10 hacks die de wereld deden bibberen

Nieuws | De allereerste hack ooit was best onschuldig: in 1903 slaagde ene Nevil Maskelyne er in om een zogenaamde beveiligde telegraaflijn van Guglielmo Marconi te gebruiken om allerhande verwensingen via morse te versturen...

Door

Deel dit nieuws

De allereerste hack ooit was best onschuldig: in 1903 slaagde ene Nevil Maskelyne er in om een zogenaamde beveiligde telegraaflijn van Guglielmo Marconi te gebruiken om allerhande verwensingen via morse te versturen... naar de zaal waar diezelfde Marconi net een demonstratie gaf van zijn 'superveilige' telegraaflijn! Dan gaan moderne hackers heel anders te werk. Vorig zomer nog slaagde een Russisch hackerscollectief er in om 1,2 miljard gebruikersnamen en paswoorden buit te maken. In totaal werden toen 420.000 websites getroffen, naast 542 miljoen unieke e-mailadressen.


Ontdek hier hoe Proximus ervoor zorgt dat jij en je kinderen 100% veilig kunnen surfen op het internet.

Accounts te koop

In mei 2014 bleek dat niet minder dan 145 miljoen eBay-accounts gehackt waren. De veilingsite was op de hoogte van het veiligheidsprobleem, tot de echte schaal van de hack aan het licht kwam. Iedere gebruiker kreeg het dringende verzoek om hun paswoord te veranderen, al waren er ettelijke miljoenen surfers die dat niet gedaan hebben.

Weer Rusland

In 2007 werd er stiekem malware losgelaten op de computersystemen van NASDQ, lees: Wall Street. Over een periode van zeven jaar (!) stalen vijf Russen en een Oekraïner gegevens van in totaal 160 miljoen kredietkaarten, goed voor 300 miljoen dollar aan schade. 800.000 bankrekeningen waren gecompromiteerd.

The Interview

Je zal maar bij Sony werken. In 2011 lag het PlayStation Network wekenlang plat nadat bleek dat de gegevens van 77 miljoen gebruikers gehackt waren. Eind vorig jaar kreeg het bedrijf een nieuwe klap te verwerken. (Vermoedelijk) Noord-Koreaanse hackers stalen in totaal 11 terabyte aan vertrouwelijke data, waaronder de nog uit te brengen films 'Annie', 'Fury', 'Still Alice', 'Mr. Turner' en 'To Write Love On Her Arms'. Allemaal wegens de film 'The Interview', waarin de draak wordt gestoken met de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong Un.

Home is were the Heartland is

Op 20 januari 2009 liet Heartland weten dat het bedrijf het slachtoffer was van een hacker. Dubbele pech: Heartland zorgt voor de digitale informatie op de magnetische strip van allerhande kredietkaarten. In het slechtste geval zouden 650 financiële instellingen, 175.000 bedrijven en 100 miljoen particuliere kaarthouders een potentieel doelwit worden. In maart 2010 kreeg de hacker Albert Gonzalez 20 jaar effectief wegens zijn aandeel in de hack.

Slechtste reparatie ooit

Amper enkele dagen geleden moest het Amerikaanse leger toegeven dat de eigen YouTube- en Twitteraccount gehackt waren. Klein bier in vergelijking met eind 2008, toen NARA (National Archives and Records Administration) één harde schijf verloor toen die gerepareerd werd. Pijnlijk: op die ene schijf stonden de privégegevens van 76 miljoen Amerikaanse veteranen, van 1972 tot 2008. Commentaar van NARA: "We verliezen 70 miljoen gegevens en niemand weet hier van iets."

Blijven ontkennen

JPMorgan Chase is een van de grootste banken van de VS, maar zelfs dat is geen garantie dat je spaargeld veilig is. In juni 2014 braken hackers in verscheidene programma's van het bedrijf in waardoor ze inzage kregen in 76 miljoen bankrekeningen, waaronder die van 7 miljoen bedrijven. Wat het nog pijnlijker maakte: een maand lang hield het bestuur van de bank vol dat het gegevensverlies beperkt bleef tot 'slechts' 1 miljoen bankrekeningen.

Target als doelwit

Van 27 november tot 15 december 2013 amuseerden enkele hackers zich met de Amerikaanse winkelketen Target. Hun buit: de naam, postadres, telefoonnummer en e-mailadressen van 70 miljoen Target-klanten. Later kwam aan het licht dat ook de kredietkaartgegevens van 40 miljoen Amerikanen foetsie was. Target zweette eventjes peentjes want er hing de keten een totale schadeclaim van 3,6 miljard dollar boven het hoofd van angstige klanten.

Einde van de beurs

Zelfs Bitcoins zijn niet veilig voor hackers. Op 7 februari 2014 gooide de Bitcoin-beurs Mt. Gox de handdoek definitief in de ring nadat hackers een "zwakheid" in het computersysteem ontdekten en er met 460 miljoen dollar vandoor gingen.

Geen zekerheden meer

Iedere computergebruiker kent Adobe dankzij Photoshop, Acrobat, Flash en een paar dozijn andere softwareproducten. Spijtig dus dat net die onderneming in oktober 2013 130 miljoen accountgegevens verloor na een succesvolle hack.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top