Brussel

Vandaag
 • 100%
 • W 18km/u
Het weer voor 10 dagen

Kies je teken title

 • ram
 • stier
 • tweelingen
 • kreeft
 • leeuw
 • maagd
 • weegschaal
 • schorpioen
 • boogschutter
 • steenbok
 • waterman
 • vissen

Interessante weetjes over beroemde posters

Posters en affiches, wij zijn er allemaal dol op. Posters van popsterren en andere helden sieren de kamers van heel wat jongeren, en afdrukken van sommige historische foto's maken ons zowaar nostalgisch. Deze iconische posters zijn met de jaren uitgegroeid tot ware kunstwerken of verzamelobjecten. Maar ken jij ook het verhaal achter deze 10 beroemde affiches?

I Want YOU for U.S. Army

I Want YOU for U.S. Army

De beroemde poster van J.M. Flagg uit 1917 werd gebruikt om soldaten voor de Eerste en Tweede Wereldoorlog te werven. De kunstenaar gebruikte zijn eigen gezicht als model voor dat van Uncle Sam. De affiche was geïnspireerd door de poster van Lord Kitchener (zie volgende foto) en bedoeld om nieuwe soldaten te werven voor de oorlog in Europa. Er werden er ruim 4 miljoen van gedrukt.

Lord Kitchener Wants You

Lord Kitchener Wants You

Deze Britse poster diende als inspiratie voor zijn Amerikaanse tegenhanger (zie vorige foto). Lord Kitchener, de Britse minister van Oorlog, roept in 1914 door middel van deze poster jonge mannen op zich te melden voor het leger. Deze poster is één van de eerste voorbeelden van het gebruik van massacommunicatie in moderne oorlogsvoering. In het Verenigd Koninkrijk en Ierland alleen al vertrokken tussen 1914 en 1918 meer dan 5 miljoen jonge rekruten naar het front.

Keep Calm and Carry On

Keep Calm and Carry On

De originele versie van deze poster werd in 1939 ontworpen door het Britse ministerie van Informatie om het moreel van het volk op te krikken tijdens bombardementen van de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. De campagne was echter een gigantische flop en de poster raakte in de vergetelheid. Tot een Engelse boekhandelaar 60 jaar later op een exemplaar stuitte. Sindsdien is deze typisch Britse slogan in talloze variaties te vinden op onder meer theedoeken, mokken en T-shirts.

We Can Do It!

We Can Do It!

Deze propagandaposter stamt uit 1943 en was bedoeld om Amerikaanse vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog in de wapenfabrieken te krijgen. Net zoals de 'Keep calm'-affiche werd ook deze poster pas vele jaren nadien herontdekt. De afbeelding van 'Rosie the Riveter' werd sinds de jaren '80 opnieuw populair, deze keer als symbool van het feminisme en politieke emancipatie. Hillary Clinton, Michelle Obama en Beyoncé zijn maar een paar voorbeelden van powervrouwen die met dit design aan de haal gingen.

Che

Che

De afbeelding van Ernesto 'Che' Guevara, al jarenlang onderdeel van de hedendaagse popcultuur, werd het symbool voor revolutie over de hele wereld. Dit contrasterende ontwerp van de Cubaanse guerrillaleider werd in 1968 bedacht door de Ierse kunstenaar Jim Fitzpatrick. Als je goed kijkt, zie je dan ook de letter F op Che's schouder.

HOPE

HOPE

Deze poster van president Obama was het belangrijkste beeld tijdens zijn succesvolle eerste campagne in 2008. De foto is duidelijk geïnspireerd door de bekende afbeelding van Che Guevara (zie voorgaande foto). De afbeelding in opvallende stencilstijl met eenvoudig kleurenschema werd in één dag ontworpen door kunstenaar Shepard Fairey. Behalve 'hoop' werden ook woorden als 'verandering' en 'vooruitgang' gebruikt als onderschrift. Alleen al in 2008 werden er meer dan 300.000 van gedrukt en verspreid.

Farrah Fawcett

Farrah Fawcett

Wie jong was in de jaren '70 herkent zeker deze bekende poster van Farrah Fawcett. Hij sierde alleszins menige jongenskamer. De actrice uit Charlie's Angels werd mede door deze poster wereldberoemd.

Lunch bovenop een wolkenkrabber

Lunch bovenop een wolkenkrabber

En dan zijn er nog een aantal iconische foto's waarvan massaal posters werden gedrukt, zoals deze 'Lunch bovenop een wolkenkrabber' uit 1932. Fotograaf Charles Ebbets (1905-1978) zal met zijn duizelingwekkende shots waarschijnlijk zelfs huidige extreme fotografen angst en ontzag inboezemen. Zijn beroemde opnames maakte hij op dezelfde gevaarlijke hoogte als zijn modellen. Ebbets publiceerde 300 foto's in de New York Herald Tribune. Hij werkte daarnaast ook nog als piloot, coureur, worstelaar en jager. Hij was de officiële fotograaf van beroepsbokser Jack Dempsey.

De tong van Einstein

De tong van Einstein

Deze foto van Albert Einstein kennen we allemaal, en dat hebben we te danken aan Arthur Sasse, de persfotograaf van United Press International (UPI)  die de Duits-Zwitsers-Amerikaanse theoretisch natuurkundige in deze bijzonder verrassende pose snapte. Sasse schoot de foto op de campus van de Amerikaanse Princeton-universiteit op 14 maart 1951, de dag dat Einstein zijn 72ste verjaardag vierde.

Maar wat bewoog de man van E = mc2 nu precies om zijn tong uit te steken? Het verhaal gaat dat de Nobelprijswinnaar op de terugweg van het feest het gedrag van de opdringerige paparazzi zodanig beu was dat hij woedend uitriep: 'That's enough, that’s enough!'. Veel indruk maakte dat niet, en om zich van zijn belagers te ontdoen, restte de vermoeide geleerde nog maar een ding: hij stak zijn tong uit.

Einstein vond de ondeugende foto (waarop ook zijn gezelschap zichtbaar is) zo fraai dat hij er meteen 9 afdrukken van bestelde. Hij maakte er vervolgens een uitsnede van zodat alleen zijn eigen gezicht zichtbaar bleef en kopieerde dat beeld om als een wenskaart naar zijn vrienden te sturen. Intussen kent heel de wereld dit coole portret van het genie.

Het tennismeisje

Het tennismeisje

Wereldberoemd werd ze: het meisje dat in de jaren 70 met blote billen op de Athena-tennisposter prijkte. 35 jaar lang bleef haar identiteit een mysterie, maar in 2011 toonde het 'tennismeisje' eindelijk haar gezicht. Fiona Butler (58) poseerde als 18-jarige studente voor haar toenmalige vriend Martin Elliott, een jonge en ambitieuze fotograaf. De foto werd genomen op de universiteit van Birmingham in september 1976. De poster ging de wereld rond en de foto van het tennismeisje, in een geleend jurkje en met de sportschoenen van haar vader, groeide uit tot een iconisch beeld. Er werden wereldwijd meer dan twee miljoen exemplaren van de poster verkocht.Lees ook :
40 Ongelooflijke historische foto's

Dit artikel maakt mij
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0