Brussel

Vandaag
 • 15° 12°
 • 32%
 • WZW 24km/u
Het weer voor 10 dagen

Kies je teken title

 • ram
 • stier
 • tweelingen
 • kreeft
 • leeuw
 • maagd
 • weegschaal
 • schorpioen
 • boogschutter
 • steenbok
 • waterman
 • vissen

Ontdek de meest unieke bruggen ter wereld

In december 2016 werd in China de hoogste brug ter wereld geopend. Het gaat om de 1,3 kilometer lange Beipanjiang-brug, die 565 meter boven de rivier Nizhu hangt. De brug is een onderdeel van de 2.935 kilometer lange snelweg van Hanghzou bij Shanghai naar de grens met Birma in de buurt van Tibet. China is intussen erg bedreven in het aanleggen van hoge bruggen: ook de tweede en derde hoogste brug ter wereld, de Sidu River Bridge en de Puli Bridge, liggen in China. Wij gingen op zoek naar de meest unieke bruggen ter wereld...

Helix Bridge - Singapore

Helix Bridge - Singapore © espinozr / Flickr

’s Werelds eerste gebogen brug vind je in Singapore. De kleurrijk verlichte Helixbrug in Marina Bay vormt een voetgangersroute tussen het centrum van de Marina en het zuiden.

Zhangjiajie Glazen Brug - China

Zhangjiajie Glazen Brug - China © Mundo33 / Flickr

In augustus 2016 werd in het Chinese Zhangjiajie de langste glazen brug ter wereld geopend voor het grote publiek. Het kunstwerk van 430 meter lang hangt op 300 meter boven de begane grond, tussen twee bergtoppen in het natuurpark van de provincie Hunan. Wie wandelen over het glazen gevaarte niet spannend genoeg vindt, kan ook nog aan bungeejumpen doen.

De brug was ook te zien in de roadtrip door China die Tom waes maakte voor Reizen Waes (elke zondagavond op één)

Chengyang Wind en Regen Brug - China

Chengyang Wind en Regen Brug - China © Lucian Marin / Flickr

Nog een brug in China, maar dan een hele andere. Deze prachtige traditionele brug over de rivier Linxi in de groene omgeving van Sanjiang is zó mooi dat je hem bij een rondreis door China echt niet mag overslaan. Het sierlijke complex beschermt mensen die het water willen oversteken tegen wind en regen. Ook de constructie is heel bijzonder. Er is bij de bouw van deze brug namelijk geen enkele spijker aan te pas gekomen.

Heligan Gardens Brug - Cornwall (UK)

Heligan Gardens Brug - Cornwall (UK) © Miles Winterburn / Flickr

Hou je meer van klimmen en klauteren? Aan de andere kant van Het Kanaal, namelijk in Cornwall, vind je de Heligan Gardens touwbrug. Het is de langste touwbrug van Engeland en geeft een prachtig uitzicht over de tropische Lost Gardens of Heligan.

Storseisundet brug of 'dronken brug' - Noorwegen

Storseisundet brug of 'dronken brug' - Noorwegen © Kai Torgeir Dragland / Flickr

Dit feeëriek stukje 'road to nowhere' is de langste van acht bruggen die deel uitmaken van de Atlanterhavsveien, de wegverbinding van het vasteland naar het eiland Averøya. De weg grenst direct aan de open Atlantische Oceaan en is daardoor bij zwaar weer gevaarlijk om te rijden vanwege hoge golven en windstoten.

Langkawi Sky Bridge - Kedah, Maleisië

Langkawi Sky Bridge - Kedah, Maleisië © Norfolk & Beyond / Flickr

Deze spectaculaire brug heeft een lengte van maar liefst 125 meter en loopt langs de Gunung Mat Cincang berg naar beneden. Het bouwwerk zweeft op 700 meter hoogte waardoor je een geweldig uitzicht op Langkawi hebt.

Mozesbrug - Nederland

Mozesbrug - Nederland © rapapazi / Flickr

De meeste bruggen lopen boven het water, maar de Nederlandse Mozesbrug is daar een uitzondering op. Deze 'loopgraafbrug' bij Fort de Roovere in de buurt van het dorp Halsteren gaat namelijk dwars door het water. Daardoor functioneert de brug ook als dam.

