Creatieve manieren om de files op te lossen

Nieuws | Als je weet dat tien procent minder auto's op de baan kan zorgen voor 40 procent kortere files, wil je dan niet zelf ook snel je steentje bijdragen om het grootste tijdverlies ter wereld tegen te gaan? De relatie van de mens met zijn auto is al jaren een vastgeroest patroon, maar met nieuwe technologie zijn er steeds meer mogelijkheden en hulpmiddelen om dat patroon te veranderen. Enkele manieren om de files mee te helpen oplossen.

Door MediaForta

Deel dit nieuws

Als je weet dat tien procent minder auto's op de baan kan zorgen voor 40 procent kortere files, wil je dan niet zelf ook snel je steentje bijdragen om het grootste tijdverlies ter wereld tegen te gaan? De relatie van de mens met zijn auto is al jaren een vastgeroest patroon, maar met nieuwe technologie zijn er steeds meer mogelijkheden en hulpmiddelen om dat patroon te veranderen. Enkele manieren om de files mee te helpen oplossen.

Glijdende werkuren

Het bestaat al in vele bedrijven, de mogelijkheid om tussen bepaalde uren te starten met werken. Hoef je niet per se op kantoor te zijn voor een meeting, kan je gerust iets later vertrekken om het ergste fileleed te vermijden.

Telewerken

Je merkt het steevast tijdens de schoolvakanties: er zijn bijna geen files. Het gros van fileleed wordt veroorzaakt door het standaardpatroon negen tot vijf. Veel werk kan je uitvoeren met slechts een computer en een telefoon, waarom niet thuis? Of zoek een leuke koffiebar uit in je buurt als je niet graag alleen werkt. Grote kans dat je samen met enkele andere telewerkers eens kennismaakt bij een echte koffie in plaats van bij de automaat.

Zelfrijdende auto's

Futuristische films zetten er al jaren op in en het lijkt erop dat de toekomstmuziek hedendaags zal zijn. Verschillende automerken brengen al prototypes uit van zelfrijdende wagens. Hoe lossen zij het fileprobleem op? Files zijn bovenal menselijk, als je de autocomputer de berekeningen laat maken, zal iedereen vlotter op zijn bestemming geraken.

Geld krijgen om de auto te laten staan

In Nederland is er net als in België een groot fileprobleem en proberen ze constant verschillende zaken uit. Eén van hun projecten was mensen geldelijk te belonen om de spitsuren te vermijden. Door ze financieel te motiveren het op een andere manier te proberen, leerden enkele chauffeurs dat het best mogelijk is files te vermijden om het werk gedaan te krijgen. Toen de geldelijke steun na enkele maanden stopte, bleven de meeste chauffeurs hun nieuwe gewoontes aanhouden.

Zen driving

Mensen maken onder stress, zeker in het verkeer, niet altijd zulke goede keuzes waardoor files ontstaan. Jaag je niet op, neem je tijd en focus op de reis in plaats van de bestemming. Rijd gesynchroniseerd met je medechauffeurs, haal niet in en blijf op je rijstrook. Beeld je in als een grote school vissen die samen bewegen van punt a naar punt b. Je zal nog nooit zo vlot op je bestemming zijn geraakt.

Bereid je rit voor

Haast en spoed is zelden goed. Heb je een hectische ochtendstond en zit je zelden op tijd in de wagen? En probeer je die verloren tijd goed te maken door het gaspedaal dieper in te duwen? Probeer eens vijf minuten, of een misschien optimistische vijftien, vroeger te vertrekken. Zorg dat alles klaar staat voordien, je route, je planning, zodat je voorbereid aan de rit kan beginnen. Vergelijk het met opwarmen alvoor te sporten. Het zal veel minder energie kosten.

Hypermiling

In de file staan is voor sommigen een soort bezigheidstherapie geworden, al dan niet van harte. In plaats van de radio aan te zetten om je af te leiden of je smartphone boven te halen, probeer je tijd op de weg zo efficiënt mogelijk te maken. Analyseer de stroom auto's en bedenk welke acties je kan nemen om zo weinig mogelijk brandstof te verbruiken. Probeer te rijden alsof je geen remmen hebt, dus heel zachtjes aanzetten en uitbollen. Het zal al je concentratie vergen, het zal je heel mindful maken en je volledig afleiden van die saaie file. En ze misschien zelfs oplossen.

Rekeningrijden

Rekeningrijden is een systeem dat rekening houdt met het aantal kilometers, het tijdstip van vertrek, de keuze van de weg en de milieuvriendelijkheid van je wagen. Net zoals je je loopparcours laat tracken door een app met je snelheid en hartslag en je daar een bepaalde score voor krijgt, werkt het bij rekeningrijden net zo. Afhankelijk van voornoemde factoren zal je meer of minder moeten betalen.

Positive Drive app

In Nederland is er in Rotterdam een app ontwikkeld die je punten laat scoren voor de keuzes die je maakt op de weg. Neem je de rustigste route, scoor je meer punten die je kan omzetten in korting in bepaalde winkels.

Connected vehicles

Een beetje vergelijkbaar met de zelfrijdende auto's zijn de connected vehicles.In dit systeem zit er wel nog een chauffeur aan het stuur, maar zijn de auto's zelf zo slim dat ze kunnen communiceren met elkaar. Ze geven de informatie van hun chauffeurs door zodat ze kunnen anticiperen op elkaars gedragingen. Daardoor wordt het vervoer meer gestroomlijnd en op elkaar afgestemd. Als een harmonieuze school vissen verplaatsen de vele pendelaars zich rustiger van punt a naar b.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top