Maak komaf met keelpijn!

Nieuws | Keelpijn kan behoorlijk vervelend zijn en kan vele oorzaken hebben.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Keelpijn kan behoorlijk vervelend zijn en kan vele oorzaken hebben. Meestal ontstaat keelpijn door irritatie van het keelslijmvlies. Andere oorzaken van keelpijn zijn bacteriën of een virus. Vooral in de koudere jaargetijden krijg je keelpijn door temperatuurverschillen. Meestal gaat de keelpijn vanzelf weg na drie of vier dagen. Maar als je snel van je keelpijn wilt afkomen hebben wij alvast enkele tips...

  

Opletten met warmte

Bij keelpijn moet je opletten met te hoge temperaturen, want een ontstoken zone die in contact komt met warmte kan de ontsteking nog verergeren. Laat je thee of warme melk dus even afkoelen alvorens je gaat drinken.

Koude verzacht

Koude daarentegen verdooft de pijn. Op een ijsblokje zuigen of roomijs eten, kan keelpijn dan ook ietwat verzachten. Maar opgelet voor de ingrediënten, want fruit (vooral dan bananen, citrusvruchten....) en vruchtensap zijn zuur en kunnen prikken.

Geef je stem rust

Als je keelpijn hebt, praat dan zo weinig mogelijk om je stem de nodige rust te geven. Daarnaast kan je keelpijn ook verzachten met zuigtabletjes of keelspray.

Poets je tong

Door je tong te poetsen verwijder je de aanslag en bacteriën die zich daar ophopen, dit kan helpen keelpijn te verminderen. Vergeet ook niet om regelmatig van tandenborstel te wisselen (elk seizoen!)

Gorgelen met water en zout

Grootmoeders tips komen ook altijd goed van pas, ook al helpen ze maar tijdelijk, het kan de pijn verlichten.

Meng een theelepel zout in een glas lauw water. Gorgel dit mengsel meerdere keren per dag. Het zout water zal de bloeddoorvoer op de plaats van de keelpijn bevorderen. De haarvaten zetten uit en dat vermindert de keelpijn. Ook het slijm in de keel wordt hierdoor goed gereinigd.

Gorgelen met water en tabasco

Het klinkt misschien vreemd maar tabasco kan helpen bij keelpijn. Doe 5 tot 10 druppels tabasco in een glas met lauw water. Roer goed zodat de tabasco opgelost is in het water. Gorgel twee minuten met dit mengsel en spuug uit. Zorg eventueel dat je wat te drinken hebt om je mond te blussen. Bij het afnemen van de hitte in de mond, zal ook de keelpijn afnemen.

Drink thee met tijm

Neem vijf gedroogde of verse blaadjes tijm, doe ze in een glas en vul het glas met gekookt water. Laat vijf minuten trekken en drink het op. Ook gorgelen met deze thee zal de keelpijn verlichten.

Thee met honing

Als je keelpijn hebt doe je er goed aan om thee met honing te drinken. Honing heeft namelijk bacterieremmende eigenschappen. Doe evenwel nooit honing in kokend water, want dan verdwijnen de genezende eigenschappen. Voeg de honing pas toe als de thee een temperatuur heeft bereikt die geschikt is om te drinken.

Gember

Ook gember werkt goed tegen keelpijn. Schil een stukje gember en snij in plakjes. Doe de gember in een pan en doe er water bij. Breng aan de kook. Het mengsel zal geel kleuren. Doe de vloeistof in een beker en voeg wat honing toe voor de smaak. Drink de thee langzaam op en probeer het niet direct door te slikken maar even achter in de mond te laten rusten. Gorgelen met deze thee helpt ook de keelpijn te verzachten.

Mosterdzaadjes

Vermaal een theelepel mosterdzaadjes. Voeg hier het sap van een halve citroen, een halve theelepel zout en een lepel honing aan toe. Doe er kokend water bij en laat 15 minuten staan. Gorgel dit mengsel vaak en langdurig. Het zal de keelpijn drastisch verminderen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top