Mosselen à volonté!
Door Pickx
Deel dit nieuws
Gemarineerde mosselen
Bereiding: 15 minuten
Marineren: 30 minuten
Ingrediënten
• 1 kg mosselen
• 150 ml witte wijn
• 1 bosje bladselderij
• 2 citroenen
• 4 el olijfolie extra vierge
• 1 rode peper, zonder zaadlijsten in fijne ringetjes
• 2 tenen knoflook, in plakjes
• 2 el verse kruiden, bijv. peterselie, dille en/of kervel, fijngehakt
Bereiding
Controleer de mosselen: gooi schelpen die stuk zijn of na een ferme tik niet sluiten weg. Doe de mosselen met de wijn en de selderij in een ruime hoge pan. Maal er royaal peper over. Kook de mosselen 6-8 min. met deksel, of tot alle schelpen open staan. Haal de mosselen uit de schelp.
Boen 1 citroen schoon. Rasp de gele schil eraf en pers de citroen uit. Klop in een kommetje een marinade van het citroensap, de rasp en de olijfolie. Schep er de rode peper, de knoflook en de kruiden door. Breng op smaak met zout en peper.
Schep de mosselen door de marinade en marineer minimaal 30 min.
Verdeel de mosselen over schaaltjes of glazen. Snijd de laatste citroen in kleine partjes of schijfjes en serveer bij de gemarineerde mosselen. Geef er cocktailprikkertjes bij. Lekker met een glas (wit)bier.
Tip
Serveer op een feestje naast olijven en nootjes ook eens gemarineerde mosselen: makkelijk én stijlvol!
Gazpacho met mosselen
Bereiding: 20 minuten
Wachttijd: 2 uur
Ingrediënten
• 1 komkommer
• 1/2 rode paprika
• 1 sjalot
• 2 tenen knoflook
• 1 blik gepelde tomaten (400 g)
• 250 ml groentebouillon, koud
• 12-18 gekookte mosselen (uit de schelp)
• keukenmachine of staafmixer
Bereiding
Houd van de komkommer, de paprika en de sjalot een stukje apart voor de garnering. Schil de rest van de komkommer. Halveer de komkommer in de lengte en schraap met een theelepeltje de zaden eruit.
Doe de komkommer met de rest van de groenten, de knoflook en het blik tomaten in de keukenmachine of een grote maatbeker. Pureer de groenten in de keukenmachine of met de staafmixer glad.
Voeg de bouillon toe en pureer nog 10 sec. Breng de gazpacho goed op smaak met zout en peper.
Zet de gazpacho minimaal 2 uur (liever nog 1 nacht) in de koelkast zodat de smaken goed kunnen ontwikkelen. Snijd intussen de apart gehouden groenten in piepkleine blokjes.
Schenk de koude gazpacho in kleine (wijn)glazen en garneer met de mosselen en de blokjes groenten.
Mosselsoepje
Bereiding: 25 minuten
Ingrediënten
• 50 g roomboter
• 1 sjalot, fijngesnipperd
• 2 cm rode peper, fijngehakt
• 1/2 tl kerriepoeder
• 50 g bloem
• 1 l mosselvocht (zie tip), op kamertemperatuur en gezeefd
• 100 ml witte wijn
• 75 ml slagroom
• restje mosselen, bijv. 100-200 g
• 4 takjes dille, grof gehakt
Bereiding
Smelt in een (soep)pan de boter. Fruit de sjalot met de rode peper. Voeg de kerriepoeder en de bloem toe en bak 1 min. zonder te kleuren.
Schenk beetje bij beetje en al kloppende met een garde het mosselvocht toe. Klop tot een gladde, gebonden soep.
Voeg de wijn, de slagroom en de mosselen toe en verwarm de soep nog 2-3 min. Breng op smaak met zout en peper.
Schep het mosselsoepje in 4 diepe borden en maak af met de dille.
Tip
Mosselkookvocht kun je, net als (een restje) gekookte mosselen, prima in de diepvries bewaren.
