Iconische topmodellen

Nieuws | Topmodellen hebben altijd al tot de verbeelding gesproken. Zeker sinds ze eind de jaren tachtig uitgroeiden tot echte supersterren. Ook nu nog inspireren ze velen: niet alleen omdat ze er zo goed uitzien, maar ook omwille van hun persoonlijkheid en charisma. We blikken terug op die gezichten die tot de legende behoren.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Topmodellen hebben altijd al tot de verbeelding gesproken. Zeker sinds ze eind de jaren tachtig uitgroeiden tot echte supersterren. Ook nu nog inspireren ze velen: niet alleen omdat ze er zo goed uitzien, maar ook omwille van hun persoonlijkheid en charisma. We blikken terug op die gezichten die tot de legende behoren.

Twiggy

Lesley Hornby was hét topmodel van de jaren zestig. De Britse woog amper een veertigtal kilo’s toen ze doorbrak als 16-jarige tiener. Haar bijnaam Twiggy of twijgje die ze al had sinds haar kindertijd, had ze dan ook niet gestolen. Met haar speelse houding, korte kopje en frêle lichaam vormde ze een tegengewicht voor de complexe schoonheid van modellen als Jerry Hall en Grace Jones. Als ambassadrice van Swinging London veroverde ze de hele wereld in een periode dat Londen meer dan ooit de hoofdstad was van de popcultuur en de mode.

Jean Shrimpton

In dezelfde periode als Twiggy werd ook de Britse Jean Shrimpton een wereldster. Ook zij poseerde voor Swinging Londen en stond op de cover van magazines als Vogue, Harper’s Bazaar, Vanity Fair, Glamour en Elle. Haar handelsmerk? Haar pony, grote ogen, lange wimpers en pruillip. Haar elegant silhouet en lange benen leverde haar de bijnaam 'the Shrimp' op, naar een garnaal. In 1963 riep het magazine Glamour haar uit als model van het jaar.

Inès de la Fressange

De Parisienne maakte haar debuut op 17-jarige leeftijd voor het magazine Elle. In 1983 koos niemand minder dan Karl Lagerfeld haar als gezicht voor het haute couturehuis Chanel. De reden? Haar gelijkenis met de echte Mademoiselle Chanel! Haar exclusiviteitscontract was het eerste in zijn soort.

In 1989 stond ze model voor de buste van Marianne, het nationaal symbool van Frankrijk, wat haar haar contract met Chanel kostte. Later probeerde ze zelf een weg te maken in de modewereld als ontwerpster. In 2010 maakte ze haar comeback op de catwalk voor Karl Lagerfeld en momenteel siert ze de cover van de catalogus van La Redoute.

Naomi Campbell

Eind jaren tachtig brak de zwarte parel door als een van dé Supermodels, naast onder andere Cindy Crawford en Claudia Schiffer. Het was de generatie die niet uit bed kwam voor een gage voor één dag die minder dan 25.000 euro bedroeg.

Als echte diva liet Naomi Campbell alle raciale barrières smelten als sneeuw voor de zon. Zo stond ze vele malen op de cover van Vogue en poseerde ze voor Dolce & Gabbana en YSL. Ook vandaag nog is de Britse met Jamaicaanse roots een echt mode icoon.

Linda Evangelista

De Canadese Linda Evangelista werd als dertienjarige opgemerkt op een schoonheidswedstrijd in 1978 door het agentschap Elite. Als muze voor fotograaf Steven Meisel schitterde ze in heel wat campagnes van onder andere Calvin Klein, Yves Saint-Laurent, Chanel, Hermès, Ralph Lauren en Christian Dior. Eind jaren negentig had ze een relatie met de bekende Franse doelman Fabien Barthez.

