De Brusselse N-VA-lijsstrekster Cieltje Van Achter stelt bij Bruzz tevreden vast dat haar partij de sprong maakt van vierde naar tweede partij in het Brussels Parlement. Het is nog wachten op de definitieve resultaten om te zien of de partij een vierde zetel binnenhaalt - die ligt nog in de weegschaal. "De Brusselaar gelooft in de nood aan verandering: Groen is zeker meer vooruit gegaan, maar wij worden de tweede partij", zegt Van Achter. Karl Vanlouwe, die in Brussel de Vlaamse lijst trok, heeft het over een doorbraak voor N-VA in Brussel. In het Vlaams parlement is de N-VA voortaan goed voor twee Brusselse zetels, één meer dan in de vorige legislatuur.


Van Achter zegt zondagavond nog geen telefoon gekregen te hebben. "De kiezer heeft nu gesproken, we zullen maandag zien wat er gebeurt. In het confederale model in Brussel kiezen Vlamingen eerst aan hun kant. We zien wel wat er verder gebeurt, na het initiatief van Groen."
Vanlouwe erkent dat het Vlaams Belang in Vlaanderen sterk scoort, maar voegt er meteen aan toe dat zijn partij de grote overwinnaar is en dat de klassieke partijen zwaar verliezen. "En er is toch ook niet echt een groene golf, al is dat in Brussel anders, geef ik toe."
Van Achter wilde geen uitspraken doen over het opheffen van het cordon sanitaire, zoals hier en daar geopperd wordt. "We focussen op Brussel. Maandag is er partijbestuur, dan bekijken we de uitslag verder binnen de partij."