Mosselcocktail
Bereiding: 30 minuten
Ingrediënten
• 1 kg mosselen
• 150 ml witte wijn
• 1 bosje bladselderij
• 6 kwarteleitjes
• 1 stengel bleekselderij
• 1 friszoete handappel, bijv. elstar
• 25 g botersla
• 1 rode ui, fijngesnipperd
• 125 ml crème fraîche
• 1 el citroenmayonaise
• 1/2 tl kerriepoeder
Bereiding
Controleer de mosselen: gooi schelpen die stuk zijn of na een ferme tik niet sluiten weg. Doe de mosselen met de wijn en de selderij in een ruime hoge pan. Maal er royaal peper over. Kook de mosselen met deksel 6-8 min., of tot alle schelpen open staan. Haal de mosselen uit de schelp.
Kook de kwarteleitjes in 4 min. hard. Pel en halveer de eitjes. Schil de bleekselderij met een dunschiller en snijd in boogjes. Snijd de appel in dunne schijfjes.
Verdeel de botersla met de mosselen, de bleekselderij, de ui en de appel over 6 coupes of (wijn)glazen. Meng voor de dressing de crème fraîche met de mayonaise, de kerriepoeder en zout en peper naar smaak. Schep in elk glas een flinke lepel dressing.
Maak de cocktails af met de kwarteleitjes.
Variatietip
De appel geeft de cocktail een fris accent. Liever vol en romig? Vervang de appel voor rijpe avocado.
Feestje?
Bereid de cocktail voor en schep de kerriedressing pas vlak voor serveren in de glazen. Besprenkel de appel met citroen- of limoensap zodat het vruchtvlees fris blijft.
Mosselkroketten
Voorbereiding: 1,5 uur
Wachten: 4-5 uur
Bereiding: 15 minuten
Ingrediënten
• 1 kg mosselen
• 200 ml witte wijn
• 1 bosje bladselderij
• 6 blaadjes witte gelatine
• 75 g roomboter
• 100 g bloem + extra
• 2 el slagroom
• 2 takjes peterselie, fijngehakt
• 3 eieren
• 250 g paneermeel
• olie, om te frituren
Bereiding
Controleer de mosselen: gooi schelpen die stuk zijn of na een ferme tik niet sluiten weg. Doe de mosselen met 150 ml wijn en de selderij in een ruime hoge pan. Maal er royaal peper over. Kook de mosselen 6-8 min. met deksel, of tot alle schelpen open staan. Haal de mosselen uit de schelp. Zeef het mosselvocht en meet 300 ml af.
Week de gelatine 5 min. in een kom met ruim koud water. Smelt in een (saus)pan de boter. Roer de bloem erdoor en bak 1 min. zachtjes. Voeg het afgemeten mosselvocht scheutje voor scheutje en al kloppende met een garde toe. Klop tot een gladde ragout. Voeg de resterende 50 ml wijn en de slagroom toe.
Neem de pan van het vuur. Los de goed uitgeknepen gelatine op in de warme ragout. Schep de mosselen, de peterselie en zout en peper naar smaak erdoor. Strijk de mosselragout uit in diep bord en zet minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven. Een hele nacht mag ook.
Snijd de ragout in 12 gelijke stukken. Rol er met vochtige handen mooie kroketten.
Strooi een dikke laag bloem op een bord. Klop de eieren met 2 eetlepels water los in een diep bord. Strooi het paneermeel op een derde bord. Rol de kroketten een voor een door de bloem en haal ze door het ei en het paneermeel. Haal ze nog eens door het ei en het paneermeel. Leg de mosselkroketten tot gebruik in de diepvries; vries ze minstens 30 min. in de diepvries aan.
Verhit de olie om te frituren tot 180 ºC en bak de kroketten in 4-5 min. goudbruin en krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Lekker met brood, mosterdmayonaise en een partje citroen.
Tip
Je vrienden verrassen en toch geen werk aan de lunch? Maak de mosselkroketten op
een rustig moment en bewaar ze tot gebruik in de diepvries.
Mosselgratin met tijm
Bereiding: 20 minuten
Ingrediënten
• 1 kg mosselen
• 1 prei, in ringen
• 150 ml witte wijn
• 1 grote beker crème fraîche (200 g)
• 3 el geraspte parmezaanse kaas
• rasp van 1 citroen
• 1 el tijmblaadjes
• 1 pak grof zeezout (500 g)
• bakplaat
Bereiding
Controleer de mosselen: gooi schelpen die stuk zijn of na een ferme tik niet sluiten weg. Doe de prei met de wijn in een hoge pan. Leg er de mosselen op. Maal er royaal peper over. Kook de mosselen met deksel 6-8 min., of tot alle schelpen open staan.