Christy Turlington

Begin jaren negentig vormde Christy Turlington samen met Naomi Campbell en Linda Evangelista de zogenaamde Trinity, de drie meest gevraagde modellen van het moment. Turlington, afkomstig uit Californië, werd ontdekt toen ze veertien was en verhuisde naar New York op haar achttiende. We herinneren haar vooral nog als het gezicht van het parfum Eterinity van Calvin Klein, waarvoor ze gedurende twintig jaar poseerde.

Iman Bowie

Deze Somalische schoonheid en diplomatendochter werd ontdekt door fotograaf Peter Beard als studente van de universiteit van Nairobi in Kenia. Als twintigjarige verhuisde ze naar New York, waar ze poseerde voor Vogue. Iman werd al gauw de muze van ontwerpers als Gianni Versace, Calvin Klein, Christian Lacroix en Yves Saint-Laurent. Nadat ze in 1994 uit de modellenwereld stapte, waagde Iman haar kans in de filmwereld. In 1992 trouwde ze met zanger David Bowie, met wie ze een dochtertje heeft.

Cindy Crawford

Nog een superster uit de jaren negentig. Cindy Crawford werd beroemd dankzij haar kuiltjes in de wangen en natuurlijk haar schoonheidsvlekje! Crawford begon haar carrière als vijftienjarige en kon al gauw een contract met het agentschap Elite bemachtigen. Tijdens haar carrière stond ze op de cover van meer dan 600 magazines. Onlangs zagen we haar nog op de billboards van het Belgische merk C&A.

Kate Moss

Kate Moss begon haar carrière eind jaren tachtig met een zwart-wit foto genomen op het strand door Corinne Day. Met haar atypische, rebelse look introduceerde ze een totaal nieuwe stijl. Sindsdien is Kate Moss niet meer weg te denken uit de mode: ze poseerde voor de grootste fotografen en defileerde voor de grootste merken. Zelfs het drugsschandaal waarin ze even verzeilde, deed haar niet wankelen.

Carla Bruni

De voormalige Franse first lady kwam voor het eerst in het voetlicht als model en dat tussen 1987 en 1997. Carla Bruni was 19 toen ze haar studies architectuur stopzette om topmodel te worden. Al gauw werd ze het Franse equivalent van Cindy Crawford en Claudia Schiffer. Carla Bruni defileerde voor de grootste merken en was het gezicht van onder andere Victoria’s Secret. Na haar modellencarrière concentreerde ze zich op de muziek, voor ze ene Nicolas Sarkozy leerde kennen. In december vorig jaar stond ze voor één keer nog eens op de cover van de Franse Vogue.

Claudia Schiffer

Ook de Duitse Claudia Schiffer kende haar gloriejaren tijdens de jaren negentig. Haar glamourlook à la Brigitte Bardot zat daar voor veel tussen. Blond, blauwe ogen en bleke teint: een voltreffer op de catwalk. Claudia Schiffer was 17 toen ze werd opgemerkt in een nachtclub in Düsseldorf. Tijdens haar carrière stond ze op de cover van meer dan 700 magazines, de ene al wat prestigieuzer dan de andere. Ze werd door Karl Lagerfeld gekozen als gezicht van Chanel en werkte voor de grootste ontwerpers zoals Gianni Versace, Ralph Lauren en Yves Saint Laurent. Op privégebied liep ze in de aandacht met haar relaties met prins Albert van Monaco en goochelaar David Copperfield.

Stella Tennant

Dit Schotse model is een verre achternicht van wijlen prinses Diana! Stella Tennant werd opgemerkt als studente beeldhouwen. Haar androgyne schoonheid, neuspiercing inclusief, sloeg meteen aan en katapulteerde haar naar de covers van onder andere Vogue en Harper’s Bazaar. Met haar contract voor Chanel had ze al gauw een miljoenendeal gesloten. Samen met haar dochters poseerde ze in 2010 nog voor H&M.

Gisele Bündchen

Gisele Bündchen werd ontdekt in Sao Paulo toen ze amper veertien jaar oud was. Met haar gespierde lichaam en vrouwelijk vormen was ook zij het symbool van een ommekeer in de modewereld. Toch was haar ontdekking nauwelijks toeval te noemen: de kleine Gisele was amper één jaar toen ze door mama al naar een modellenopleiding werd gestuurd.

