May wint stemming over post-Brexit-heffingen © BELGA

De Britse premier Theresa May heeft een nieuwe, kleine stap vooruit gezet voor haar brexit-strategie. Met een meerderheid van 33 stemmen keurde het House of Commons, het Britse lagerhuis, een douanewet goed voor de periode na de uitstap uit de Europese Unie. May deed wel toegevingen aan de eurosceptici.

Een van de wijzigingen aan de 'Customs Bill' is dat Groot-Brittannië geen douaneheffingen namens de EU zal innen, zolang de EU dat niet ook voor de Britten doet. Critici verwijten May dat ze met de toegevingen aan de hardliners haar recent voorgestelde Brexit-strategie ondermijnt. Maar in Downing Street valt te horen dat de veranderingen in overeenstemming zijn met Mays plannen, bericht de BBC.

Het volledige wetsontwerp haalde het uiteindelijk met 318 stemmen tegen 285. Het moet wel nog goedgekeurd worden door het hogerhuis. Ook vandaag kan het weer tot heftige discussies komen in het parlement, als de derde lezing van de handelswet moet afgerond worden. Groot-Brittannië wil de EU op 29 maart 2019 verlaten.