Brussel

Vandaag
  • 20°
  • 6%
  • NW 11km/u
Het weer voor 10 dagen

Vijf tips om cyberpesten te voorkomen

Pestgedrag verschuift steeds vaker van de school of sportclub naar het internet, nu steeds meer kinderen en jongeren een eigen smartphone of tablet bezitten. Uit onderzoek van het Vlaams Netwerk tegen Pesten blijk dat 1 op 3 kinderen/jongeren al eens geconfronteerd werd met cyberpesten. En dat 20% van de ondervraagde kinderen/jongeren zelf als eens iemand gepest heeft op het internet. Cyberpesten is vaak moeilijker op te sporen dan klassiek pestgedrag en bovendien gaat het er op het internet ook vaak harder aan toe. Antivirusspecialst BullGuard lijst daarom een aantal concrete tips op om met online pestgedrag te voorkomen.

Vijf tips om cyberpesten te voorkomen © Fotolia / Karen Roach


Pestgedrag verschuift steeds vaker van de school of sportclub naar het internet, nu steeds meer kinderen en jongeren een eigen smartphone of tablet bezitten. Uit onderzoek van het Vlaams Netwerk tegen Pesten blijk dat 1 op 3 kinderen/jongeren al eens geconfronteerd werd met cyberpesten. En dat 20% van de ondervraagde kinderen/jongeren zelf als eens iemand gepest heeft op het internet. Cyberpesten is vaak moeilijker op te sporen dan klassiek pestgedrag en bovendien gaat het er op het internet ook meestal harder aan toe. Antivirusspecialst BullGuard lijst daarom een aantal concrete tips op om met online pestgedrag te voorkomen.

Praat met elkaar

Praat met elkaar © Fotolia / micromonkey


Het grootste verschil tussen de online en offline wereld is dat 'cyberpesters' anoniem kunnen blijven. Daardoor zullen ze sneller geneigd zijn om zich erg grof te gedragen. Het is daarom belangrijk om met je kind te praten over de mogelijke gevaren van het internet. Spreek met hen over hun gebruik van sociale media om problemen sneller te kunnen detecteren.

Wees betrokken

Wees betrokken © Fotolia / Rido


Maak zelf ook een aantal profielen aan op sociale media. Je hoeft daarom je zoon of dochter niet meteen een vriendschapsverzoek op Facebook te sturen of te volgen op Instagram maar dan heb je wel een idee hoe het er aan toegaat op deze platformen. Bovendien is het makkelijker praten met je kind over bijvoorbeeld Instagram als je zelf weet hoe het precies werkt.

Praat over de anonimiteit van het internet

Praat over de anonimiteit van het internet © Fotolia / Arcady


Leg je zoon of dochter uit dat het misschien wel lijkt alsof je anoniem bent op het internet, maar dat dat vaak toch niet het geval is. Wat je onder je eigen profiel op sociale media post, wordt bovendien door heel veel mensen gezien en gelezen. Geef hen ook mee dat het absoluut niet oké is om online dingen te doen of zeggen die je in het echte leven ook niet zou doen.

Wat is veilig en wat niet?

Wat is veilig en wat niet? © Fotolia / highwaystarz


Bespreek met je kinderen wat gepast is om te posten op sociale media en wat niet. Geschreven commentaren, foto's en video's vormen je digitale voetafdruk en kunnen door heel veel mensen bekeken worden. Bovendien moet je kind er leren bij stilstaan dat veel informatie ook beschikbaar blijft op het internet, ook al heb je ze zelf verwijderd op één bepaalde locatie. Iets wat een heel onschuldige post lijkt op dit moment, kan in de toekomst misschien een aanleiding zijn om gepest te worden.

Leg uit wat absoluut niet kan

Leg uit wat absoluut niet kan © Fotolia / Sylvie Bouchard


Praat met je kind over de content die ze online te zien krijgen. Online kunnen kinderen namelijk met erg leuke en positieve dingen in contact komen maar ook met een hele hoop rotzooi en schadelijke content. Druk je kinderen op het hart dat het bijvoorbeeld absoluut niet oké is om naaktfoto's te delen, ook niet met je liefje. De kans dat die ooit tegen jou gebruikt zullen worden en het onderwerp van online pestgedrag worden is zeer reëel.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0