Henderson Waves Brug - Singapore

Henderson Waves Brug - Singapore © Alvin Tham / Flickr

Deze magnifieke golvende voetgangersbrug is 277 meter lang en verbindt Mount Faber Park met het Telok Blangah Hill Park.

Slauerhoffbrug - Leeuwarden, Nederland

Slauerhoffbrug - Leeuwarden, Nederland © jrv23 / Flickr

Deze brug in Leeuwarden is zonder twijfel de vreemdste ophaalbrug ter wereld. De in 2000 gebouwde brug heeft het scharnierpunt haaks op de weg staan. Als een soort robothand beweegt de brug omhoog. In de uiterste stand staat het wegdek helemaal verticaal. De brug is geschilderd in blauw en geel, de kleuren van de vlag van Leeuwarden.

Banpo Girder Bridge - Seoul, Zuid-Korea

Banpo Girder Bridge - Seoul, Zuid-Korea © Yun Chung / Flickr

De Banpo Girder Bridge is niet alleen een brug maar ook een fontein. Per minuut spuit daar horizontaal, tot wel 43 m ver, 190 ton water uit. Vooral 's nachts is dat een mooi schouwspel: het water wordt namelijk verlicht door bijna 10.000 ledlampjes.

The Falkirk Wheel - Schotland

The Falkirk Wheel - Schotland © John March / Flickr

The Falkirk Wheel is niet echt een brug, maar een gigantische, draaiende bootlift die het Union Canal en het Forth & Clyde Canal met elkaar verbindt. Het futuristische bouwwerk lift boten omhoog tot maar liefst 24 meter. Niet geschikt voor mensen met hoogtevrees.

Benieuwd hoe het werkt ?

Kurilpa Bridge - Brisbane, Australië

Kurilpa Bridge - Brisbane, Australië © LPC / Flickr

Deze brug voor fietsers en voetgangers over de Brisbane River verbindt het zuidelijke deel van de stad met het zakendistrict. Het is de langste brug ter wereld die gebruik maakt van een draagconstructie volgens het tensegrity principe: ruimtelijke draagconstructies worden dankzij trekkende en drukkende componenten in balans gehouden. In het geval van de Kurilpa Bridge zijn dat kabels en masten die gezamenlijk voor een ultralichte maar zeer sterke constructie zorgen. In 2011 sleepte de brug de World Transport Building of the Year award binnen tijdens het prestigieuze Wereld Architectuur Festival.

De Pythonbrug - Amsterdam

De Pythonbrug - Amsterdam © Matthieu Dalmasse / Flickr

Een van de meest bijzondere bruggen in Amsterdam is de 93 meter lange, rode brug tussen Sporenburg en Borneo-eiland. De brug staat bekend als de Anaconda of de Pythonbrug, is ontworpen door architectenbureau West 8 en gebouwd in 2001. Hij won de International Foot Bridge Award in 2002.

Evergreen Point Floating Bridge - Seattle, VS

Evergreen Point Floating Bridge - Seattle, VS © Sergei ~ 5of7 / Flickr

De Evergreen Point Floating Bridge over Lake Washington in Seattle dateert uit 1963 en is de langste drijvende brug ter wereld. Deze smalle brug telt 2 x 2 rijstroken zonder vluchtstroken.

De Øresundbrug tussen Zweden en Denemarken

De Øresundbrug tussen Zweden en Denemarken © sschuff / Flickr

De Øresundbrug vormt de verbinding tussen de Deense hoofdstad Kopenhagen en het Zweedse Malmö over de Sont, een van de drie zeestraten die het Kattegat verbindt met de Oostzee. De brug bestaat uit een dubbeldeksbrug (autosnelweg boven, spoorweg beneden) en strekt zich uit over bijna 8 kilometer aan de Zweedse kant. Bij het kunstmatige eilandje Peberholm verandert de snelweg in een tunnel met een lengte van 4 kilometer aan de Deense kant.

Lees ook : De 10 mooiste bruggen ter wereld

Dit artikel maakt mij
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0