Brussel

Vandaag
 • 26° 13°
 • 7%
 • WZW 10km/u
Het weer voor 10 dagen

Kies je teken title

 • ram
 • stier
 • tweelingen
 • kreeft
 • leeuw
 • maagd
 • weegschaal
 • schorpioen
 • boogschutter
 • steenbok
 • waterman
 • vissen

Een nachtje in de cel? In deze gevangenissen kan je gewoon logeren

Nog op zoek naar een origineel vakantieadresje? Waarom eens niet overnachten in een (omgebouwde) gevangenis? Daar hoef je echt geen crimineel verleden voor te hebben. In deze voormalige gevangenissen kan je een overnachting boeken, en mag je de volgende ochtend gelukkig gewoon weer naar buiten wandelen.

Een nachtje in de cel? In deze gevangenissen kan je gewoon logeren © www.booking.com

Foto : Het Arresthuis in Roermond, Nederland

Het Arresthuis - Roermond, Nederland

Het Arresthuis - Roermond, Nederland © www.booking.com

Het Arresthuis in het centrum van Roermond opende pas in 2013 de deuren, nadat de gevangenis sloot in 2007. De 150 cellen zijn getransformeerd tot 40 luxueuze kamers. Van gewoon verblijf tot suite: alle hotelkamers hebben hun originele gevangenisdeur behouden, om de authenticiteit van het gebouw te bewaren. Naast het wooncomplex zijn er ook nog de 'Penitentiaire Diners', waar gevangeniskost plaatsgemaakt heeft voor smakelijke gerechten uit de fijne internationale keuken, geserveerd aan een gemeenschappelijke eettafel. Heb je nog meer behoefte aan authenticiteit, dan zullen de bewakers je met alle plezier filpjes of dia’s tonen die een beschrijving geven van het roemruchte verleden van het hotel.

Lloyd Hotel - Amsterdam, Nederland

Lloyd Hotel - Amsterdam, Nederland © www.booking.com

Het Lloyd Hotel was een gevangenis vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog tot 1963. Toen werd het een gesloten jeugdinstelling. Nu is het een mooi hotel met 117 luxueuze kamers, prachtige wenteltrappen en schommelstoelen die aan houten balken zijn vastgemaakt.

Malmaison - Oxford, Verenigd Koninkrijk

Malmaison - Oxford, Verenigd Koninkrijk © www.booking.com

De gevangenis van Oxford sloot in 1996 en werd daarna achtereenvolgens een winkelcentrum, cultureel erfgoed en een luxehotel. Het gebouw is een oud middeleeuws kasteel en de cellen werden omgebouwd tot logeerkamers met ijzeren deuren en spijlen aan de ramen. Wie weet kom je er wel Mary Blandy tegen, een voormalige gevangene uit de 18de eeuw, wiens geest 's nachts nog door het complex ronddoolt... Het hotel is ook populair voor het voltrekken van huwelijken.

Jailhotel Löwengraben - Luzern, Zwitserland

Jailhotel Löwengraben - Luzern, Zwitserland © www.booking.com

Dit gebouw dateert uit 1862 en werd als gevangenis gebruikt tot 1998. Een jaar later werd het tot hotel werd omgebouwd. Je kan er slapen in een gewone kamer of in een suite, of een drankje drinken in de bar Alcatraz.

Hostel Celica - Ljubljana, Slovenië

Hostel Celica - Ljubljana, Slovenië © www.booking.com

Ooit was dit een militaire gevangenis, gebouwd in 1882 door het leger van Oostenrijk-Hongarije. Vandaag is het een populaire slaapplek voor backpackers, door Lonely Planet bekroond als "hipste hostel ter wereld." Geen enkele kamer is er hetzelfde, want ze werden allemaal ontworpen door verschillende architecten.

