd gelijk. Maar maak misschien een keuze tussen welke dingen absoluut niet kunnen en welke dingen minder belangrijk zijn. Verkleed gaan wandelen in het weekend kan, maar gaan slapen zonder tanden te poetsen niet, om maar een voorbeeld te geven.
-    Je kind speelt vals bij spelletjes. Kinderen zijn vaak het slachtoffer van hun perfectionisme en willen niet verliezen. Laat hem of haar niet steeds winnen, maar leer hen dat verliezen deel uitmaakt van het spel en dat ze dat moeten durven toegeven. Met de leeftijd zou dat sowieso in orde moeten komen.
-    Je kind weigert beleefd te zijn en "Goedendag, bedankt, tot ziens" te zeggen? Dat zal met de tijd wel overgaan. Vraag en herhaal het voor je kind en als het weigert, leg je gewoon uit dat je kind nu eenmaal in een fase zit dat het weigert vriendelijk te zijn. Als je je kind forceert, voelt je kind zich onbegrepen en niet gesteund. Een goed compromis: vraag je kind kushandjes te gooien naar de persoon in kwestie.

Om je leven gemakkelijker te maken

-    Maak een afspraak bij de dokter bij het begin van het schooljaar om alle papieren in orde te brengen. Zo is alles geregeld met één consultatie.
-    Schoolaankopen doe je al in augustus. Je hebt er immers aan gedacht om het lijstje met benodigdheden al te vragen in juni.
-    Maak een stock met basismateriaal: potloden, gommen, papier...
-    Maak een lijstje met de kinderen uit de klas die in dezelfde buurt wonen en spreek af met de andere ouders om een beurtrol te maken voor de uitstapjes en dergelijke...
-    Voor de kleinsten in de kleuterschool: stel voor aan de juffrouw om de lichte maaltijd collectief te organiseren. Met een beurtrol brengt elk kind eten mee voor de hele klas: het is milieuvriendelijk, economisch en je wint er tijd mee: in plaats van je elke dag de haren uit je hoofd te moeten trekken over wat je kind zal eten, moet je dat maar vijf keer op een jaar doen.
-    Leer je kind zelfstandig zijn: stel voor dat het de avond voordien zelf zijn of haar boekentas maakt en zelf een outfit kiest voor de dag erna.
-    Echt te veel aan je hoofd? De tv aanzetten mag, maar dan wel zonder reclame: kies een kinderzender of dvd’s. Varieer tussen Disney, musicals en klassiekers en je geeft je kind meteen nog een portie cultuur mee.

Hygiëne

-    Wil je kind niet in bad? Er bestaat zeep in alle kleuren, badzout dat knispert in het water...: experimenteer met gadgets om het leuker te maken.
-    Beter: laat je kind meekiezen bij de aankoop van de producten en leg uit dat dit een privilege is, een beloning die een bad nemen leuker maakt.
-    In het slechtste geval kies je een Barbie of goedkoop stuk speelgoed en laat je toe dat je kind het meeneemt in bad. Straks moet je nog moeite doen om het uit bad te krijgen!
-    Geef je kind verantwoordelijkheid: je poetst je tanden alleen (kijk het resultaat wel na), je wast je handen alleen (met een trapje en zijn of haar eigen handdoek)...

Look

-    Kies alleen maar broeken met rekker of broeken die je kunt aanpassen.
-    Zelfs als je dochtertje dol is op rokjes en jurkjes: zolang ze klein is, draagt ze een broek op school. Ze moet alleen naar de wc gaan op school en met een broek is ze zo weer aangekleed.
-    Is je dochter een echt prinsesje? Kies voor jurkjes met tule voor het weekend als compromis.
-    Smeekt ze om make-up te gebruiken of haar nagels te lakken? OK voor transparante nagellak en een kleurloze lipgloss. Laat ze de handelingen nadoen met een borsteltje, maar dan wel zonder poeder. Is je dochter al wat ouder? Profiteer ervan om haar uit te leggen wat een goede huidverzorging inhoudt zodat je haar goede gewoontes aanleert.
-    Om tijd te winnen, koop pakketjes kousen in één kleur. Moet je al niet meer zoeken naar het juiste paar. Verandert de maat, verander dan meteen ook van kleur zodat je je niet vergist.
-    Je kind wil naar buiten gaan zonder jas en jij bent bang dat het ziek zal worden? Als het een randgeval is, laat het dan maar eens een goede verkoudheid oplopen. Daarna zal je kind wel weten dat het zich warm moet kleden. En draag voor de zekerheid zelf een sjaal, die kan altijd als pull dienen voor je kind op het einde van de dag als het begint af te koelen.

Voeding

-    Je kind weigert bepaalde dingen te eten? Vraag ten minste dat het proeft (zelfs al is het maar een klein beetje) om zeker te zijn dat het ondertussen nog niet van mening veranderd is. Forceer verder niets. Het is geen ramp als je kind voor één keer geen groenten eet.
-    Dring niet aan op het feit dat je kind zijn of haar bord moet leegeten. Het gevoel van verzadiging leren kennen is veel belangrijker voor de toekomstige gezondheid van je kind dan het verouderd idee van fatsoen.
-    Wil je kind de hele dag door snoepen? Verberg snoep, chocolade en koekjes en zet een schaal met gedroogd fruit of stukjes fruit of groenten op de tafel. Om ongelimiteerd van te eten.
-    Oefen je snijkunsten en investeer in goede mesjes. Gaan wortelen er niet in? Misschien helpt het als je ze snijdt in de vorm van een bloem.
-    Leer snel goede gewoontes aan. Frisdrank en chocolade kunnen, maar alleen buitenshuis. Of nog: eet niet systematisch een dessert na de maaltijd, of het zou een yoghurtje moeten zijn.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top