Turkije legt uitspraak Europees Hof voor de Mensenrechten naast zich neer © BELGA

In Turkije blijft de wegens beschuldigingen van terreur opgesloten oppositiepoliticus Selahattin Demirtas in voorlopige hechtenis. Dat besliste een rechtbank in Ankara gisterenavond al. Ze negeert daarmee de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), dat zijn vrijlating had aanbevolen, zo is vandaag vernomen van een van zijn advocaten, Ramazan Demir. Het proces tegen Demirtas werd vandaag niet voortgezet. De volgende zitting staat voor 23 tot 25 januari op de rol.


De Turkse rechters verzetten zich tegen een recent arrest van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, dat oordeelde dat het lange voorarrest van Demirtas niet gerechtvaardigd was en dat hij onmiddellijk moest worden vrijgelaten. Eigenlijk dient Turkije zich als lid van de Raad van Europa te houden aan uitspraken van het EHRM, maar president Recep Tayyip Erdogan had gezegd dat hij zich daaraan niet gebonden voelt. Ankara handelt alsof de uitspraak van het EHRM niet bestaat, zei advocaat Demir.

Vorige week nog bekrachtigde een hof van beroep een meerjarige gevangenisstraf van Demirtas in een andere rechtszaak rond terroristische propaganda. Daardoor moet Demirtas toch in de gevangenis blijven, ook al zou hij in het hoofdgeding uit voorlopige hechtenis ontslagen moeten worden.

Het proces tegen de ex-voorzitter van de invloedrijke pro-Koerdische partij HDP en verbaal sterke tegenstander van Erdogan wordt ook in het buitenland nauwlettend gevolgd. De EU-delegatie in Turkije had waarnemers in de rechtbank.