Karosta Prison - Liepaja, Letland

Karosta Prison - Liepaja, Letland © www.tripadvisor.be

Wie heel krap bij kas is, kan een bezoekje brengen aan Karosta Prison in Letland, een voormalige militaire gevangenis. Voor minder dan 10 euro slaap je er in een ijzeren gevangenisbed en je kan er ook 'gevangenismaaltijden' krijgen. Om het helemaal realistisch te houden, kan je er ook Escape Games spelen. Ook de pesterijen van de no-nonsense cipiers krijg je er gratis bij. Kom je met jonge kinderen? De Karosta Gevangenis biedt kortingstarieven voor de jeugdige lastpakken, inclusief leerzame praatjes over hoe je een goede burger in de maatschappij kunt worden.

Långholmen Hotel - Stockholm, Zweden

Långholmen Hotel - Stockholm, Zweden © www.booking.com

Deze negentiende-eeuwse gevangenis ligt op het eiland Långholmen in Stockholm. Het was ooit de grootste gevangenis van Zweden gevestigd, met 500 cellen en grote groene binnenplaatsen. Het complex werd in 1991 omgevormd tot een aantrekkelijke vakantiestek, met niet alleen een exclusief hotel, maar ook nog een drukbezochte jeugdherberg. Je slaapt er in piepkleine kamertjes met zware metalen deuren. Het gebouw is ook de thuisbasis van Stockholms indrukwekkende gevangenismuseum.

Alcatraz Hotel am Japanischen Garten - Kaiserslautern, Duitsland

Alcatraz Hotel am Japanischen Garten - Kaiserslautern, Duitsland © www.booking.com

In deze voormalige gevangenis slaap je in een 'comfort room' of een 'cell room'. Die laatste kamers hebben tralies voor de ramen en een gedeelde badkamer met wastafel en toilet. Er zijn gestreepte pyama's ter beschikking en je kan er proeven van een klassiek gevangenisontbijt.

Hotel Katajanokka - Helsinki, Finland

Hotel Katajanokka - Helsinki, Finland © www.booking.com

Op een schiereiland dichtbij het centrum van Helsinki vind je Hotel Katajanokka. Daar verbleven vroeger gevangenen in voorarrest in afwachting van hun proces. Een van de beroemdste gevangenen was Risto Ryti, de president van Finland tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bakstenen muren en geplaveide vloeren herinneren nog aan die periode. Nu is het een sfeervol hotel vol Scandinavische luxe.

Four Seasons Hotel - Istanbul, Turkije

Four Seasons Hotel - Istanbul, Turkije © www.booking.com

Het Four Seasons hotel in Istanbul is eigenlijk de omgebouwde Sultanahmet-gevangenis waar vroeger schrijvers, kunstenaars en andersdenkenden in opgesloten werden. In de jaren 90 van de vorige eeuw opende er een vijfsterrenhotel en spa-resort vol werken van Turkse kunstenaars. Van het binnenplein werd een terras gemaakt waarop je kan lunchen en dineren. De uitkijktorens zijn liften geworden. Dit prachtige neoklassieke gebouw was ook het decor van de film 'Midnight Express' uit 1978.

Old Mount Gambier Gaol - Mount Gambier, Australië

Old Mount Gambier Gaol - Mount Gambier, Australië © www.booking.com

In 1866 opende deze gevangenis in Australië. Sinds 2010 hebben gasten de mogelijkheid om in het historische gebouw te overnachten. Onder andere de oude lounge, bibliotheek en gevangeniskapel zijn allemaal omgebouwd tot moderne ruimtes. De geschutkoepels en een wandschildering gemaakt door voormalige gedetineerden bleven behouden.

Het Liberty Hotel - Boston, VS

Het Liberty Hotel - Boston, VS © www.booking.com

De oorspronkelijke Charles Street Jail werd in 1851 gebouwd in Boston. Door de jaren heen hebben er veel bekende gevangenen vastgezeten, waaronder Albert DeSalvo, beter bekend als de Boston Strangler, en Malcolm X. Nu kun je er alle luxe overnachten. Het complex is een van de meest elegante hotels in Massachusetts, met een enorm cellenblok en extravagante lobby, uitstekende restaurants en 298 verrassend ruime suites.

Laat je niet verrassen door foto’s op hotelsites: zo ziet het er écht uit

Dit artikel maakt mij
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0