Brussel

Vandaag
  • 20°
  • 6%
  • NW 11km/u
Het weer voor 10 dagen

5 tips voor een straf wachtwoord

Iedereen weet dat een goed paswoord noodzakelijk is. De namen van je kinderen, je huisdier, woonplaats of ex-lief gebruik je beter niet, maar er is meer. Wist je bijvoorbeeld dat een beetje hacker amper 10 minuten nodig heeft om een paswoord van zes tekens (zonder hoofdletter of speciale leestekens) te kraken? Dan klinkt een paswoord van minstens 9 tekens (hoofdletter, kleine letters en cijfers) al veel beter. Voor zo'n combinatie heb je namelijk al 178 jaar nodig om het te achterhalen. Wil je (bijna) helemaal zeker zijn? Gebruik hoofdletters, cijfers, kleine letters en tenslotte enkele random symbolen om een wachtwoord van 9 tekens samen te stellen. In één klap heb je statistisch gezien 44.530 jaar nodig om die combi te achterhalen.

Vermijd populisme

Vermijd populisme © shutteratakan


Wist je dat 10,3 % van alle internetgebruikers wereldwijd de 20 populairste paswoorden gebruiken? Anders gezegd: in minder dan 20 pogingen slaagt iemand er in om in te breken in 10 % van alle online accounts. Ook erg: maar liefst 4,1 % van alle paswoorden bestaat uit de cijfercombinatie "123456"! Overige te mijden paswoorden zijn onder andere 'password', 'azerty', 'qwerty', 'login' en 'princess'.

Webshops massaal gebuisd

Webshops massaal gebuisd © JMiks


Dashlane Security maakte zich eind 2015 grote zorgen. Blijkbaar neemt het gros van de webshops het niet zo nauw met veilige paswoorden. Een trieste 72 % van de webshops eist geen hoofdletter, cijfer of symbool in een paswoord en 32 % aanvaardt een van de 10 populairste paswoorden van dit moment, zoals – jawel – '123456' of 'password'. De moraal van het verhaal is duidelijk: ook al keurt een webshop alle paswoorden goed, bedenk voor je eigen veiligheid zelf een combinatie die het hackers knap lastig maakt.

Vergeet de apps niet

Vergeet de apps niet © Rashevskyi Viacheslav


Webshops scoren dus niet goed en apps doen het zowaar nog slechter. Volgens Skyhigh Networks heb je voor amper 6,5 % van alle apps verplicht een veilig paswoord (met letters, hoofdletters, cijfers én symbolen) nodig. 13,6 % van de apps is tevreden met enkel letters en cijfers en – nu komt het – bij een overweldigende 79,9 % van de apps hoef je enkel kleine letters te gebruiken voor een paswoord. Het spreekt voor zich dat de overgrote meerderheid van de apps zich diep in de gevarenzone bevindt.

Eén dienst, één paswoord

Eén dienst, één paswoord © Zsolt Biczo


Gebruik jij hetzelfde paswoord om toegang te krijgen tot verschillende websites en online diensten? Dan behoor jij volgens de universiteit van Cambridge tot de 31 % digitale zondaars die hun digitale veiligheid en privacy zomaar te grabbel gooien. Niet doen, zelfs als dat betekent dat je 20, 30 of zelfs meer paswoorden moet onthouden.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0