Vijf redenen waarom wachtwoorden in 2020 niet meer bestaan

Nieuws | Vraag naar internetgebruikers waar ze nachtmerries van krijgen en de meerderheid vertelt je over de tientallen wachtwoorden die ze moeten onthouden.Wat in vele gevallen niet lukt. Niet alleen is het onveilig om slechts één wachtwoord te gebruiken voor alles, vaak gebruiken verschillende sites ook verschillende regels om een wachtwoord te vormen. Speciale tekens of geen speciale tekens, grote en kleine letters, met één wachtwoord haal je het niet meer. Om tegemoet te komen aan die nachtmerrie, zoeken we met zijn allen oplossingen om sneller, maar ook veiliger te kunnen surfen en appen. Komt er een tijd dat paswoorden niet meer bestaan? Vijf redenen waarom je je in 2020 minder zal moeten klikken op "wachtwoord vergeten."

Door MediaForta

Deel dit nieuws

Vraag naar internetgebruikers waar ze nachtmerries van krijgen en de meerderheid vertelt je over de tientallen wachtwoorden die ze moeten onthouden.Wat in vele gevallen niet lukt. Niet alleen is het onveilig om slechts één wachtwoord te gebruiken voor alles, vaak gebruiken verschillende sites ook verschillende regels om een wachtwoord te vormen. Speciale tekens of geen speciale tekens, grote en kleine letters, met één wachtwoord haal je het niet meer. Om tegemoet te komen aan die nachtmerrie, zoeken we met zijn allen oplossingen om sneller, maar ook veiliger te kunnen surfen en appen. Komt er een tijd dat paswoorden niet meer bestaan? Vijf redenen waarom je je in 2020 minder zal moeten klikken op "wachtwoord vergeten."

Geolocatie

Via geolocatie zou je enkel kunnen inloggen op bepaalde websites doordat je je in de aangeduide ruimte bevindt. Via het signaal van je smartphone kan je dan toegang krijgen tot een bepaalde site. Dat lijkt beperkend, maar er zijn veel mogelijkheden waar dit kan, zoals mensen die enkel thuis hun e-mails checken.

Tweestapsauthentificatie

Het bestaat vandaag al, als extra beveiliging twee paswoorden ingeven. Nadat je je eigen wachtwoord hebt ingegeven, stuurt de app of site je een tweede code toe via app of sms. Er zijn plannen om die eerste stap te laten wegvallen, zodat je je eigen wachtwoord dus helemaal niet meer moet onthouden. Enkel nog je smartphone bij je hebben dus.

Biometrie

Via gezichtsherkenning, irisscan of je vingerafdruk toegang krijgen tot de service. Op de smartphone kent het al zijn ingang en nu is stilletjesaan ook de desktop en laptop aan de beurt. Het is mede daardoor dat een revolutie in wachtwoorden zo lang is uitgebleven. Smartphones zijn veel sneller op de kar gesprongen om wachtwoorden overbodig te maken, waardoor het snel mainstream is geworden.

NFC en Bluetooth

Near Field Communication en of Bluetooth behoren ook tot de mogelijkheden en gaat nog een stapje verder dan geolocatie. Je draagt als het ware een tag, dat kan een smartphone of een andere wearable zoals een smartwatch zijn, en die dient als sleutel. Je kan zelfs een chip of module in je lichaam laten inplanten. Zo is er een Belg die zelfs zijn auto start met zijn lichaam. Gevraagd naar de veiligheid stelde hij dat het al heel wat moeilijker was om zijn lichaam te stelen dat een bos sleutels.

Sociale login

Steeds meer websites bieden je al de keuze om aan te melden met bijvoorbeeld je Facebook- of Twitteraccount. Heel erg handig, tenzij je geen Facebook hebt of je op het werk wordt geblokkeerd naar sociale netwerken te surfen. Of nog erger, je reist naar bepaalde landen waar sociale media volledig worden geblokkeerd, zoals China. Dan ben je letterlijk afgesloten van je digitale hebben en houden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top