Verwarm intussen de oven voor tot 220 ºC. Roer de crème fraîche los. Meng er de kaas, de citroenrasp, de tijm en zout en peper naar smaak door.
Schep de mosselen uit de pan. Verwijder 1 schelphelft en maak de mosselen los van de schelp. Leg ze terug in de schelp.
Strooi een laag zeezout op de bakplaat. Leg de schelpen in het zout. Schep op elke mossel een lepeltje room. Gratineer de mosselen 10-12 min. in de voorverwarmde oven. Serveer ze warm.
Tip
Vervang voor een extra romige smaak de crème fraîche door mascarpone.
Mosselpotje met brood
Bereiding: 30 minuten
Oven: 20 minuten
Ingrediënten
• 1 kg mosselen
• 150 ml witte wijn
• 1 bosje bladselderij
• 25 g boter
• 25 g bloem
• 75 ml witte wijn
• 1 tl fijne mosterd
• 1 el fijne kruiden, bijv. dragon of bieslook, fijngehakt
• 3 el crème fraîche
• 1 ei, losgeklopt
• 2 plakjes bladerdeeg (diepvries), ontdooid
• 1 klein stokbrood
• 2 ovenvaste schaaltjes of (soep)kommen
Bereiding
Controleer de mosselen: gooi schelpen die stuk zijn of na een ferme tik niet sluiten weg. Doe de mosselen met de wijn en de selderij in een ruime hoge pan. Maal er royaal peper over. Kook de mosselen 6-8 min. met deksel, of tot alle schelpen open staan. Haal de mosselen uit de schelp. Meet 250 ml mosselvocht af en schenk door een zeef. Verwarm de oven voor tot 200 ºC.
Smelt in een (saus)pan de boter. Roer de bloem erdoor en bak 1 min. zonder te kleuren.
Schenk beetje bij beetje en al kloppende met een garde het mosselvocht erbij.
Voeg ook de wijn toe en klop tot een gladde, gebonden saus.
Roer de mosterd en de kruiden door de crème fraîche. Schep de kruidenroom en de mosselen door de saus. Breng op smaak met zout en peper.
Schep de mosselragout in 2 ovenschaaltjes. Bestrijk de rand dun met ei. Leg er een
deegplakje - snijd desgewenst bij tot een rondje - op en druk licht aan. Bestrijk
de deegdeksels dun met ei.
Bak de mosselpotjes in de voorverwarmde oven in 20 min. goudbruin en krokant. Serveer met het stokbrood.
Tip
Deze mosselpotjes zijn ideaal voor een lunch met vrienden: maak de mosselragout 1-2 dagen eerder en bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm de ragout weer op laag vuur.
Mosselen met witbier
Bereiding: 25 minuten
Ingrediënten
• 4 kg mosselen
• 2 venkelknollen
• 50 g roomboter
• 2 preien, in ringen
• 1 flesje witbier (300 ml), bijv. Wieckse Witte
Bereiding
Controleer de mosselen: gooi schelpen die stuk zijn of na een ferme tik niet sluiten weg.
Snijd de venkel in reepjes, houd het venkelgroen apart.
Smelt in een ruime hoge pan de boter. Bak de prei en de venkel 2 min. Schenk het bier in de pan. Leg de mosselen op de groenten en maal er royaal peper over. Kook de mosselen 6-8 min. met deksel, of tot alle schelpen open staan.
Serveer de mosselen in het kookvocht en strooi er de apart gehouden topjes venkelgroen over.
Tip
Lekker met dikke frieten en mayonaise.
Mosselcurry met geurige rijst
Bereiding: 30 minuten
Ingrediënten
• 1 kg mosselen
• 300 g basmatirijst
• 2 el zonnebloemolie
• 1 ui, gesnipperd
• 2 el milde Indiase currypasta (pot)
• 1 paksoi, in repen
• 200 g sugar snaps
• 1 pakje romige kokosmelk (200 ml)
• 2 naanbroden koriander en knoflook, in repen
• 1/2 bosje koriander
Bereiding
Controleer de mosselen: gooi schelpen die stuk zijn of na een ferme tik niet sluiten weg.
Kook de rijst volgens de aanwijzingen.
Verhit in een hapjespan de olie. Fruit de ui. Schep de currypasta erdoor. Voeg de paksoi en sugar snaps toe en bak 2 min.
