Ruim 700 werkzoekenden met een arbeidsbeperking krijgen donderdag de kans om mee te draaien in een regulier bedrijf. De werkzoekende vormt dan een duo met een werknemer van die onderneming en kan op die manier werkervaring opdoen. Er werken een zeshonderdtal ondernemingen mee aan de tiende editie van "DUOday".


DUOday richt zich op mensen die nood hebben aan ondersteuning vanwege sociale, medische, psychische, sensorische en fysieke redenen of leermoeilijkheden. Dat zegt GTB Vlaanderen (Gespecialiseerde Trajectbepalings- en Begeleidingsdienst), de initiatiefnemer van het evenement.
De tiende editie kent met 700 werkzoekenden een recordaantal deelnemers. "Dat bevestigt dat DUOday werkt als laagdrempelige werkbelevingsdag", zegt Wannes Marivoet, coördinator van DUOday. "De impact ligt in de eerste plaats in het creëren van ontmoetingskansen voor zowel werkzoekenden, werkgevers als bemiddelaars."
"We merken dat DUOday inderdaad deuren opent", zegt Marivoet nog. "Eenmaal bedrijven hebben kennisgemaakt met deze mensen en de ondersteuningsmogelijkheden zetten ze sneller de stap naar samenwerking met onze dienstverlening."
De organisator stipt ook aan dat de werkzaamheidsgraad van mensen die nood hebben aan ondersteuning, nog altijd veel lager ligt dan het Vlaamse gemiddelde. "Van de 20- tot 64-jarigen is in Vlaanderen 75 procent aan het werk, tegenover 43 procent van onze doelgroep. Het is juist in deze groep dat er nog onbenutte mogelijkheden liggen om de algemene werkzaamheidsgraad op te krikken. Werkzoekenden met een ondersteuningsnood krijgen evenwel nog steeds niet dezelfde kansen op de arbeidsmarkt. Onbekend is nog te veel onbemind", besluit Marivoet.
GTB werkt voor de DUOday samen met VDAB, Unizo, VOKA, Verso en de Werkplekarchitecten.