Mosselen à volonté!

Nieuws | Het mosselseizoen is volop bezig, tijd dus voor enkele lekkere, en soms verrassende mosselrecepten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het mosselseizoen is volop bezig, dus tijd voor enkele lekkere, en soms verrassende mosselrecepten. Wat dacht je van een mosselgratin of een mosselcurry? Als het water je nu al in de mond komt, bekijk dan ook zeker onze andere overheerlijke mosselgerechten!

 
 

 

Gemarineerde mosselen

Voor 6 personen

Bereiding: 15 minuten

Marineren: 30 minuten

Ingrediënten


•    1 kg mosselen
•    150 ml witte wijn
•    1 bosje bladselderij
•    2 citroenen
•    4 el olijfolie extra vierge
•    1 rode peper, zonder zaadlijsten in fijne ringetjes
•    2 tenen knoflook, in plakjes
•    2 el verse kruiden, bijv. peterselie, dille en/of kervel, fijngehakt

Bereiding

Controleer de mosselen: gooi schelpen die stuk zijn of na een ferme tik niet sluiten weg. Doe de mosselen met de wijn en de selderij in een ruime hoge pan. Maal er royaal peper over. Kook de mosselen 6-8 min. met deksel, of tot alle schelpen open staan. Haal de mosselen uit de schelp.

Boen 1 citroen schoon. Rasp de gele schil eraf en pers de citroen uit. Klop in een kommetje een marinade van het citroensap, de rasp en de olijfolie. Schep er de rode peper, de knoflook en de kruiden door. Breng op smaak met zout en peper.

Schep de mosselen door de marinade en marineer minimaal 30 min.

Verdeel de mosselen over schaaltjes of glazen. Snijd de laatste citroen in kleine partjes of schijfjes en serveer bij de gemarineerde mosselen. Geef er cocktailprikkertjes bij. Lekker met een glas (wit)bier.

Tip
Serveer op een feestje naast olijven en nootjes ook eens gemarineerde mosselen: makkelijk én stijlvol!

Gazpacho met mosselen

Voor 6 personen

Bereiding: 20 minuten

Wachttijd: 2 uur

Ingrediënten


•    1 komkommer
•    1/2 rode paprika
•    1 sjalot
•    2 tenen knoflook
•    1 blik gepelde tomaten (400 g)
•    250 ml groentebouillon, koud
•    12-18 gekookte mosselen (uit de schelp)
•    keukenmachine of staafmixer

Bereiding

Houd van de komkommer, de paprika en de sjalot een stukje apart voor de garnering. Schil de rest van de komkommer. Halveer de komkommer in de lengte en schraap met een theelepeltje de zaden eruit.

Doe de komkommer met de rest van de groenten, de knoflook en het blik tomaten in de keukenmachine of een grote maatbeker. Pureer de groenten in de keukenmachine of met de staafmixer glad.

Voeg de bouillon toe en pureer nog 10 sec. Breng de gazpacho goed op smaak met zout en peper.

Zet de gazpacho minimaal 2 uur (liever nog 1 nacht) in de koelkast zodat de smaken goed kunnen ontwikkelen. Snijd intussen de apart gehouden groenten in piepkleine blokjes.

Schenk de koude gazpacho in kleine (wijn)glazen en garneer met de mosselen en de blokjes groenten.
 

Mosselsoepje

Voor 4 personen

Bereiding: 25 minuten

Ingrediënten


•    50 g roomboter
•    1 sjalot, fijngesnipperd
•    2 cm rode peper, fijngehakt
•    1/2 tl kerriepoeder
•    50 g bloem
•    1 l mosselvocht (zie tip), op kamertemperatuur en gezeefd
•    100 ml witte wijn
•    75 ml slagroom
•    restje mosselen, bijv. 100-200 g
•    4 takjes dille, grof gehakt

Bereiding

Smelt in een (soep)pan de boter. Fruit de sjalot met de rode peper. Voeg de kerriepoeder en de bloem toe en bak 1 min. zonder te kleuren.

Schenk beetje bij beetje en al kloppende met een garde het mosselvocht toe. Klop tot een gladde, gebonden soep.

Voeg de wijn, de slagroom en de mosselen toe en verwarm de soep nog 2-3 min. Breng op smaak met zout en peper.

Schep het mosselsoepje in 4 diepe borden en maak af met de dille.

Tip
Mosselkookvocht kun je, net als (een restje) gekookte mosselen, prima in de diepvries bewaren.
 

Mosselcocktail

Voor 6 personen

Bereiding: 30 minuten

Ingrediënten


•    1 kg mosselen
•    150 ml witte wijn
•    1 bosje bladselderij
•    6 kwarteleitjes
•    1 stengel bleekselderij
•    1 friszoete handappel, bijv. elstar
•    25 g botersla
•    1 rode ui, fijngesnipperd
•    125 ml crème fraîche
•    1 el citroenmayonaise
•    1/2 tl kerriepoeder

Bereiding

Controleer de mosselen: gooi schelpen die stuk zijn of na een ferme tik niet sluiten weg. Doe de mosselen met de wijn en de selderij in een ruime hoge pan. Maal er royaal peper over. Kook de mosselen met deksel 6-8 min., of tot alle schelpen open staan. Haal de mosselen uit de schelp.