Schenk de kokosmelk in de pan. Leg de mosselen op de groenten. Stoof de mosselen 8 min. met deksel, of tot alle schelpen open staan. Rooster intussen de repen naan in de broodrooster.
Bestrooi de mosselcurry met de koriander. Serveer met de rijst en de naan.
Tip
Bewaar de rest van de currypasta in de koelkast. Currypasta is ook een heerlijke
smaakmaker in soepen, sauzen en roerbakgerechten met mosselen.
Zeeuwse mosselpan met spek
Bereiding: 25 minuten
Ingrediënten
• 4 kg mosselen
• 50 g roomboter
• 100 g ontbijtspek, in repen
• 1 ui, in ringen
• 1 prei, in ringen
• 1 wortel, in plakjes
• 1/2 knolselderij, in blokjes
• 1 bosje bladselderij
• 200 ml (Zeeuwse) witte wijn
• 1 stokbrood
Bereiding
Controleer de mosselen: gooi schelpen die stuk zijn of na een ferme tik niet sluiten weg.
Smelt in een ruime hoge pan de boter. Bak de spekrepen uit. Voeg de groenten en de
bladselderij toe en bak 2 min. mee.
Schenk de wijn in de pan. Leg de mosselen op de groenten en maal er royaal peper over. Kook de mosselen 6-8 min. met deksel, of tot alle schelpen open staan.
Serveer de mosselen in het kookvocht met het stokbrood. Lekker met mosselsaus (zie tip).
Tip
Roer voor de klassieke mosselsaus 1 el fijne mosterd door 4-5 el mayonaise. Verdun
de saus desgewenst met 1 à 2 el witte wijn.
Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.
Lees meer over Nieuws
-
WK ILCA 7 - William De Smet staat 35e na 8 regatta's in Australië
William De Smet staat op de 35e plaats op het WK zeilen in de olympische ILCA 7-klasse (ex-Laser), dat plaatsvindt in het Australische Adelaide.
-
Ex-CEO bpost verliest slag in Amerikaanse strafzaak
Jean-Paul Van Avermaet ziet in zijn Amerikaanse strafzaak rond kartelafspraken in België bij bewakingsbedrijf G4S zijn twee verzoeken om de aanklachten te laten vallen afgewezen worden. Dat schrijft De Tijd maandag.
-
Toyota schort levering tien dieselmodellen op na problemen met motortests
De Japanse autoreus Toyota schort de levering op van tien dieselmodellen, nadat onregelmatigheden zijn opgedoken bij het testen van het motorvermogen van de auto's.
-
Bergs lost Goffin officieel af als beste Belg op ATP-ranking, geen wijzigingen aan top
De Serviër Novak Djokovic behoudt in het maandag verschenen ATP-klassement, daags na de ontknoping van de Australian Open, zijn eerste plaats. De Italiaan Jannik Sinner, de winnaar van het eerste grandslamtoernooi van het seizoen en boeman voor Djokovic in de halve finales, blijft vierde.
-
Ook taxichauffeurs trekken in Frankrijk de straat op, langzaamaanacties in hele land
De Franse taxichauffeurs voeren maandag actie op verschillende grote assen in Frankrijk. Met hun actie willen ze de ziekteverzekering dwingen om opnieuw rond de tafel te gaan zitten omtrent de vergoeding voor het ziekenvervoer. Er is sprake van langzaamaanacties in onder meer Parijs, Marseille en Bordeaux.
-
Elise Mertens heeft na triomf op Australian Open eerste plaats dubbelranking weer beet
Elise Mertens stijgt in het maandag verschenen WTA-klassement zoals aangekondigd weer naar de eerste plaats in het dubbelspel. De 28-jarige Limburgse veroverde afgelopen weekend voor de tweede maal in haar loopbaan de dubbeltitel op de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het seizoen.
-
Boerenprotest - Tractoren in stoet op A7/E19 in Feluy
De snelweg A7/E19 is maandagochtend ter hoogte van Houdeng-Goegnies afgesloten vanwege een blokkade door een stoet landbouwtractoren in Feluy. Er is een omleiding naar de A15/E42 in de richting Luik.
-
Boerenprotest - Tiental tractoren op De Meeûssquare in Brussel
Een tiental tractoren is maandagochtend aanwezig op de De Meeûssquare, vlak bij het Luxemburgplein. Dat bevestigt de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene. Een woordvoerder van de zone zegt dat de mobiliteit niet was verstoord. Openbaarvervoermaatschappij MIVB zegt ook dat er geen impact is voor het openbaar vervoer.
