Brussel

Vandaag
  • 20°
  • 6%
  • NW 11km/u
Het weer voor 10 dagen

Wordt wonen in een kerk een nieuwe trend?

Steeds meer kerken staan leeg en krijgen een andere bestemming als concertzaal, sportzaal of restaurant. Zoals Hotel Martin's Patershof (foto) in Mechelen, de Holy Foodmarket in de 16de eeuwse Baudelokapel in Gent of restaurant The Jane in de kapel van het voormalige militaire ziekenhuis in Antwerpen. Maar zou je er ook in kunnen wonen?

Bron : Zimmo.be

Wordt wonen in een kerk een nieuwe trend? © Booking.com


Op het eerste gezicht lijkt een kerk niet altijd de meest aangename plek om in te wonen. Toch zijn er architecten die geen uitdaging uit de weg gaan. Deze huizen bewijzen dat je van een kerk wel degelijk een moderne woning kan maken.

Muizen

Muizen © www.zimmo.be


Op de website www.zimmo.be staat 'De Heilige Kruiskapel van Muizen', in een deelgemeente van Gingelom in de provincie Limburg, te koop. Het gebouw werd in 1647 gebouwd en werd recentelijk onderworpen aan een volledige renovatie. De kerk van Muizen werd op Zimmo geplaatst als commercieel vastgoed, als ideale locatie om recepties te cateren. Maar waarom niet de kerk kopen en ombouwen tot woning? Kostprijs? 298.000 euro.

Londen

Londen © Joas Souza


Beginnen doen we in de Britse hoofdstad Londen, waar Gianna Camilotti en haar team een kerk in Victoriaanse stijl ombouwde tot een moderne woning. De historische charme werd behouden en de hoogte nuttig ingevuld. De buitenkant van de kerk mag dan wel vuurrood zijn, de binnenkant is prachtig wit. Een verbluffend resultaat.

Haarlo

Haarlo © Vincent van den Hoven


In het Nederlandse Haarlo kreeg de hervormde kerk een grondige makeover van Leijh Kappelhoff Seckel van den Dobbelsteen architecten. Zij slaagden erin om een prachtige loft te creëren, badkamer en slaapkamers incluis. Ook buiten werd nog een loungeterras ontworpen, en dat allemaal met respect voor de oude materialen.

Chicago

Chicago © Trendir / Linc Thelen design


Van een oude kerk naar een moderne woning voor een gezin met drie kinderen? Waarom niet! Linc Thelen Design wijzigde niets aan de 8 meter hoge plafonds en werkte vanuit dat punt verder aan een fraaie en gezellige woning met veel ruimte.

Utrecht

Utrecht © Cornbread Works


Een oude, katholieke kerk ombouwen met de originele materialen? Ook dat kan. Je hoeft de kerkstoelen niet weg te gooien: Zecc Architecten verwerkte ze gewoon mee in het interieur. Ook de glasramen bleven gelukkig bewaard.

Middleton-In-Teasdale

Middleton-In-Teasdale © Chris Humphreys


Een klein kapelletje uit 1892 op een heuvel. In de meeste gevallen begint het na verloop van tijd een bouwvallig wrak te worden. Maar niet in Middleton-In-Teasdale, waar deze knappe woning werd ontworpen door Bagnato Architects. Op de koop toe gebruikten ze nog heel wat herbruikbare materialen.

Rotterdam

Rotterdam © René de Wit


Ruud Visser Architecten maakte een verbluffende parel van een oude, houten kerk uit 1930. De woning is gelegen langs het water, met aan de rivierkant niets dan glasramen. In het interieur werd veel aandacht geschonken aan het oude, Nederlandse karakter, waardoor grote, gebogen gewelven het plafond dragen.

New York

New York © LABLstudio


Het is niet zo evident, maar LABLstudio wilde een gevoel van huiselijkheid creëren toen ze in New York een grote kerk omvormden tot appartementencomplex. Bepaalde structuren bleven voor de herkenbaarheid wel bewaard. Zo kom je nog steeds binnen door een typische gebogen kerkdeur.

Bern

Bern © Dominique Uldry


Ook hier werd een oude kerk uit 1924 omgebouwd tot hypermodern juweeltje. Ze werd opgedeeld in twee woningen waarbij de originele structuur gerespecteerd werd.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0