10 TED Talks die je inspireren om je eigen zaak te starten

Nieuws | TED Talks zitten vol inspiratie en goed advies van experten. En dat is exact wat je kan gebruiken wanneer je eraan denkt om je eigen zaak te starten.

Door MediaForta

Deel dit nieuws

Creatief problemen oplossen met weinig middelen

TED Talks zitten vol inspiratie en goed advies van experten. En dat is exact wat je kan gebruiken wanneer je eraan denkt om je eigen zaak te starten. "Als je opgroeit in een ontwikkelingsland zoals India, leer je automatisch om meer waarde te halen uit weinig middelen en leer je creatief zijn met weinig." Zo begint Indisch ondernemer Navi Radjou aan zijn TED talk. Radjou laat zien hoe je problemen kan oplossen met extreem weinig middelen en geeft een aantal rake, inspirerende voorbeelden. Zoals een koelkast die geen elektriciteit nodig heeft, bijvoorbeeld.

Hoe grote leiders inspireren

Deze TED Talk door Simon Sinek onderzoekt het idee van leiderschap en waarom sommigen beter zijn in inspireren dan anderen. Daarbij ging hij kijken bij leiders zoals Martin Luther King en Apple's Steve Jobs en de manier waarop zij communiceren naar hun werknemers toe. Simon Sineks belangrijkste advies voor geweldig leiderschap? Vraag jezelf af waarom je precies doet wat je doet, graaf naar de kern van je motivatie en gebruik dat als kernboodschap naar buiten toe.

Waarom start-up

Bill Goss verklaart in zijn TED Talk waarom het een goed idee is om een start-up te beginnen. Meer zelfs, hij gaat in op de redenen die van een start-up succes maken. Gross is zelf een ondernemer en mentor voor andere starters en heeft tonnen ervaring in de zakenwereld. Hij deed onderzoek naar verschillende factoren die een start-up sterk kan maken: de sterkte van het idee, de timing van de lancering, het leiderschap, de toegang tot kapitaal en het businessmodel. Zeker de moeite om te kijken voor iedereen die eraan denkt zelf een bedrijf te beginnen.

Doe wat je graag doet

Gary Vaynerchuks stelling is simpel: doe wat je graag doet en dan doe je het goed. De titel vat het ongeveer wel samen maar Vaynerchuk gaat in deze video verder in op wat een ondernemer succesvol maakt. Entrepreneurs zijn vaak gemotiveerd door de belofte van grote winsten of door het idee om een eigen zaak te hebben, maar om echt te slagen moet je houden van hetgene wat je doet. En dat in een sector die ook geeft om jouw product.

Hoe als manager een team creatief inspireren

Deze TED Talk van Linda Hill is perfect voor ondernemers die maximaal het creatief potentieel van hun team willen aanwakkeren. Hill onderzoekt daarbij op antropologische wijze de verschillende tactieken gebruikt door de meest gerespecteerde leiders in grote, creatieve bedrijven. Deze professor in bedrijfseconomie geeft in haar speech tips om creativiteit en probleemoplossend denken te incorporeren in je bedrijfscultuur.

Waardeer het bijna-succes

Sarah Lewis maakt in haar speech een onderscheid tussen expertise en succes. Dat eerste definieert ze als in staat zijn om succes opnieuw en opnieuw te produceren. Lewis geeft toe dat dat geen eenvoudige opgave is: het is een race zonder finish. Maar als zakenman of -vrouw is het ook belangrijk dat je dit proces omarmt. Volgens Lewis zijn die momenten van "bijna-succes" de ultieme drijfveer voor een zelfstandig ondernemer.

Hoe je ideeën verspreiden

Seth Godin is een marketinggenie. Zijn ideeën lijken verdacht simpel maar zijn best geniaal. Zo van het soort die je doet denken: "Ja maar natuurlijk! Waarom heb ik daar niet aan gedacht?" In zijn TED Talk legt Godin uit hoe je als marketeer jouw boodschap kan onderscheiden van alles wat er dagelijks binnenkomt bij je consument. Kort samengevat: zorg dat je boodschap eruit springt en spreek het juiste doelpubliek aan. Het ideale doelpubliek noemt Godin de "Chatty Cathys", diegenen die over je product zullen praten tegen anderen.

Waarom je geld weggeven soms ook ok is

Deze TED Talk is een vreemde eend in de bijt, want in feite is het geen talk maar een interview. Bill en Melinda Gates worden bevraagd over hun generositeit en waarom ze ooit beslisten om zo'n groot deel van hun rijkdom weg te geven. Het koppel miljardairs legt uit waarom doneren zo belangrijk is voor de maatschappij en hoe je als ondernemer het verschil kan maken in de wereld. En dat hoeft volgens Bill en Melinda niet altijd te gebeuren door grote sommen geld weg te geven, maar ook door iets terug te geven aan je gemeenschap en je talenten en vaardigheden te gebruiken om een positief verschil te maken.

Website design gaat om meer

Gould Stewart heeft een indrukwekkend portfolio als website designer. Maar ze begrijpt dat het niet enkel om haar vaardigheden als ontwerper draait, het is ook belangrijk dat ze de vinger aan de pols houdt en weet wat haar publiek bezighoudt. In haar TED Talk herinnert ze er ons aan dat ondernemen niet enkel om kwantitatieve, maar ook om kwalitatieve data gaat. Ze benadrukt dan ook graag het belang om piloottesten uit te voeren, te luisteren naar je publiek en hen naar hun ervaringen te vragen.

Leven voor je cv of voor je grafrede?

In zijn TED Talk onderscheidt David Brooks twee sets aan waarden: de cv-kwaliteiten en je grafrede-kwaliteiten. Met dat laatste bedoelt Brooks de manier waarop je liefhebt en in verbinding staat met je omgeving. Brooks tracht ondernemers te inspireren om hun grafrede-kwaliteiten zeker niet als minderwaardig te zien. Een gezonde balans zorgt immers voor een mooi succesverhaal.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top