Brussel

Vandaag
  • 25° 16°
  • 100%
  • ZW 20km/u
Het weer voor 10 dagen

De mooiste natuurfoto's van het jaar

Op 17 oktober maakte het Natural History Museum in Londen de winnaars bekend van de Wildlife Photographer of the Year 2017-competitie. 'Memorial to a species', een foto van een gedode zwarte neushoorn door de Zuid-Afrikaanse fotojournalist Brent Stirton werd door de jury verkozen tot natuurfoto van het jaar. De wedstrijd telt verschillende categorieën en bijhorende winnaars en finalisten. Wie alle geselecteerde foto's in het echt wil zien, kan tot 28 mei terecht in het museum, maar wij geven je al een overzicht van de winnende beelden.

De mooiste natuurfoto's van het jaar © Brent Stirton/Wildlife Photographer of the Year


Op 17 oktober maakte het Natural History Museum in Londen de winnaars bekend van de Wildlife Photographer of the Year 2017-competitie. 'Memorial to a species', een foto van een gedode zwarte neushoorn door de Zuid-Afrikaanse fotojournalist Brent Stirton werd door de jury verkozen tot natuurfoto van het jaar. De wedstrijd telt verschillende categorieën en bijhorende winnaars en finalisten. Wie alle geselecteerde foto's in het echt wil zien, kan tot 28 mei terecht in het museum, maar wij geven je al een overzicht van de winnende beelden.

Daniel Nelson, The good life

Daniel Nelson, The good life © Daniel Nelson/Wildlife Photographer of the Year


Gorilla Caco ligt er ontspannen bij, met een broodvrucht binnen handbereik. De Nederlander Daniël Nelson was 16 toen hij deze foto maakte in een nationaal park in Congo. De jury riep hem uit tot algemene winnaar in de categorie Young Wildlife Photographer. Nelson heeft intussen zijn diploma gehaald en backpackt nu door Afrika. Hij is ook winnaar in de categorie '15–17 Years Old'.

Marcio Cabral, The night raider

Marcio Cabral, The night raider © Marcio Cabral/Wildlife Photographer of the Year


Winnaar in de categorie 'Animals in their Environment'. Deze foto werd gemaakt in het Braziliaanse natuurpark Emas. Zowel de reuzenmiereneter als de groen gloeiende keverlarfjes proberen termieten te vangen.

Peter Delaney, Contemplation

Peter Delaney, Contemplation © Peter Delaney/Wildlife Photographer of the Year


Winnaar in de categorie 'Animal Portraits'. Delaney volgde een groep van zo'n 250 chimpansees in het Ugandese Kibala Nationaal Park. De chimpansee 'Totti' probeerde urenlang, vruchteloos, een vrouwtje te versieren. Uiteindelijk viel hij uitgeput neer, waarop Delaney zijn kans zag om hem te portreteren.

Brian Skerry, The ancient ritual

Brian Skerry, The ancient ritual © Brian Skerry/Wildlife Photographer of the Year


Winnaar in de categorie 'Behaviour: Amphibians and Reptiles'. Een lederschildpad heeft net haar eitjes in het zand begraven in het Sandy Point nationaal park op de Amerikaanse Maagdeneilanden.

Gerry Pearce, The incubator bird

Gerry Pearce, The incubator bird © Gerry Pearce/Wildlife Photographer of the Year


Winnaar in de categorie 'Behaviour: Birds'. Deze Australische boskalkoen, een mannetje, is druk doende een warm 'oventje' te maken met bladeren en takken. Hoe beter de composthoop gemaakt is, hoe groter de kans dat een vrouwtjeskalkoen er haar eieren in zal leggen. Fotograaf Gerry Pearce kon het beeld maken nier ver van zijn huis nabij het nationale park Garigal.

Justin Gilligan, Crab surprise

Justin Gilligan, Crab surprise © Justin Gilligan/Wildlife Photographer of the Year


Winnaar in de categorie 'Behaviour: Invertebrates'. De Australiër Justin Gilligan was bezig aan een andere opdracht toen onder hem plots een heel leger spinnenkrabben voorbij kwam gekropen. Ook de Maori-octopus rechts in beeld was opgezet met het onaangekondigde bezoek, al had het dier wel wat moeite om het lekkerste hapje uit te kiezen.

