Hol een pompoen uit in 10 stappen

Nieuws | Bewaar je pompoen(en) op een droge, donkere en koele plek tot de dag voor Halloween. Hol ze pas net iets voor halloweennacht uit. Anders is de kans groot dat je exemplaar al begint te verloederen nog voor je ermee hebt kunnen pronken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bewaar je pompoen(en) op een droge, donkere en koele plek tot de dag voor Halloween. Hol ze pas net iets voor halloweennacht uit. Anders is de kans groot dat je exemplaar al begint te verloederen nog voor je ermee hebt kunnen pronken. Je kan eventueel ook verschillende pompoenen uithollen op verschillende tijdstippen, zodat je een hele week mooie oranje gezichtjes binnen of in de tuin hebt staan.

Zet de kids aan het werk

Halloween is natuurlijk hét griezelmoment van het jaar voor je kids. Laat ze daarom ook zelf mee voor de griezelpompoenen zorgen. Het snijwerk is voor kleine kinderen te gevaarlijk, maar met wat hulp kunnen ze mee uithollen en versieren. Ze hebben vast ook hun idee van hoe een monsterlijke pompoen er moet uitzien!

Onthoofden maar!

Het snijwerk begint met het hoofd van de pompoen te scalperen. Snijd je deksel er schuin af, anders valt het naar binnen als de pompoen leeg is. Zo heb je een soort van pompoenenkom. Werk je met grote pompoenen, dan neem je beter een groot en stevig mes. Voor kleine exemplaren is een eenvoudig aardappelmes goed genoeg.

Lepelen en scheppen

De pompoen moet nu helemaal uitgehold worden. Een ideale job voor de kinderen. Met een lepel op ijsschep lukt dit het makkelijkst. Zet in de lege pompoen een lamp om te zien of de wanden dun genoeg zijn. Zorg in ieder geval dat je de pompoen zo goed mogelijk uitholt want het resterende vruchtvlees versnelt het rottingsproces. Probeer de uitgesneden pompoen zo koel en droog mogelijk te bewaren.

Bewaar de restjes voor taart of soep

Het vruchtvlees van de pompoen weggooien, zou zonde zijn. Met pompoenen kan je immers de lekkerste taarten maken. Je kan de stukken ook invriezen om er later soep mee te maken. Pompoensoep zit boordevol vitamine A en is in de herfst een echte opkikker!

Griezelig gezicht

Tekenen geblazen! Hoe je pompoen er moet uitzien kies je volledig zelf. Hoe griezeliger, hoe beter. Teken met een stift ogen, mond en neus op de pompoen. Ben je niet zo'n tekenwonder, dan kan je sjablonen gebruiken en zo een gezichtje op de pompoen 'tekenen'. Even surfen en je vindt massa's kwade gezichten, vuurspuwende ogen en griezelig grote monden.

Is je mes scherp genoeg?

Neem je allerfijnste mes! Want nu volgt er precisiewerk. De ogen, neus en mond moet je zo goed mogelijk uitsnijden. Belangrijk is dat je mes scherp is. Met een groot en bot mes verknoei je de pompoen en blijft er van je gezichtje weinig over.

Smeer je pompoen in

Als de pompoen toch vroegtijdig uitdroogt, dan kan je hem nieuw leven inblazen door de gehele pompoen enkele uren in een teil met water te zetten. Er is ook een trukje om de uitgesneden pompoen langer te bewaren: insmeren met was, alcohol of vaseline. Met een laagje was of olie oogt je pompoen zonder twijfel oogverblindend.

Werk je griezel af

Origineel uit de hoek komen met Halloween is bijna topsport! Je kan de pompoen bijvoorbeeld ook aankleden. Wat stro onder het pompoenendeksel gaat al wat richting heksenlook. Maar je kan je pompoen ook versieren met een echte hoed. Ook houten prikkertjes kunnen, dan heb je een moderne punkversie. Kijk wel uit: hout of stro combineren met theelichtjes is geen goed idee.

Wees voorzichtig met kaarsen

Met kaarsen moet je sowieso uitkijken. Maar niks zo leuk als een flikkerende pompoen die met de schaduw van de theelichtjes extra griezelig is. Laat de kaarsjes zeker geen hele nacht branden want dan droogt de pompoen snel uit.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top