Ondertussen is ze een echte wereldster en al jaren het best betaalde model ter wereld. Haar ondertussen afgelopen relatie met Leonardo DiCaprio zorgde alleen maar voor meer naam en faam.

Natalia Vodianova

Na een moeilijke jeugd schreef de jonge Russische zich op vijftienjarige leeftijd in bij een modellenbureau. Vodianova leerde al gauw Engels en verhuisde naar Parijs op haar zeventiende. Tijdens de jaren 2000 werd ze een van de populairste modellen in het wereldje. Haar uitgesproken wenkbrauwen en lach werden haar handelsmerk. Vodianova volgde Kate Moss en Christy Turlington op als gezicht van Calvin Klein. Momenteel kennen we haar vooral als model voor de Etam campagnes. Volgens het Amerikaanse financiële magazine Forbes was ze in 2015 nog steeds een van de best betaalde modellen ter wereld.

Hanne Gaby Odiele

De Belgische Hanne Gaby Odiele, afkomstig uit Kortrijk, werd door scouts opgemerkt tijdens het rockfestival Novarock. Gaby Odiele was amper zeventien toen haar carrière begon in 2005. Al gauw liep ze in New York op de catwalk voor Marc by Marc Jacobs, Rodarte en Thakoon en verscheen ze in Vogue. Een auto-ongeval in 2006 waarbij ze beide benen brak, hield haar niet tegen. Vandaag is ze een van de meest gevraagde modellen.

Cara Delevingne

De twintigjarige Britse is hét model van het moment. Tijdens de Fashion Weeks was ze overal: Moschino, Burberry, Fendi, Stella McCartney, ... Delevinge begon haar carrière nochtans bescheiden in 2009 voor de onlineshop Asos. In 2010 werd ze gebombardeerd als gezicht van Burberry. In 2013 kwam daar de campagne voor Chanel Resort bij. Door gebruik te maken van sociale netwerksites als Instagram en Twitter, waar ze persoonlijke foto’s deelt, is haar populariteit alleen maar toegenomen. Een model 2.0!

Freja Beha Erichsen

Het Deense model werd in 2005 opgemerkt door scouts op straat. Haar schoonheid inspireerde heel wat merken, die zelfs accessoires naar haar vernoemden. Zo is er de Jill Stuart Freja handtas, de Chloë Freja tas en de Alexander Wang Freja enkellaarsjes.

In 2007 koos Karl Lagerfeld haar als gezicht voor zijn Chanel campagne, een beter visitekaartje in de modewereld is er vooralsnog niet! Beha Erichsen deed ook campagnes voor Balenciaga, Jil Sander, Roberto Cavalli en H&M. Sinds 2011 is ze het gezicht van het parfum Valentina by Valentino.

Karlie Kloss

Ook Karlie Kloss is een van de populairste gezichten van het moment. Kloss was amper 17 toen ze in 2009 in alle internationale Vogues verscheen. Al gauw werd ze opgepikt door John Galliano om zijn shows voor Dior te openen. Later werd ze het gezicht van zowel de Donna Karan, Lacoste en Lanvin campagnes. Kloss maakte een aantal jaar deel uit van het Victoria’s Secret team en siert tegenwoordig de campagnes van Swarovski.

Laura 'Yumi' Lambert

Wordt dit het gezicht van morgen? De 21-jarige Belgische schitterde in 2013 in de Chanel campagne (links) en poseerde daarvoor voor de lens van niemand minder dan Karl Lagerfeld. Een jaar eerder liep ze als toenmalige tiener al op de catwalk voor Fendi, Prada, Dior en Armani. Het leverde haar de titel op van revelatie van het jaar. De aparte look van de Waalse, met deels Japanse roots, is zeker een troef in het huidige modelandschap.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top