Regering laat onderzoeken of gerechtelijke stappen tegen machtsmisbruik mogelijk zijn © BELGA

De regering heeft haar advocaten de opdracht gegeven om na te gaan of het mogelijk is om gerechtelijke acties te ondernemen wegens machtsmisbruik bij luchtverkeersleider skeyes. Dat kondigde premier Charles Michel aan op de persconferentie na de laatste ministerraad van de legislatuur.


De regering roept alle partijen op zo snel mogelijk een akkoord te vinden en een eind te maken aan de sociale onrust bij de luchtverkeersleider. "We hebben weken achter de schermen alles gedaan om een oplossing te vinden. Dat leidde tot een voorstel dat evenwel niet door iedereen aanvaard is", stelde minister van Werk Kris Peeters vast. Hij betreurde dat de sociale onrust nog steeds doorloopt en riep de vakbonden en het management op hun verantwoordelijkheid op te nemen en de economie en de passagiers niet langer te chanteren.

Premier Michel wees er ook op dat het monopolie van skeyes op termijn een probleem is. Daarom moet op middellange termijn een oplossing gevonden worden omdat de economie in gevaar is, aldus Michel. Minister François Bellot wees erop dat de gewesten hun ongenoegen over de gang van zaken kenbaar gemaakt hebben.