Tony Wu, Giant gathering

Tony Wu, Giant gathering © Tony Wu/Wildlife Photographer of the Year


Winnaar in de categorie 'Behaviour: Mammals'. Tientallen potvissen verzamelen voor de kust van Sri Lanka. Het is een samenkomst van verschillende families of clans die zelden wordt waargenomen. De potvissen wrijven tegen elkaar aan om de dode huid van hun lichaam te schrapen.

Dorin Bofan, Tapestry of life

Dorin Bofan, Tapestry of life © Dorin Bofan/Wildlife Photographer of the Year


Winnaar in de categorie  'Plants and Fungi'. Deze foto is genomen op de Lofoten-eilanden in Noorwegen, en toont de berken op de hellingen van een fjord in het gouden zonlicht.

Anthony Berberian, The jellyfish jockey

Anthony Berberian, The jellyfish jockey © Anthony Berberian/Wildlife Photographer of the Year


Winnaar in de categorie 'Under Water'. Deze kreeftenlarve is niet meer dan 1,2 cm groot, maar toch kon de Franse fotograaf Anthony Berberian hem op gevoelige plaat vastleggen. De larve probeert het lege omhulsel van een dode kwal vast te grijpen.

Laurent Ballesta, The ice monster

Laurent Ballesta, The ice monster © Laurent Ballesta/Wildlife Photographer of the Year


Winnaar in de categorie 'Earth’s Environments'. De fotograaf toont de onderkant van een kleine ijsberg in het oosten van Antarctica. De foto is samengesteld uit 147 beelden die gedurende drie dagen werden genomen door de Franse fotograaf Laurent Ballesta.

Eilo Elvinger, Polar pas de deux

Eilo Elvinger, Polar pas de deux © Eilo Elvinger/Wildlife Photographer of the Year


Winnaar in de categorie 'Black and White'. Poot aan poot besnuffelen moeder en welp ijsbeer de sneeuw voor de kust van Svalbard, in het hoge noorden van Noorwegen. De Luxemburgse fotograaf Eilo Elvinger nam de foto vanop het schip dat net vervuild water had gelekt in de sneeuw. "Ik was beschaamd over onze bijdrage aan het landschap en hoe dat het gedrag van de beren beïnvloedde", aldus Elvinger.

Aaron 'Bertie' Gekosk, Palm-oil survivors

Aaron 'Bertie' Gekosk, Palm-oil survivors © Aaron 'Bertie' Gekosk/Wildlife Photographer of the Year


Winnaar in de categorie 'The Wildlife Photojournalist Award: Single Image'. Op het Aziatische eiland Borneo trekken drie generaties dwergolifanten door palmolieplantages. Op het Maleisische deel van het eiland is de aanleg van plantages de hoofdoorzaak van ontbossing, wat leidt tot steeds moeilijkere leefomstandigheden voor de olifanten. Door het gebrek aan bos komen de dieren in conflict met mensen, waarbij ze dreigen te worden neergeschoten of vergiftigd.

Ekaterina Bee, In the grip of the gulls

Ekaterina Bee, In the grip of the gulls © Ekaterina Bee/Wildlife Photographer of the Year


Winnaar in de categorie  '10 Years and Under'. Bee was nog maar vijfenhalf jaar oud toen ze tijdens een bootreis bij de Noorse fjorden een zwerm meeuwen zag. Bee gooide brood waarna ze als het ware werd omsingeld door de vogels en deze foto nam.

Ashleigh Scully, Stuck in

Ashleigh Scully, Stuck in © Ashleigh Scully/Wildlife Photographer of the Year


Winnaar in de categorie '11-14 Years Old'. Op zoek naar eten dook deze Amerikaanse rode vos de sneeuw in, in de Lamar-vallei in het Yellowstone National Park. Voor de jonge fotografe Ashleigh Scully toont het beeld "de harde realiteit van het leven in de winter in Yellowstone".

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0