Welk type vloer kiezen?

Nieuws | Het gebruiksgemak van tegels, authentiek parket of veelzijdig vinyl: welke vloer kies jij voor welke kamer? Wij zetten de voor- en nadelen van de verschillende types op een rij.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het gebruiksgemak van tegels, authentiek parket of veelzijdig vinyl: welke vloer kies jij voor welke kamer? Wij zetten de voor- en nadelen van de verschillende types op een rij.

Tegels

Waarschijnlijk nog altijd de populairste vloerbekleding. Bij tegels hoef je geen schrik te hebben voor vlekken en krassen. De meeste tegels zijn ook gemakkelijk schoon te maken en niet zo duur. Nadeel is dat het koud aanvoelt. Sommige tegels kunnen ook beschadigd raken als er een voorwerp op valt en zijn daarom minder geschikt voor de keuken. Richtprijs: 60 euro/m2.

Parket

Bij parket moeten we een onderscheid maken tussen massief (uit één stuk) en meerlagig parket. Hout isoleert goed en heeft een warme uitstraling. De meeste houtsoorten zijn wel gevoelig voor vocht. Stofzuigen en af en toe dweilen met een half-natte doek volstaan als onderhoud. Na verloop van tijd moet je je parket wel opnieuw schuren en vernissen of oliën, maar zo kan je je vloer er ook helemaal anders laten uitzien. Reken een richtprijs van zo’n 70 euro per vierkante meter.

Laminaat

Laminaat is het goedkoper alternatief voor parket, terwijl je dat verschil tegenwoordig nauwelijks nog ziet. Laminaat past overal in huis en is gemakkelijk zelf te plaatsen. Dit type vloer verkleurt niet in het zonlicht en krast niet snel. Met een microvezeldoek die het stof opneemt, is laminaat gemakkelijk te onderhouden. Er bestaan ook speciale reinigingsproducten voor een maandelijkse poetsbeurt. Vanaf 15 euro per vierkante meter.

Tapijt

Vasttapijt herwint de laatste jaren terug aan populariteit. Tapijt isoleert goed en voelt warm en zacht aan. Nadeel is dat het huismijt aantrekt en gevoelig is voor vlekken. Een vlekkentabel met hoe je bepaalde vlekken moet behandelen is dan ook geen overbodige luxe. Tweemaal per week stofzuigen is aan te raden. Voor een grondige reiniging schakel je best een gespecialiseerde firma in.

Kurk

Kurk is een 100 procent natuurlijk product dat warm en zacht aanvoelt. Doordat het vochtafstotend en vlekbestendig is, is kurk ook geschikt voor de badkamer. Om verkleuring tegen te gaan, werk je wel best af met een vernislaag. Qua onderhoud volstaat het erover te gaan met een vochtige doek en na verloop van tijd eventueel een vernislaag aanbrengen. Vanaf 20 tot 60 euro per vierkante meter.

Natuursteen

De naam natuursteen dekt een hele lading: blauwsteen, leisteen, kalksteen, graniet… Naargelang de afwerking (gepolijst, geschuurd, ...) verschilt ook het uitzicht. Plaatsing laat je best over aan een vakman. Natuursteen brengt een zekere klasse in huis en is ook bruikbaar als werkblad in de keuken of voor je terras omdat het vorstbestendig is. Voor het onderhoud vraag je best raad aan een gespecialiseerde handelaar. Pas in elk geval op met zuren, want die kunnen veel schade aanrichten. De prijs varieert van 29 euro/m2 voor leisteen tot 68 euro/m2 voor kalksteen.

Linoleum

Een linoleumvloer gaat gemakkelijk dertig jaar mee en is perfect voor kamers met veel beloop. Bovendien is het beschikbaar in allerlei kleuren en motieven. Andere voordelen zijn de antibacteriële eigenschappen en het feit dat het zeer hittebestendig is. Alleen in de badkamer is het af te raden: één gaatje kan vochtproblemen veroorzaken. Stofzuigen volstaat voor het onderhoud, dweilen doe je alleen als het nodig is. De prijs schommelt tussen 35 en 55 euro per vierkante meter.

Vinyl

Vinyl wordt vaak verward met linoleum, maar terwijl linoleum een natuurproduct is, bestaat vinyl uit synthetische grondstoffen. Vinyl is minder sterk dan linoleum maar heeft voor de rest alleen maar voordelen. Het bestaat in veel verschillende afwerkingen, weert het geluid, is goedkoop, voelt zacht aan en kan zelf geplaatst worden. Een wekelijkse beurt met een stofdoek of vochtige dweil is voldoende voor het onderhoud. Reken op een prijs tussen 20 en 30 euro per vierkante meter.

Beton

Beton is de laatste jaren hip als afwerkingsmateriaal. Het kleurenpalet is beperkt, maar zowel een glanzende als een gespikkelde toplaag zijn mogelijk. Bij een betonvloer bespaar je de kosten van een onderlaag. De plaatsing laat je wel best over aan een specialist. Zelfs met beschermlaag is beton gevoelig voor vlekken van wijn en zuren, al heeft die ruwe look ook wel z’n charme. Qua onderhoud voed je de vloer best regelmatig met lijnolie of bijenwas. Voor de wekelijkse schoonmaak gebruik je natuurlijke reinigingsmiddelen. Richtprijs: vanaf 75 euro per vierkante meter voor een grote rechthoekige ruimte.

Gietvloer

Net als beton zorgt een gietvloer voor een industriële look, maar gietvloer is wel in veel kleuren verkrijgbaar. Een gietvloer gaat lang mee en is gemakkelijk te onderhouden. Door het strakke uitzicht, valt stof mogelijk wel meer op. De plaatsing van de dunne laag is specialistenwerk. De prijs is met ongeveer 84 euro per vierkante meter ook aan de hoge kant.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top