Kook de kwarteleitjes in 4 min. hard. Pel en halveer de eitjes. Schil de bleekselderij met een dunschiller en snijd in boogjes. Snijd de appel in dunne schijfjes.

Verdeel de botersla met de mosselen, de bleekselderij, de ui en de appel over 6 coupes of (wijn)glazen. Meng voor de dressing de crème fraîche met de mayonaise, de kerriepoeder en zout en peper naar smaak. Schep in elk glas een flinke lepel dressing.

Maak de cocktails af met de kwarteleitjes.

Variatietip
De appel geeft de cocktail een fris accent. Liever vol en romig? Vervang de appel voor rijpe avocado.

Feestje?
Bereid de cocktail voor en schep de kerriedressing pas vlak voor serveren in de glazen. Besprenkel de appel met citroen- of limoensap zodat het vruchtvlees fris blijft.
 

Mosselkroketten

Voor 6 personen

Voorbereiding: 1,5 uur

Wachten: 4-5 uur

Bereiding: 15 minuten

Ingrediënten


•    1 kg mosselen
•    200 ml witte wijn
•    1 bosje bladselderij
•    6 blaadjes witte gelatine
•    75 g roomboter
•    100 g bloem + extra
•    2 el slagroom
•    2 takjes peterselie, fijngehakt
•    3 eieren
•    250 g paneermeel
•    olie, om te frituren

Bereiding

Controleer de mosselen: gooi schelpen die stuk zijn of na een ferme tik niet sluiten weg. Doe de mosselen met 150 ml wijn en de selderij in een ruime hoge pan. Maal er royaal peper over. Kook de mosselen 6-8 min. met deksel, of tot alle schelpen open staan. Haal de mosselen uit de schelp. Zeef het mosselvocht en meet 300 ml af.

Week de gelatine 5 min. in een kom met ruim koud water. Smelt in een (saus)pan de boter. Roer de bloem erdoor en bak 1 min. zachtjes. Voeg het afgemeten mosselvocht scheutje voor scheutje en al kloppende met een garde toe. Klop tot een gladde ragout. Voeg de resterende 50 ml wijn en de slagroom toe.

Neem de pan van het vuur. Los de goed uitgeknepen gelatine op in de warme ragout. Schep de mosselen, de peterselie en zout en peper naar smaak erdoor. Strijk de mosselragout uit in diep bord en zet minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven. Een hele nacht mag ook.  

Snijd de ragout in 12 gelijke stukken. Rol er met vochtige handen mooie kroketten.
Strooi een dikke laag bloem op een bord. Klop de eieren met 2 eetlepels water los in een diep bord. Strooi het paneermeel op een derde bord. Rol de kroketten een voor een door de bloem en haal ze door het ei en het paneermeel. Haal ze nog eens door het ei en het paneermeel. Leg de mosselkroketten tot gebruik in de diepvries; vries ze minstens 30 min. in de diepvries aan.

Verhit de olie om te frituren tot 180 ºC en bak de kroketten in 4-5 min. goudbruin en krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Lekker met brood, mosterdmayonaise en een partje citroen.

Tip
Je vrienden verrassen en toch geen werk aan de lunch? Maak de mosselkroketten op
een rustig moment en bewaar ze tot gebruik in de diepvries.

Mosselgratin met tijm

Voor 4 personen

Bereiding: 20 minuten

Ingrediënten


•    1 kg mosselen
•    1 prei, in ringen
•    150 ml witte wijn
•    1 grote beker crème fraîche (200 g)
•    3 el geraspte parmezaanse kaas
•    rasp van 1 citroen
•    1 el tijmblaadjes
•    1 pak grof zeezout (500 g)
•    bakplaat

Bereiding

Controleer de mosselen: gooi schelpen die stuk zijn of na een ferme tik niet sluiten weg. Doe de prei met de wijn in een hoge pan. Leg er de mosselen op. Maal er royaal peper over. Kook de mosselen met deksel 6-8 min., of tot alle schelpen open staan.
Verwarm intussen de oven voor tot 220 ºC. Roer de crème fraîche los. Meng er de kaas, de citroenrasp, de tijm en zout en peper naar smaak door.

Schep de mosselen uit de pan. Verwijder 1 schelphelft en maak de mosselen los van de schelp. Leg ze terug in de schelp.

Strooi een laag zeezout op de bakplaat. Leg de schelpen in het zout. Schep op elke mossel een lepeltje room. Gratineer de mosselen 10-12 min. in de voorverwarmde oven. Serveer ze warm.

Tip
Vervang voor een extra romige smaak de crème fraîche door mascarpone.
 