-
NBA - Camara krijgt bij verliezend Portland weinig speeltijd, Detroit stunt tegen Oklahoma
Portland heeft zondag (lokale tijd) in de Noord-Amerikaanse professionele basketcompetitie NBA een nederlaag geleden tegen Chicago. Het team van Toumani Camara verloor in het eigen Moda Center met 96-104 van de Bulls.
-
Boerenprotest - Zware hinder op binnen- en buitenring van Halle houdt aan
Ook tegen het einde van de ochtendspits houdt de verkeershinder in Halle maandag aan. Boerenprotesten blokkeren de binnen- en buitenring, waardoor bestuurders makkelijk een uur moeten aanschuiven. Het Verkeerscentrum raadt dan ook aan de omgeving te mijden.
-
Opnieuw meer knelpuntberoepen
Het aantal knelpuntberoepen in Vlaanderen blijft toenemen, ook al daalt het aantal vacatures. Dat blijkt uit cijfers van de arbeidsbemiddelingsdienst VDAB.
-
LPGA Tour - Nelly Korda wint LPGA Drive On Championship na thriller
De Amerikaanse Nelly Korda heeft na een thriller voor eigen publiek het Drive On Championship golftoernooi (1,75 miljoen dollar) gewonnen, op de plaatselijke golfbaan in het Amerikaanse Bradenton, Florida.
-
Boerenprotest - Distributiecentrum Colruyt in Halle tijd geblokkeerd
Landbouwers hebben in de nacht van zondagavond een distributiecentrum van supermarktketen Colruyt in Halle een tijd geblokkeerd. Maandagochtend is de toegang tot de locatie weer vrij, zegt een woordvoerster van de keten. De actie zal geen gevolgen hebben in de winkels.
-
Boerenprotest - Verkeerscentrum raadt aan omgeving van Halle te vermijden
De blokkades van de boeren zullen in de ochtendspits in en rond Halle tot ernstige hinder leiden. Het Verkeerscentrum raadt dan ook aan de omgeving maandag tijdens de ochtendspits te mijden.
-
Boerenprotest - Landbouwers blokkeren Brusselse Ring bij Halle
Boeren uit Picardisch Wallonië, grofweg de westelijke regio van Henegouwen, hebben zondagavond de Brusselse Ring bereikt en zorgen voor grote verkeershinder. Dat melden de federale politie en het Vlaams Verkeerscentrum. "We blijven zeker tot maandag, voor de spits, of zelfs voor verschillende dagen", zegt Jean-François Deflandre van de Fédération des Jeunes Agriculteurs (FJA).
-
WB schaatsen - Sandrine Tas schaatst naar 7e plaats in massastart Salt Lake City
In de door de Canadese Ivanie Blondin gewonnen massastart is Sandrine Tas tijdens de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City als zevende geëindigd. De tweede Belgische, Fran Vanhoutte, werd tiende.
-
Belgen in het buitenland - Atlético Madrid klopt Valencia, Vermeeren komt niet van de bank
Atlético Madrid heeft zondagavond Valencia met 2-0 geklopt op de 22e speeldag in La Liga. Bij Atlético kwam aanwinst Arthur Vermeeren niet van de bank, Axel Witsel viel in in de 59e minuut.
-
Ligue 1 - PSG geeft 2-0 voorsprong uit handen: draw tegen Brest
Paris Saint-Germain heeft zondagavond een 2-0 voorsprong tegen Brest weggegeven in de Ligue 1. Het werd nog 2-2.
-
Serie A - Inter Milaan springt naar leidersplaats na 0-1 zege tegen Fiorentina
Inter Milaan heeft dankzij een 0-1 overwinning tegen Fiorentina de koppositie gegrepen in de Serie A.
-
Boerenprotest - Landbouwers blokkeren Brusselse Ring in Ruisbroek en Huizingen
Boeren uit Picardisch Wallonië, grofweg de westelijke regio van Henegouwen, hebben zondagavond de Brusselse Ring bereikt en zorgen voor grote verkeershinder. Dat melden de federale politie en het Vlaams Verkeerscentrum. "We staan stil, maar we bekijken om elders heen te rijden", zegt een van de actievoerders van de Fédération des Jeunes Agriculteurs (FJA), aan Belga. "Sommigen willen zelfs naar Brussel rijden."