 

Mosselpotje met brood

Voor 2 personen

Bereiding: 30 minuten

Oven: 20 minuten

Ingrediënten


•    1 kg mosselen
•    150 ml witte wijn
•    1 bosje bladselderij
•    25 g boter
•    25 g bloem
•    75 ml witte wijn
•    1 tl fijne mosterd
•    1 el fijne kruiden, bijv. dragon of bieslook, fijngehakt
•    3 el crème fraîche
•    1 ei, losgeklopt
•    2 plakjes bladerdeeg (diepvries), ontdooid
•    1 klein stokbrood
•    2 ovenvaste schaaltjes of (soep)kommen

Bereiding

Controleer de mosselen: gooi schelpen die stuk zijn of na een ferme tik niet sluiten weg. Doe de mosselen met de wijn en de selderij in een ruime hoge pan. Maal er royaal peper over. Kook de mosselen 6-8 min. met deksel, of tot alle schelpen open staan. Haal de mosselen uit de schelp. Meet 250 ml mosselvocht af en schenk door een zeef. Verwarm de oven voor tot 200 ºC.

Smelt in een (saus)pan de boter. Roer de bloem erdoor en bak 1 min. zonder te kleuren.

Schenk beetje bij beetje en al kloppende met een garde het mosselvocht erbij.
Voeg ook de wijn toe en klop tot een gladde, gebonden saus.

Roer de mosterd en de kruiden door de crème fraîche. Schep de kruidenroom en de mosselen door de saus. Breng op smaak met zout en peper.

Schep de mosselragout in 2 ovenschaaltjes. Bestrijk de rand dun met ei. Leg er een
deegplakje - snijd desgewenst bij tot een rondje - op en druk licht aan. Bestrijk
de deegdeksels dun met ei.

Bak de mosselpotjes in de voorverwarmde oven in 20 min. goudbruin en krokant. Serveer met het stokbrood.

Tip
Deze mosselpotjes zijn ideaal voor een lunch met vrienden: maak de mosselragout 1-2 dagen eerder en bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm de ragout weer op laag vuur.
 
 

Mosselen met witbier

Voor 4 personen

Bereiding: 25 minuten

Ingrediënten


•    4 kg mosselen
•    2 venkelknollen
•    50 g roomboter
•    2 preien, in ringen
•    1 flesje witbier (300 ml), bijv. Wieckse Witte

Bereiding

Controleer de mosselen: gooi schelpen die stuk zijn of na een ferme tik niet sluiten weg.

Snijd de venkel in reepjes, houd het venkelgroen apart.

Smelt in een ruime hoge pan de boter. Bak de prei en de venkel 2 min. Schenk het bier in de pan. Leg de mosselen op de groenten en maal er royaal peper over. Kook de mosselen 6-8 min. met deksel, of tot alle schelpen open staan.

Serveer de mosselen in het kookvocht en strooi er de apart gehouden topjes venkelgroen over.

Tip
Lekker met dikke frieten en mayonaise.
 
 

Mosselcurry met geurige rijst

Voor 4 personen

Bereiding: 30 minuten

Ingrediënten


•    1 kg mosselen
•    300 g basmatirijst
•    2 el zonnebloemolie
•    1 ui, gesnipperd
•    2 el milde Indiase currypasta (pot)
•    1 paksoi, in repen
•    200 g sugar snaps
•    1 pakje romige kokosmelk (200 ml)
•    2 naanbroden koriander en knoflook, in repen
•    1/2 bosje koriander

Bereiding

Controleer de mosselen: gooi schelpen die stuk zijn of na een ferme tik niet sluiten weg.

Kook de rijst volgens de aanwijzingen.

Verhit in een hapjespan de olie. Fruit de ui. Schep de currypasta erdoor. Voeg de paksoi en sugar snaps toe en bak 2 min.

Schenk de kokosmelk in de pan. Leg de mosselen op de groenten. Stoof de mosselen 8 min. met deksel, of tot alle schelpen open staan. Rooster intussen de repen naan in de broodrooster.

Bestrooi de mosselcurry met de koriander. Serveer met de rijst en de naan.

Tip
Bewaar de rest van de currypasta in de koelkast. Currypasta is ook een heerlijke
smaakmaker in soepen, sauzen en roerbakgerechten met mosselen.
 
 

Zeeuwse mosselpan met spek

Voor 4 personen

Bereiding: 25 minuten

Ingrediënten


•    4 kg mosselen
•    50 g roomboter
•    100 g ontbijtspek, in repen
•    1 ui, in ringen
•    1 prei, in ringen
•    1 wortel, in plakjes
•    1/2 knolselderij, in blokjes
•    1 bosje bladselderij
•    200 ml (Zeeuwse) witte wijn
•    1 stokbrood

Bereiding

Controleer de mosselen: gooi schelpen die stuk zijn of na een ferme tik niet sluiten weg.

Smelt in een ruime hoge pan de boter. Bak de spekrepen uit. Voeg de groenten en de
bladselderij toe en bak 2 min. mee.

Schenk de wijn in de pan. Leg de mosselen op de groenten en maal er royaal peper over. Kook de mosselen 6-8 min. met deksel, of tot alle schelpen open staan.

Serveer de mosselen in het kookvocht met het stokbrood. Lekker met mosselsaus (zie tip).

Tip
Roer voor de klassieke mosselsaus 1 el fijne mosterd door 4-5 el mayonaise. Verdun
de saus desgewenst met 1 à 2 el witte wijn.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top